Sideways-ennakko: Bizarre Ride II The Pharcyde

10661963_552980471469803_9143613226534046428_o

Kuva: Henry Cameron Bruington

Tänä viikonloppuna Teurastamolla räjähtää. Sideways pistää avaa festivaalikesän sellaisella ohjelmistolla, etten juuri voi pahaa siitä sanoa. Laajasta, yllättävästä ja sopivasti nostalgiaa ja tuoreutta sekoittasta ohjelmistosta löytyy todella paljon kovia ja kiinnostavia nimiä. Itse en ennen festivaalia aio tarttua kuin vain pariin niistä. Tarkoituksena on korostaa sitä, että älä missään nimessä missaa ainakaan näitä.

Ensimmäisenä otan käsittelyyn The Pharcyden. Kalifornialainen hiphop-klassikko saapuu Suomeen toista kertaa. Ensimmäinen kerta on klassikko, jota ne harvat paikalle tulleet muistelevat yhä edelleen. Siihen palaan kumminkin vähän myöhemmin.

Vuonna 1989 perustettu Fatlipin, Imanin, Slimkid3:n ja Bootie Brownin muodostama nelikko on ollut ns. räppireppuporukan suosiossa ensimmäisestä albumistaan lähtien. Vuonna 1992 ilmestynyt Bizarre Ride 2 The Pharcyde esitteli maailmalle nelikon, joka ei ottanut itseään turhan vakavasti. Jazz-sampleja vahvasti hyödyntäneet biitit saivat lihaa ympärilleen jutuista, joissa yhdistyvät mm. mutsis on -vitsit ja gettorealismi. Levyn tunnetuin biisi on Passin’ Me By, jonka Pitchfork rankkasi 90-luvun 41. parhaaksi kappaleeksi.

Yhtyeen nerous piileekin juuri siinä, miten he onnistuvat yhdistämään yhteiskunnallisen vakavuuden itseironiaa tihkuviin vitseihin. Se ei ollut ihan täysin Native Tonguesin lanseeraamaa ”kukkaisräppiä”, mutta ei ihan täysin gettorealismiakaan. He olivat ensimmäisiä räppäreitä, jotka osoittivat, että humoristisuus voi yhdistyä vakavuuteen muitta mutkitta.

Toisella levyllään Labcabincalifornia höllensi huumoria ja alkoivat käsitellä omia suosion tuomia ongelmia. Fatlip mm. hyvin kuuluisasti ajautui ongelmiin huumeiden kanssa, mikä kuuluu levyllä. Ristiriitaisesta maineestaan huolimatta levy poiki yhtyeelle uransa isoimmat hitit. Drop muistetaan erityisesti Spike Jonzen ohjaamasta videostaan ja Runnin’ on saanut uuden elämän soiden mm. 8 Milen soundtrackilla. Jälkimmäinen muistetaan myös edesmenneen tuottaja J Dillan yhtenä merkkiteoksista.

Toisen levynsä jälkeen The Pharcyde vähitellen hajosi. Vuonna 2000 julkaistiin kolmosalbumi Plain Rap, jolta puuttui Fatlip ja vuonna 2004 julkaistiin Humboldt Beginnings, jolta taas puolestaan puuttuivat sekä Fatlip että Slimkid3. Fatlip julkaisi oman soololevynsä The Loneliest Punk vuonna 2005, mutta vastaanotto ei juurikaan kiukaita sihautellut. Samana vuonna Bootie Brown kävi räppäämässä Gorillazin Kids With Gunsilla. Muuten nelikko vietti hiljaiseloa räppipäiden kaivatessa rakkaita sekopäitään. Rakkauden vuonna 2008 tapahtui kumminkin ihme, joka muistetaan yhtenä kaikkien aikojen comebackina.

Vuonna 2008 Helsingin Jäähallissa oli Rock the Bells, jossa lavan valtasivat The Pharcyden lisäksi Scratch, EPMD, De La Soul ja Nas. Obaman vaalivoittoa seuranneena iltana hurmos oli huimaa yhtyeiden ja yleisön keskuudessa, vaikka Jäähalliin olikin myyty lippuja niin vähän, että istumakatsomot pysyivät suljettuna. Silti illan isoimman pommin pudotti vain paria kuukautta aiemmin yhteen palannut The Pharcyde.

Itsehän missasin muutaman käytännön seikan, kuten oluen, takia lähes puolet keikasta, mutta se vähä minkä näin oli parasta. Nelikko esiintyi ilman mitään pelkoa nostalgiapöhöstä tai iän tuomasta ”arvokkuudesta”. Fatlip teki pilaa menneisyydestään ja esitti Bobby Brownin ja Britney Spearsin tunnetuksi tekemän My Prerogativen hyvin härskinä coverina muun nelikon kompatessa tanssien villisti taustalla. Keikka oli hauska ja liki täydellinen muistutus siitä sekopäisestä nerokkuudesta, millä he 90-luvulla rap-maailmaa hellivät.

Ja nyt Sidewaysissa yhtyeen voi nähdä tekemässä kunniaa ensimmäiselle levylleen. Mukana ovat Fatlip, Slimkid3 ja levyn tuottajat J-Sw!ft ja L.A. Jay. Vaikka puolet nelikosta puuttuukin, ovat kuulopuheet keikoista olleet varsin ylistäviä. Vie siis pyllysi perjantaina Pihalavalle klo 20.00 ja antaudu villille räppimatkalle. Viihdearvo on ainakin tapissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.