Samat Nimet – Älä yritä mitään

416210

”Iskelmä tulee vielä” on ollut tapana ystäväpiirissäni sanoa aina, kun olen mussuttanut iskelmän ankeudesta. Ankeutta ei ole yhtään vähentänyt We Love Helsingin ironisuutta aitouden sijasta huokuvat tanssit ja iskelmäradioiden värittömät, hajuttomat ja mauttomat täsmähitit. Samat Nimet luo uskoa paremmasta.

Aiemmin Julius Karlsson ja Samat Nimet nimellä esiintynyt cover-yhtye lyhensi nimensä ja lopetti covereiden esittämisen. Yhtyeen debyyttilevyä Älä yritä mitään kuunnellessa covereita ei tule ikävä, koska bändin soitossa kuuluu varmuus. Rautalankaiskelmän ja rockin yhdistelmä kuulostaa samaan aikaan tutulta ja turvalliselta, mutta myös persoonalliselta ja tuoreelta.

Isossa osassa yhtyeen charmia on Julius Karlssonin ja Kalle Siltalan kitarointi, joka hieman kulmikkaampana olisi kuin suoraan The Strokesilta napattua. Onneksi melodiat ovat pääosassa, mistä yhtye vetää myös pisteet kotiinsa. Esim. Aavikoilla-kappaleen melodia on sekä tarttuva että kauniin koskettava. Rockimmista kappaleista Romeo ja eniten The Strokesilta kuulostava Jotain mitä arvostaa osoittavat yhtyeen venyvän myös hyvin rullaaviin ja iskeviin kappaleisiin.

Samojen Nimien ehkä ainoa ongelma on se, että yhtyeen tyyli on niin huoliteltu ja tarkkaan hiottu, että levy jää hyvistä kappaleistaan huolimatta vähän liian tasapaksuksi. Kappaleista löytää pidemmässä kuuntelussa toistuvan kaavan, mikä ei nosta yksittäisiä kappaleita huipulle. En myöskään välttämättä ole suurin laulaja Julius Nevanlinnan äänen fani. Toisaalta kuten sanoin, tyyli on niin hiottu, ettei levyä kuunnellessa tee mieli skipata kappaleita. Soljuu ja miellyttää, mikä on myös hieno saavutus debyyttilevyltä. Ja osan kappaleista Nevanlinna ottaa nimiinsä täysin, kuten Kevyen katseen.

Debyyttilevyn perusteella Samoille Nimille on helppo povata hyvää tulevaisuutta. Levy on hyvä, tyyli on hallussa ja genre vetoaa massoihin. Täytyy vain toivoa, että yhtyeen ilmaisu vetoaa myös muihinkin kuin Vallilan vapputanssijoihin.

Älä yritä mitään saapuu Rapu Recordsin julkaisemana kauppoihin ja streamauspalveluihin(?) ensi perjantaina (17.1.).

Ps. Hulttioina ei ole levyllä mukana. Levyltä ei vain ole vielä julkaistu kuin Romeo ja piti loppuun laittaa vielä jotain.