Tuomon uusi alku

Cover

Tuomo Prättälän neljättä sooloalbumia The New Mystique olisi helppo kuvailla ”Tuomon syntikkalevynä”. Se ei olisi valehtelua, mutta se olisi vähättelyä. The New Mystique kun ei ole vain muodosta virkistystä hakeva levy. Se on jopa jossain määrin uusi alku.

Levyn avaava List of Things on kuin uusi My Wish. Sillä erotuksella, että List of Things on enemmän ura- kuin parisuhdekriisin avaus. Heti perään ladattava levyn nimikappale on vimmainen tylytys uusliberastien suuntaan, jossa biitti antaa ihan yhtä vähän armoa kuin kappaleen sanat. Kyseiset kappaleet antavat osviittaa siitä, ettei Tuomo ole hakenut vain sovitusten kautta uutta suuntaa. Soul on edelleen läsnä, eikä Tuomo biisintekijänä ole juuri muuttunut, mutta rohkeutta on tullut reippaasti lisää. Sen todistaa Empty Wordsin drum’n’bass-breikki, joka olisi soulin keskellä ollut aivan yhtä irrallinen, mutta uuden ilmeen keskellä se on hieno osoitus rohkeudesta muuttua.

Tuomon aiemmilla levyillä olen aina kokenut, että muoto on rajoittanut häntä artistina. Retrohtava soul on aina toiminut, mutta ihan kaikki biisit eivät ole sovituksista nousseet henkiin, vaan ovat jääneet muotopuhtauden varjoon. The New Mystiquen kappaleet kuulostavat siltä, että sovitus ja sävellys tukevat toisiaan. Esim. Girlsin notkeus ja I Don’t Dig Youn nytkyttävä funkaus olisivat toimineet vanhallakin tyylillä, mutta olisivat kappaleina ehkä jääneet muodon jalkoihin. Nyt ne kuulostavat rennon ilmavasti kuulostavilta kappaleilta, joihin koneet tuovat ylimääräistä lihaa.

The New Mystique ei siis ole pelkästään soul-Tuomo syntikoilla, vaan jotain aivan muuta. Se on hienon artistin rohkea askel uuteen suuntaan, joka vielä onnistuu erinomaisesti. Minulle se on Tuomon paras kokonaisuus soolourallaan ja osoittaa sen, että Prättälän lahjakkuus ei ole pelkkien pastissien varassa. Kappaleet toimivat, vaikka muotoa muuttaisi radikaalistikin. Se on osoitus isosta artistista.

Tuomon levyn julkaisua juhlitaan Tavastialla lauantaina (1.2.). En voi muuta kuin suositella sitä lämpimästi. Treenikeikka uuden bändin kanssa Semifinalissa toimi pirun hyvin ja jopa uutta levyä kuunnelleelle tarjosi jotain uutta. Kiertuekin on tiedossa ja sen päivämäärät löytyy tekstin alta.

31.01.2014 Helsinki, Stupido-Shop
01.02.2014 Helsinki, Tavastia
27.02.2014 Tampere, Klubi
28.02.2014 Oulu, 45 Special
07.03.2014 Espoo, Sellosali
08.03.2014 Hämeenlinna, Suisto
03.04.2014 Kuopio, Henry’s Pub
05.04.2014 Helsinki, Funky Elephant
12.04.2014 Jyväskylä, TBA
19.04.2014 Turku, Klubi
16.05.2014 Kuopio, Tähti
24.05.2014 Helsinki, Korjaamo
Avainsanat: , ,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.