Sideways-ennakko: viisi tärppiä, jotka eivät ole The Pharcyde

11029499_1481507318738476_3059996860799880196_o

Aloitin ennakkoni perjantaina esiintyvästä Bizarre Ride II The Pharcydesta. Koska olen laiska ja tajusin festarien alkavan aivan pian, niin julkaisen loput tärppini yhtenä listana. Huomasin nimittäin, että kaikkia yhdistää eräs tietty genre, jonka nokkelimmat arvasivat varmaan jo otsikkoa klikatessaan.

djibu

DJ Ibusal + Lobo

Harvakseltaan keikkailevan Gaselli-räppärin kesän ainoa(?) festarikeikka on Sidewaysissa. Jos olisin sinä, niin en todellakaan missaisi. Varsinkin kun pidän levyä edelleen yhtenä vuoden kovimmista.

DJ Ibusal ja Lobo Kujalavalla perjantaina klo 17.15

aivov

Aivovuoto, Khid & Tuuttimörkö

Kolmen kovan kopla on sellainen megatuutti, että oksat pois. Aivovuodon ja Khidin alkuvuodesta tullut splitti on Ibun tavoin ollut minulle yksi vuoden kohokohdista ja näiden kahden näkeminen samalla keikalla on aika lähellä unelmien täyttymystä. Siihen kun heitetään päälle vielä karski, härski ja korea Tuuttimörkö, niin siinä on suomiräpin nykyklassikkoa kerrakseen.

Niin ja jos tämä ei vielä vakuuttanut, niin sanonpa vain, että Aivovuodon keikka viime vuoden Flow’ssa oli todella hurmoksellinen. Jos Sidewaysissa päästään edes lähelle sitä, niin kyyti on kuumaa ja smuuttia.

Aivovuoto ja kumppanit Pihalavalla perjantaina 18.00

littl

Little Simz

21-vuotias brittiräppäri Little Simz on nuoresta iästään huolimatta julkaissut jo roppakaupalla mixtapeja. Suurimman huomion on saanut hänen neljäs mixtape Blank Canvas, joka julkaistiin Jay-Z:n Life+Times-verkkosivuilla. Viime vuoden lopulla häneltä ilmestyi varsin kova Time Capsule EP ja syssymmällä on tulossa virallinen debyyttialbumi.

Vaikka grime on tekemässä Skeptan nousun myötä uutta paluuta, niin Little Simzilta ei kannata odottaa likaista katuriimiä. Simz on tyyliltään lähempänä Angel Hazea, jonka tavoin riimit kumpuavat omasta elämästä. Kasvutarinoita ja arkipäivän huolia, mutta kerrottuna sellaisella intensiteetillä, ettei tarvitse miettiä omia arkipäivän huolia.

Little Simz on Silvana Imamin ohella siis kuuminta rap-kakkaa, mitä Sideways voi tarjota. Suosittelen olemaan paikalla, koska sitten kun homma lävähtää isoksi, niin on kiva päteä olleensa paikalla, kun kaikki oli vasta alussa.

Little Simz Putkilavalla perjantaina klo 19.00

fredd

Freddie Gibbs

Gangsta-Gibbs on ollut erittäin tuottelias. 2013 debyyttialbuminsa ESGN julkaissut indianalainen julkaisi seuraavan levynsä Piñatan jo viime vuonna yhdessä tuottajajumala Madlibin kanssa ja tänä vuonna on tulossa jo seuraava. EP:tä on tullut vielä kovemmalla tahdilla. Tänä vuonnakin on tullut jo yksi: Pronto.

Mikä sitten tekee Gibbsistä must seen? Gibbs on lukuisilla julkaisuilla osoittanut olevansa muuntautumiskykyinen räppäri. Träpistä ollaan luontevasti siirrytty Madlibin klassisempaan sämplehoppiin ja takaisin ilman populismin katkua. Gangstailu kun toimii oli biitti takana mitä tahansa. Se myös tullaan näkemään Sidewaysissa, jossa yleisöä voidaan pitää varpaillaan ja ekstaasissa, koska tyyli voi muuttua silmänräpäyksessä. Koska niin on gangstan toimittava.

Freddie Gibbs Pihalavalla perjantaina klo 22.00

dizze

Dizzee Rascal

12 vuotta sitten grimen kaikkien tietoisuuteen nostanut Boy In Da Corner ei ole enää poika nurkassa. Dizzee Rascal on uransa aikana tehnyt oikeastaan kaiken: nosti likaisen genren mainstreamiin, yhdisti esikuvansa Houstonista parin biisin ajaksi Britteihin, teki levyn EDM:ää ennen EDM:n räjähdystä ja nosti itsensä listaräppärien kärkipaikalle.

On vaikea sanoa, mitä Sidewaysissa kuullaan, koska edellisen parin levyn kevyestä pop-räpista ei ole tietoakaan viime vuoden lopulla tulleella Pagans EP:llä. Sillä bassot möyryävät, tunnelma on sumuisan tumma ja Rascal papattaa niin kuin kunnon grime-äijän kuuluukin.

Vaikka keikalla kuultaisiinkin pelkkää poppia, on se silti lähtölaukaus kaikkien aikojen grime-kesälle. Siihen, miksi tämä on kaikkien aikojen grime-kesä palaan myöhemmin. Ensin aion nauttia Rascalista.

Dizzee Rascal Sideways-lavalla lauantaina klo 22.00

Mestoilla on toki myös ihan vitun kova Earl Sweatshirt, mutta hänestä kirjoitin jo ensimmäisen Suomen keikkansa kynnyksellä.

——————————–

Ei jätetä tätä vielä tähän! Sidewaysissa ohjelmaa riittää musiikin lisäksi muutenkin. Ruokaa, juomaa ja taidetta on Flow’n tavoin festivaalialue täynnä. Samoin paikalla voi lätkiä Arcade-hallissa flippereitä ja 80-luvun pelihelmiä. Minut saa haastaa mätkinnässä milloin vain, jos kohdalle osun.

Puheohjelmaa on myös jonkun verran, mistä ehdottomana helmenä on nostettava Perttu Häkkisen ja Vesa Iitin keskustelu kirjastaan Valonkantajat. Kirja on katsaus suomalaisiin esoteerikkoihin alkaen Pekka Ervastista jatkuen aina Pekka Siitoinin kaltaisiin juoppohulluihin. Häkkisen ja Iitin tyyli kirjassa on asiallisuudessaankin viihteellisen lennokas, joten uskon keskustelun yltävän samoihin sfääreihin. Kannattaa siis olla mestoilla Kellohallissa perjantaina klo 19.00.

Nähdään huomenna Sidewaysissa! Lippuja on vielä jäljellä Tiketissä ja Lippupisteessä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.