Pyöveli – Junttei, Stunttei & Blunttei EP

Suomiräpissä tapahtuu tällä hetkellä niin paljon mielenkiintoisia asioita, että undergroundin tutkiminen on nykyisin hävyttömän vähäistä. Pyöveliinkin olen törmännyt hyvän ystäväni Eeron (moi Eero!) kautta, joten en voi sanoa, että tässä olisi tehty hullua salapoliisityötä.

Pyövelin takaa löytyy tietäjille tuttu Betonipossu. Jos Betonipossu on tuttu, niin hyvä, mutta jos ei, niin suosittelen ottamaan myös sen matskun haltuun. Se on kaukana Pyövelistä, mutta on tässäkin Ceebrolisticsille kumartavassa lo-fi-fiilistelyssä oma hohtonsa.

Keskitytään nyt kumminkin Pyöveliin, joka on EP:nsä myötä ajankohtaisempi. Junttei, Stunttei & Blunttei EP on näennäisistä samankaltaisuuksistaan huolimatta hyvin selkeä irtiotto Betonipossusta. Pyövelin maailma on iskevämpi ja räppifantasioinnissaan huomattavasti eskapistisempi. Tässä maailmassa on ikuinen kesä ja bluntit palavat ikuisella liekillä.

Junttei, Stunttei & Blunttei EP:n parasta antia on sen selkeä kaari. Visio I aloittaa levyn jumittavalla biitillä, johon vokooderilla äänensä matalaksi muokannut Pyöveli tiputtaa lakonisen tasaisesti riimejään. Seuraavalla kappaleella Kuumii kesäpäivii ja Sekavia satuja biittiin tulee lisää potkua, ääni on taas normaali ja flow nakuttaa riimejä hirvittävällä tahdilla. Vaikka Memphis-genrenimitykselle naureskellaan, on tyylissä hyvin paljon eteläräpille tyypillistä rytmiikkaa. Puolen välin muutos Sekavien satujen puolille on myös tyylikäs vaihto auringosta tummaan gangsta-vinkunaan.

Vinkuna jatkuu kahden viimeisen kappaleen aikana, jossa gangsta-fantasiat jatkuvat. Dodo tuo hokemien ja toistotyylinsä takia mieleen DJ Kridlokkin, vaikka koko Memphis-genrelle EP:llä naureskellaankin. Viimeisellä kappaleella mennäänkin sitten 90-luvun g-funkia kohti kaasu pohjassa. 16 minuutissa ollaan siis päästy jumituksesta konetulipapatuksen kautta länsirannikkorullailluun. Monella tulisi ongelmia sulavuuden kanssa, mutta ei Pyövelillä. Varsinkin kun lyyrisesti meno on kepeää kuin blunttien kääriminen Snoop Doggilla.

Ottakaa siis EP haltuun Betonipossun Soundcloudista tai Bandcampista. Kasettejakin on ehkä jäljellä.

Ps. Pyöveli on siis Pikku Pyöveli, joka on myös Betonipossu. Pikku Pyöveli on kaikista pahin.