Supermassive 2015: The Bug

Untitled

Vuonna 2011 ensimmäisen kerran Helsingissä järjestetty vaihtoehtomusiikkifestivaali Supermassive valtaa Tavastian, Semifinalin ja Kuudennen linjan tällä viikolla. Tiistaina alkavalla festivaalilla nähdään 14 koti- ja ulkomaista artistia, joita kaikkia yhdistää ehdottomuus ja taiteellisten raja-aitojen rikkominen.

Keskityn itse kahteen festivaalilla esiintyvään artistiin. Ensimmäisenä on vuorossa keskiviikkona Tavastialla esiintyvä The Bug.

Nimimerkin takaa löytyy brittiläinen Kevin Martin, joka on 90-luvulta asti vaikuttanut erinäisten kokoonpanojen ja aliasten kautta konemusiikissa. The Bug on ollut näistä viimevuosina selkeästi aktiivisin.

Grimea, dancehallia ja triphopia muunmuassa yhdistelevä The Bug julkaisi ensimmäisen levynsä jo vuonna 1997. Harvasta julkaisutahdista kertoo se, että The Bugin viime vuonna julkaistu Angels & Devils on vasta neljäs albumi, jonka hän on julkaissut.

Läpimurto tapahtui kolmannella London Zoo -albumilla, jonka julkaisu osui 2000-luvun lopulla alkaneeseen dubstep-villitykseen. Levyn sinkut Skeng ja Poison Dart ovat edelleen The Bugin isoimmat hitit.

Viimeisin albumi Angels & Devils ei ole täysin hylännyt dubstepahtavaa äänimaailmaa. Ensimmäisen puoliskon rauhallisemmat temmot tosin vievät mielikuvat lähemmäs triphopia, mutta jälkimmäisen puoliskon aggressiivisemmat raidat ovat todella syvine bassoineen lähellä britti-dubstepin ensimmäisen aallon äänimaailmaa. Vierailijoina on mm. Grouperina tunnettu Liz Harris ja hiphopin hurjina myytinmurtajina vaikuttava Death Grips.

Genreloikkimisessa ja kyvyssä löytää uusia näkökulmia genressään onkin The Bugin vahvuus. Vaikka Martin on moneen taipuvainen, ei hän edes yhden aliaksen alla suostu lokeroimaan itseään ja venyttää jatkuvasti sekä itsensä ilmaisukykyä että kuulijoidensa vastaanottokykyä ehdottomassa intensiivisyydessä.  Siksi keskiviikkoiselta keikalta voi periaatteessa odottaa mitä vain. Tai no vierailevana mc:nä esiintyvä Flowdan viittaisi siihen, että matalammat tempot eivät keikalla kuulu, mutta tyylikirjo voi olla ihan mitä vaan dancehallista armottomampaan grimeen. Kannattaa harkita tanssikenkien ottamista mukaan.

The Bug esiintyy Flowdanin kanssa keskiviikkona 18.11. Tavastialla kello 21.45. Festivaalin aikataulut ja pari tärppiä The Bugin tuotannosta löytyvät alta.

SMAIKATAULU2

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.