Unohda Frank Ocean, kuuntele ZAYNia

En allekirjoita otsikon väitettä täysin. Se on vain kärjistys, jolla haluan huomiosi.

Nyt kun minulla on se (hahaha), niin vakuutan sinulle, että entisen One Directionin jäsenen uraan kannattaa kiinnittää huomiota, vaikka kyseinen poikabändi edustaisi sinulle kaikkea pahuutta tai, kuten minulle, ei yhtikäs mitään.

ZAYNin eli Zayn Malikin sooloura lähti käyntiin kuukausi pari sitten Pillowtalkilla, joka oli ihan ok vällyralli. Zaynin laulusta ei juuri saanut selvää, mutta selville tuli, että kiltti poju saa itsensä vakuuttavan kiimaiseksi. Samalla Malik osoitti, että voi olla särmikkäämpi r&b-artistina kuin entisen yhtyeensä poprock-rallatteluissa. Zayn kun voi nyt sanoa ”fucking” ilman, että siitä syntyy edes kummempaa kohua, koska, no, biisi on panemisesta.

Pillowtalkilla Zayn ei sentään tehnyt vielä itsestään uutta r&b-tähteä. Kilpailu on sen verran kovaa, ettei Pillowtalkilla vielä tehdä muuta kuin pieni katseiden kääntö omaan suuntaan. Sen lopullisen kunnarin lyö iT’s YoU, jonka virallista kirjoitusmuotoa en tule käyttämään ikinä.

It’s You on herkkä ja tyylikäs eroballadi, jolla voi kuulla Frank Oceanin kanssa työskennelleen tuottaja Malayn kädenjäljen. Urkumatto, jouset, kertosäkeen piano ja loppukappaleen kitaran mouruaminen johdattavat suoraan Oceanin uusklassisen soulin suuntaan, jonka vaikutteita Zayn ei puheissaankaan ole piilotellut.

Ja se toimii. It’s You ei kuulosta teennäiseltä tai hiilipaperikopiolta Oceanista, vaan toimii omillaankin varsin hyvin. Toki Ocean kuuluu, kuten mainitsemismäärästäkin olette huomanneet, mutta kun hän on saanut olla varsin rauhassa muiden toimiessa enemmän klubeille suuntaavan r&b:n kanssa, niin Zaynin astuminen samalle tontille tekee vain hyvää.

Samoin balladilla Zayn osoittaa, että tulkitsijana hänellä on myös annettavaa maailmalle. It’s You ei välttämättä vielä ole sellainen kappale, jolla Malik pistää jauhot kurkkuun maailmalle sydämiä murskaavana tulkitsijana, mutta on matkalla sitä kohti. Säkeistöjen rauhallinen laulu yhdistettynä kertosäkeen falsettiin, joka on harvinaisen rento, on kombo, jolla Zayn pieksee vakuuttavuudessa esim. Justin Bieberin, joka on liian kliininen ollakseen vakuuttava. Herkkyyden vakuuttaminen on taitolaji ja Malik osoittaa It’s Youlla, että se taito löytyy.

Mitä taas tulee Frank Ocean -vertaukseen, niin Zayn ei toki vielä näillä kappaleilla edes paini samassa sarjassa. Ocean on tällä hetkellä ylivertainen r&b-artisti niin tulkitsijana kuin sanoittajana. Viiltävyys Oceanilla syntyy nimenomaan hänen sanoituksistaan, jotka ovat teräviä ja pistäviä, jotka hän vielä laulaa sellaisella palolla, että seisoo jopa jokaisen henkäyksenkin takana, jonka hän kappaleillaan vetää. Se on vakuuttavaa ja vetoavaa. Zayn ei vielä siihen pysty. Mutta niin kauan kun Frank Oceanin Boy’s Don’t Cryn julkaisuajankohta on heinäkuu 2015 (psst, ei tullut silloin), niin hänen tontillaan on varsin yksinäistä. Nyt siellä on Malik vilkuttelemassa ja ilmoittamassa, että täältä tullaan.

Zaynin debyyttialbumi Mind of Me julkaistaan 25.3. Sen kansi on nerokas Lil Wayne -pastissi. Annan sille ison peukun.

zayn-mind-of-me-album-cover

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.