WINCAVEN JOULUKALENTERIN MEGALUUKKU

Hyvää joulua kaikki! Omasta laiskuudestani ja muutamista olosuhteista johtuen neljä viimeistä luukkua jäävät nyt yhtä jättiluukkua varten.

Olin valmis jo muuttamaan konseptia enemmän listamaiseksi, mutta koska listoja puskee joka suunnalta niin järjetön määrä, niin jatkan edellisten luukkujen linjoille. Kirjoittamani levyt ja kappaleet eivät siis välttämättä ole 12 vuotensa parasta teosta, vaan ne ovat sellaisia, joista olen halunnut kirjoittaa pidempään tai jotka ovat blogimuutosten takia jääneet itseltäni paitsioon.

Muuan mies – Mä olen iloinen

Kiitokset All Earsin Mikolle kyseisen bändin suosittelemisesta. Ilman sitä olisi luultavasti jäänyt yksi riemua tuottava suomalaislevy kuuntelematta.

Muuan miehen levyssä on hyvä yhdistelmä eklektisyyttä ja naivistista huumoria. Esim. Prinssi Rohkea avautuu on kappale, jonka naiivi suoruus naurattaa, vaikka se ei puhdasta huumoria olekaan. Samanlaista kontrastia on vähän joka kappaleella.

Musiikillisesti levy menee jossain suomirockin, folkin ja erinäisten rytmimusiikkien sekoituksena. Jokainen kappale tuntuu olevan ihan eri yhtyeen käsistä. Siitä huolimatta levyä on helppo kuunnella, eikä se repeile miljoonaan eri suuntaan. Se on hyvä.

Pimeys

En alkuun kamalasti pitänyt Pimeyden levystä. Toki kuuntelin sitä ja totesin sen peruslaadukkaaksi, mutta viiden tähden arviot ja ihmisten ylistykset eivät vakuuttaneet minua. Kuten ei levykään täysin. Muutamia hyviä kappaleita, mutta ei mitään ainutlaatuista tai sykähdyttävää.

Vähitellen levyyn törmäsi vähän kaikkialla. Kaverit ja tutut kuuntelivat sitä joka puolella ja itsekin pääsin siihen lopulta sisään. Kun lopulta näin syksyllä yhtyeen Tavastialla, niin tajusin yhtyeen. Ei heidän levyltä kannattanutkaan odottaa mitään suurta ja vahvaa kokonaisuutta. Sillä oli useita hyviä biisejä yhdessä nipussa ja sillä hyvä. Sen kun ymmärsin, niin Pimeys löysi paikkansa minunkin soittimissani.

En tiedä onko Pimeys edelleenkään tämän maan rock-musiikin tulevaisuus, mutta vähän pienemmillä ylistyslauseilla sitä voi verhota. Bändissä on lahjakkuutta hyvien kappaleiden tekoon ja näkemystä, millä he voivat jatkossakin tehdä hyviä kappaleita. Ehkä jopa joskus ihan megatykkiässäkokonaisuuden.

Justin Timberlake – The 20/20 Experience

No You Girlsissä kritisoin levyn ilmestyttyä, ettei Herra Timberlake ole tarpeeksi irstas, jotta levyn rasvaisimmat hetket toimisivat täysiä. Mitä pidempään levyä kuuntelin, niin sitä vähemmän toivoin Timberlakelta irstautta. Oli oikeastaan ihan hyvä, että Spaceship Coupen kaltaisissa kutukappaleissa laulaa vähän sinisilmäinen Timberlake, eikä kulli pystyssä joka suuntaan viuhtova Prince. Se tuo kappaleeseen enemmän romantiikkaa kuin puhdasta panemista.

Niin että ymmärsin The 20/20 Experiencen väärin panomusana. Se onkin sielukasta poppia. Ja on muuten pirun hyvä levy. En minä sitä kunnianhimoa lopulta oikeastaan kaivannutkaan. Jatketaan.

Kanye West – Yeezus

Yeezus on musiikillisesti helvetin hyvä levy. Mitä enemmän Kanye Westin haastatteluja on kuunnellut ja lukenut, niin sitä enemmän vahvistan tulkintani Yeezuksesta orjuutta käsittelevänä levynä. Kanye kun jostain syystä kokee, että kun hän ei pelkällä maineellaan pääse suunnittelemaan vaatteita maailman huippumerkeille. Legendaarisimpia sekoiluja on haastattelu radio-dj Swayn kanssa.

Yeezushan on täynnä kahleita rikkovaa materiaalia. Selvimmät esimerkit ovat New Slaves ja Blood on the Leaves, mutta jopa Bound 2 kertoo jollain tasolla kahleista, millä Westiä yritetään rajoittaa. Kardashianin kahleet kuulostavat tosin olevan ainoat, mihin herra West suostuu asettumaan.

Ja niin on hyvä. Vaikka egomania ja sen syystä huutaminen ovatkin kusipäistä toimintaa, niin ilman sitä jäisimme paitsi Westin kokonaisvaltaisesta taiteesta. Jos egoa hiveltäisiin, niin emme saisi Yeezuksen kaltaisia paketteja kuultavaksemme. Ihan hyvänä mutta melko tylsänä musiikkivuonna Yeezuksen kaltainen raja-aitoja kaatava teos nousee edukseen hyvin kirkkaasti. Siksi se on myös vuoden paras levy.

Hyvää joulua rakkaille lukijoilleni ja myös muillekin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.