Shabazz Palaces on tapaus ja he ovat Supermassivessa

Supermassive on festivaali, joka ansaitsisi aivan samalla tavalla huomiota kuin isommatkin festivaalit Helsingissä. Ei pelkästään ajankohtansa vaan myös ohjelmistonsa vuoksi. Mira tosin teki sen verran hyvää työtä vinkkilistansa kanssa, että itse voin keskittyä vain yhteen bändiin.

Shabazz Palaces on yhtye, johon itse tutustuin vasta vuoden 2012 Kuudennessa Aistissa, jossa Tendai ”Baba” Marairen hypnotisoivat taustat ja Ishmael ”Palaceer Lazaro” Butlerin meditatiivisen rauhoittavat räpit saivat minut transsiin. Sekoaminen tapahtui vasta viime kesänä julkaistun Lese Majestyn ansiosta. Levyn ajoittain ambientmaiset taustat ja stratosfääreihin yltävät räpit olivat yhdistelmä, jotka saivat minut vakuuttumaan duon neroudesta.

Yhtyeellä on kumminkin historiaa jo 90-luvulta. Butler oli osa reppuräpiksikin laskettavaa Digable Planets -yhtyettä, joka saavutti lyhyen uransa aikana jonkin verran suosiota. Yhtyeen debyyttialbumilta irroitettu single Rebirth of Slick (Cool Like Dat) voitti jopa Grammyn parhaasta rap-esityksestä vuonna 1994. Jazzahtavista taustoista ei kannata vetää mitään johtopäätöksiä Shabazz Palacesiin. Digable Planets on selkeästi aikansa tuotos. joskin hyvä sellainen.

Shabazz Palacesia voi tavallaan myös pitää aikansa tuotteena. 2010-luvun räppi on mennyt entistä kauemmas sampleista ja löytänyt itsensä jumittavammasta, hitaammasta ja maalailevammasta musiikillisuudesta. Shabazzin erottaa muista tekijöistä se, ettei maalailuun tarvita huumeiden mainintaa joka toisessa lauseessa.

Jotain kertoo myös Shabazz Palacesin astenteesta se, että he nimesivät viimeisimmän albuminsa majesteettirikokseksi. He uskaltavat olla valtavirran vastaisia ja tehdä musiikkia, joka laventaa räppiä genrenä ja ilmaisumuotona. He uskaltavat tehdä jotain uutta, kun muut jatkavat perinteitä.

Siksi en juuri sinuna missaisi Supermassiven lauantain kattausta Ääniwallissa, jossa Shabazz Palaces on pääesiintyjänä. Kyseessä on hiphopin saralla vuoden keikkatapaus. Varsinkin kun lämppäreinä on mm. Khid & RPK ja Spaceghostpurrrp, jotka myös ovat kiinnostavia ja erinomaisia. Lippuja on edelleen saatavana Tiketistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.