Sideways 2016: puhutaan ruoasta Topi Kaireniuksen kanssa
Riippuen vastaajasta on festivaalien ykköstärppi nykyisin artistien sijasta ruoka. Makkaraperunoista, spaghettibologneseista ja etnoruoasta (lue: kebab) ollaan päästy siihen pisteeseen, että festivaaliruokia tekevät omissa kojuissaan maamme kuumimmat ravintoloitsijat. Tämän voi nähdä viittauksena joko ulkonäköön tai statukseen.
Siksi otan ensimmäistä kertaa ikinä musiikkibloggaajana aiheekseni festivaaliruoan.
Yksi mielenkiintoisimmista ruokakojuista festivaaleilla on Hietalahden kauppahallissa toimivan Fat Ramenin ja espoolaisen hyönteisfarmi Entocuben yhteinen koju, jossa häärää maamme ehkä tunnetuin Hyönteiskokki Topi Kairenius. Koska hyönteisruoka festivaaleilla herättää taatusti muissakin kuin minussa kysymyksiä, niin otin Kaireniukseen yhteyttä sähköpostitse.
Koska Fat Ramen on tunnettu pääasiassa ramen-keitoistaan, niin minua luonnollisesti kiinnosti, mitä festaroitsijoille oikein Sidewaysissa tullaan tarjoamaan, ja miten ihmeessä Fat Ramen yhdisti hyönteistyyppien kanssa voimansa.
”Kuvio Fat Ramenin kanssa lähti siitä, kun espoolaisten sirkkafarmarien (EntoCube) kanssa mietimme kumppania Tallinnan Street Food -festareille, ja Fat Ramenin Otto ja Marcos lähtivät pykälään siltä istumalta. Tallinnan festarit ovat viikkoa ennen Sidewaysia, joten ajateltiin, että vedetään samantien seuraava viikonloppu samoilla silmillä. Toistaiseksi hyönteisiä ei saa myydä ihmisruuaksi, joten Helsingissä myymme jumalaista Jalotofu-bunia, johon saattaa vahingossa livahtaa lusikallinen espoolaisia kotisirkkoja. Asiakas saa itse päättää syökö ötökät, viekö koiralleen tai mitä sillä haluaakaan tehdä.”
Alta voi nähdä, miltä meno Tallinnassa näytti viime viikonloppuna.
https://www.youtube.com/watch?v=ECJ4EhgBFE4
Hyönteisruokailusta ollaan puhuttu paljon muutaman viimeisen vuoden aikana, mutta oma näkemykseni oli silti se, että hyönteisiin liittyy jonkun verran tabuja, minkä vuoksi vähän yllätti, että festareille tullaan ihmisille hyönteisiä tarjoamaan. Topin mielestä tässä ei ole mitään yllättävää.
”Kahden vuoden aikana oon kiertänyt paljon Suomea ja huomannut, että postinumeroon ja ikään liittymättä suomalaiset lähestyvät hyönteisruokaa avoimesti ja yllättävän ennakkoluulottomasti. Vedin keväällä Oulussa ötökkäbaaria, ja pohjoissuomalaiset autokauppiaat söivät mun toukat elävältä ennen kuin ehdin paistaa niitä.”
Näiden kysymysten ja lievän ötökkäkiinnostuksen takanahan on siis oma ajatteluni. Olen kalaa syövä vegetaristi, jonka silti on vaikea kiinnostuksesta huolimatta perustella itselleen hyönteisten syöntiä, mikä tuntuu hölmöltä. Tiedän myös, että hyönteispatukoita ja muita eineksiä on, joissa hyönteiset ollaan piilotettu niin, ettei niihin kiinnitä huomiota. Mutta silti minun on vaikea perustella niiden syöntiä. Siksi oli pakko kysyä asiantuntijalta kylmät faktat siihen, miten hyönteissyönnin voisi perustella itselleen.
”Tähän on helppo vastaus: eettiset, ekologiset ja ravintoarvot. Ne eivät tarvitse laidunmaata eivätkä juurikaan vettä tai energiaa kasvaakseen, ja kasvatusolosuhteet simuloivat ihan oletuksena ötököiden luonnollista kasvuympäristöä. Hyönteisten ravintopitoisuus on käsittämättömän monipuolinen; niissä yhdistyy liha-, kala- ja kasvisruokien parhaat puolet. Eläinproteiinia, kalsiumia, rautaa, sinkkiä, B12-vitamiinia, omega-rasvoja, kuituja jne. Vaikka hyönteisistä löytyy kaikki ihmiselle välttämättömät vitamiinit ja hivenaineet, se ei kuitenkaan tarkoita, että pitäisi elää pelkästään niitä syömällä. Ötököillä voi rikastaa omaa ruokavaliotaan hyvällä omallatunnolla.”
Topi kiertää paljon eri tapahtumissa syöttämässä hyönteisiä. Mitkä ovat toimivimmat annokset ja mikä on Topin oma suosikki?
”Olutmaisteluissa porukka on ollut todella innoissaan ihan vain suolatuista ja paahdetuista jauhomadoista. Toinen on lihapulla, jonka valmistan sirkkajauheella jatketusta kidneypapumuhennoksesta. Oma suosikki on pullea ja hunajainen kuhnurintoukka, joka on just nyt sesongissa – mehiläistarhaajat poistavat niitä pesistä juhannuksen aikaan, ettei kennoissa pääsisi leviämään loiset.”
Viimeinen kysymys: mitä Topi itse odottaa eniten Sidewaysilta?
”Poutaa, ystävien halailua ja ötökkäsanoman leviämistä. Jos ehtii irrota tiskin takaa tauolle, niin Oranssi Pazuzua ja Saimaata pitäisi livahtaa katsomaan.”
Ahkerana somettajana tunnetun Topin löytää Facebookista, Twitteristä, Instagramista ja Snapchatistä. Sidewaysista hänet löytää Fat Ramenin kojulta.
S I D E W A Y S
17.-18.6.2016 @ Teurastamo, Helsinki
www.sidewayshelsinki.fi