Sideways 2016: Get Loud! -elokuvafestivaali ja pelihalli
Perjantaina Helsingin Teurastamolla järjestetään kaikkien aikojen toiset Sideways-festivaalit. Olen itsekin paikalla raportoimassa viimevuotiseen tapaan, mutta ennen kaikkea nauttimassa festivaalien artisteista ja tunnelmasta.
Ennen festivaaleja keskityn blogissani nostamaan tärppejä festivaalin ohjelmistosta niin musiikin kuin alueohjelman osalta. Haluan keskittyä näin alkuun enemmän oheisohjelmaan, koska viime vuonna tuli todistettua, ettei Sidewaysissa viihtyäkseen tarvitse olla juoksemassa lavojen väliä bändejä todistamassa.
Tänään keskityn niin keskiviikkona alkavaan Get Loud! -elokuvafestivaaliin kuin alueella toimivaan pelihalliin. Aloitetaan elokuvilla.
Keskiviikkona, torstaina ja sunnuntaina Andorrassa ja Dubrovnikissa esitetään yhteensä yhdeksän eri musiikkielokuvaa. Joukossa on niin uusia elokuvia kuin klassikoita. Koska en ole juurikaan perehtynyt uusiin elokuviin (joista kyllä kiinnostavat niin Manics-dokkari kuin Sueden uuden levyn inspiroima lyhytelokuva), joten nostan esiin kaksi klassikkoa, joita ei ole syytä missata valkokankaalta.
Under The Cherry Moon
Purple Rain on Princen elokuvista ehdottomasti tunnetuin ja hittiensä puolesta rakastetuin elokuva, mutta ehdottomasti kiinnostavampi on herran itsensä ohjaama ja pääosittama Under The Cherry Moon. Mustavalkoinen, nimeämättömälle välimeren saaristoon sijoittuva melodraama on Princen juhlaa. Täysin holtittomasti ilmeilevä ja vielä holtittomimpiin asuihin pitkin elokuvaa sonnustautuva Prince hallitsee elokuvaa, mikä katsojasta riippuen on joko hyvä tai huono asia. Itse rakastan elokuvaa, koska se on niin älytön egotrippi.
Olen elokuvasta aikoinani kirjoittanut pidemmän jutun elokuvablogiini.
Näytökset: ke 15.6. klo 20.45 @ Andorra ja su 19.6. klo 15.00 @ Andorra
The Decline of Western Civilization
Get Loud! -festivaalien ehdoton helmi on Penelope Spheerisin lopulta trilogiaksi paisuneen musiikkidokumenttisarjan ensimmäinen osa, joka käsittelee vuosien 1979-1980 Los Angelesin punk-skeneä. Harvinaista konserttimateriaalia ja haastatteluja yhdistävä dokumentti on edelleen yksi parhaimmista kuvauksista Los Angelesista myöhemmin maailmalle ponnistaneesta alakulttuurista.
Näytökset: to 16.6. klo 20.15 @ Andorra ja su 19.6. klo 19.30 @ Dubrovnik.
PELIT

Viime vuonna festivaalien pelihalli oli pieni pettymys. Vain muutaman pelin sisältänyt halli oli kiva kuriositeetti, jossa saattoi kerran pari käydä haastamassa kaverinsa yleisurheilukentillä, mutta aikaa siellä ei kovin pitkään pystynyt tappamaan.
Tänä vuonna pelihalli vaihtaa alueella paikkaa ja muutenkin muuttuu monta astetta kunnianhimoisemmaksi. Malmilla toimiva Sugoi tuo yhteensä 14 eri arcade-peliä festivaaleille vapaasti pelattavaksi. Joukossa on pelimaailman tunnetuimpia klassikoita kuin obskuureja Japanin pelihallien harvinaisuuksia.
Kuten elokuvienkin kohdalla, en lähde esittämään asiantuntijaa peleistä, joita en ole pelannut tai en tunne tarpeeksi. Alla olevat ovat enemmän varmoja tärppejä, joiden parissa saa hyvät pelit kaverinsa kanssa aikaiseksi.
Super Street Figher II Turbo / Tekken 3
Tähän oli vaikea valita vain toista, koska molemmat ovat tappelupelien klassikkoja, joista paremman valitseminen on lähinnä makuasia: toinen on 2D-mätkintöjen kuningas ja toinen taas 3D-mätkintöjen. Vaikka molempiin liittyy vahvasti nostalgia-arvot, niin siitä huolimatta ne toimivat edelleen mitä erinomaisimpina mätkintöinä.
Super Bishi Bashi
Super Bishi Bashi edustaa ns. minipeligenreä paremmin tunnettujen Wario Waren ja mobiilipuolella suositun Dumb Ways To Dien tavoin. Lyhyitä pelejä, jotka perustuvat usein pelkkään reaktio- tai rämpytysnopeuteen. Mutta kavereiden kanssa yksinkertainenkin on usein hyvin hauskaa. Uskallan siis suositella nopeaksi festarihuviksi.
Puyo Puyo Tsu
Puyo Puyo Tsu taas on yksi edustaja puzzle-pelien listalla, jota Sidewaysissa edustaa myös länsimaissa paremmin tunnettu Super Puzzle Fighter. Segan Tetriksestä ja muista puzzle-taistoista lainaileva edustaja ei välttämättä erotu edukseen, mutta on harvinaisuutena sellainen genrensä edustaja, jota harvemmin pääsee pelaamaan, varsinkaan arcade-kabinettiversiona.
Metal Slug
Sivulle scrollaavien 2D-räiskintöjen klassikko. Broforcet yms. nykynostalgiaviritykset ovat paljosta velkaa Metal Slugille, joka ei ole vanhentunut päivääkään. Hyperaktiivisesti etenevä räiskyttely vaatii reaktiokykyä aika paljon, mutta on erinomaista hupia yhä edelleen. Jos räiskintä kiinnostaa, niin älä missaa Metal Slugia.
Pelihallin tarjontaan kannattaa tutustua tarkemmin tämän Facebook-päivityksen kautta, ja jos nämä nostattavat veden kielelle, niin matka Sugoihin kannattaa.
S I D E W A Y S
17.-18.6.2016 @ Teurastamo, Helsinki
www.sidewayshelsinki.fi