Ylistyslaulu Charles Bradleylle + voita liput keikalle

Se on kuin vauvan ensirääkäisy. Tai en minä tiedä, en ole kokenut vauvan ensirääkäisyä, mutta voisin kuvitella, että samanlaiset väristykset lähtevät siitä, kuin Charles Bradleynkin kiljaisusta.

Bradleyn kohdalla vauvavertaus on sikäli osuva, että mies syntyi uudestaan 62-vuotiaana ja uudelleensyntymisen takana on miehen ääni. Ja se ääni on melkoinen. Se on huuto suoraan sielusta, joka ei ole aivan normaalin ihmisen sielu. Kuten se vauvan ensirääkäisy, se kertoo elämästä.

Charles Bradleyn uraan kuuluu olennaisena osana hänen tarinansa. James Brown -imitaattorina musiikkiuransa aloittaneen miehen elämään riittääkin tarinoita: äiti on ottanut hänet vastentahtoisesti huostaan, töitä ollaan tehty siellä täällä, kodittomana ollaan oltu, kuoleman ovia ollaan kolkuteltu ja herätty oman veljen murhaan.

Näistä kokemuksista Bradleyn musiikki ammentaa voimansa. Kahdella julkaistulla levyllä Bradley laulaa Brownin maneerein, mutta tulkiten kappaleet niin vahvasti, ettei häntä voi kutsua puolivillaiseksi pastissoijaksi. Jotain miehen tulkitsijan taidoista kertoo se, että Why Is It So Hard sai alkunsa vitsistä Sharon Jonesin Euroopan kiertueella. Bradleyn laulaessa kappaletta se ei ole vitsi, se on julminta todellisuutta.

Bradley on julkaissut kaksi levyä: No Time For Dreamingin vuonna 2011 ja Victim Of Loven tänä vuonna. Levyjä on oikeastaan turha vertailla tai analysoida sen syvemmin keskenään, koska ne ovat hyvin samankaltaisia. Bradley laulaa vaikeasta elämästään sekä soul-standardien mukaisesti rakkaudesta ja miehen taustabändi veivaa perinnetietoista rhythm & bluesia järkyttävän tiukalla groovella. Toki kriittisempi korva voi sanoa, etteivät he tee mitään uutta tai mullistavaa. Heille sanottakoon, että joskus pelkästään säväyttävä riittää.

Paras tapa tutustua Bradley-ilmiöön onkin livenä. Vasta paikan päällä voi nähdä ja aistia voiman, millä Charles Bradley ja taustayhtye Extraordinaires tykittävät musiikin ilosanomaansa. Luonnonvoimaa kun on vaikea todistaa pelkistä kaiuttimista. Sen todistaa myös hänestä tehdyn dokumentin Soul of American parhaat kohtaukset.

Siksi onkin ilo ja kunnia tarjota teille, rakkaille lukijoilleni mahdollisuus nähdä Bradley livenä. Charles Bradley esiintyy The Extraordinairesien kanssa Helsingin Tavastiaklubilla 17.10. ja yhteistyössä Fullsteamin kanssa Rosvot jakavat kaksi avec-lippua keikalle. Sinun tarvitsee vain kertoa, kuka artisti tai yhtye saa sinussa kylmiä väreitä aikaiseksi. Saa toki perustella, mutta ei ole pakko. Vastausaikaa on maanantaihin 14.10. asti.

Sitä ennen nauttikaa mielestäni Bradleyn komeimmista hetkistä musiikillisesti.

EDIT: Skaban voittajat on arvottu! Koska osallistujia oli näinkin runsaasti, niin arvoimme vielä yhden lippupaketin, koska Rosvot jakavat saaliitaan aina avokäsin. Voittajat ovat arpomisjärjestyksessä: Tarleena, Ossi ja Pia Östergård. Voittajiin ollaan oltu yhteydessä sähköpostitse.

Kiitokset vielä kerran kaikille osallistujille! Lippuja keikalle on saatavilla vielä Tiketistä.