Pikaopas Thundercatiin

11051776_10153655457263846_2318839923903723047_n

Tavastialla 2. joulukuuta esiintyvä Stephen Bruner, joka paremmin tunnetaan taiteilijanimellä Thundercat, on iso nimi, vaikka ei ole iso nimi. Syy siihen on hänen monipuolisuudessaan. Sooloartistina hän on julkaissut kaksi albumia ja yhden minialbumin, mutta sessiomuusikkona hän on toiminut viimeisen viiden vuoden aikana mm. sellaisten aktien kanssa kuin Suicidal Tendencies, Erykah Badu, Kendrick Lamar, Kamasi Washington ja Flying Lotus. Erään verkkomedian slogania lainatakseni, skaala on mieletön.

Skaalan mielettömyydestä huolimatta Thundercatin ytimessä on basso. Basistina Thundercat on tullut tunnetuksi erittäin villeistä bassokuvioistaan, josta hyvänä esimerkkinä voi vaikka heittää Flying Lotusin viimeisimmän albumin Teslan, jossa tykitellään bassolla menemään kuin Jeesus panssarivaunulla.

Soololevyillään bassokuviot eivät myöskään kaihda tavanomaisista rytmikuvioista irtautumista. Tosin soolotuotannon tiivistäminen lyhyydestä huolimatta on melkoinen urakka, koska jo debyyttilevyllään seikkailtiin neo-soulin, jazzin ja flying lotusmaisen wonkyn parissa. Flying Lotusin kuuleminen on tosin osin tarkoituksellista, koska hän on debyyttilevyn osittain tuottanut. Toisella levyllään Apocalypse oltiin ajoittain jo funkin parissa.

Vaikeaksi Thundercatin musiikkia on silti vaikea mieltää, koska hänen musiikkinsa ei ole niin sanotusti täynnä. Kappaleita vie eteenpäin yleensä varsin vähäiset elementit, kuten basso- tai laulumelodia. Ympärille luotu rytmi taas vie lähinnä biisiä eteenpäin, eikä hajota sitä tuhannen atomeiksi, kuten kumppaneistansa voisi päätellä. Esimerkiksi viimeisin julkaisu The Beyond / Where The Giants Roam on kokonaisuudessaan varsin herkkä. Sillä pääosassa taas on Thundercatin falsettomainen laulu, joka vie tunnelmat neo-souliin.

Koska lupasin otsikossa pikaoppaan, niin yritän nyt kiteyttää ajatukseni Thundercatista kysymyksellä ”miksi hänestä pitäisi innostua?”. Thundercat on monipuolinen ja kokeilunhaluinen muusikko olematta silti vaikea. Hän vie mustan musiikin perintöä uusille teille perinteitä kunnioittaen. Levyihin ja tuotantoon voisi upottaa aikaa loputtomasti ja silti voisi eksyä uusille reiteille. Muusikkona hän on myös niin suvereeni, että sitä voi lähinnä vain hämmästellä.

Että jos haluaa asian todistaa omin silmin, niin Tavastialle keskiviikkona 2. joulukuuta. Siellä nähdään, kun Thundercat tykittelee soolona menemään. Lippuja saa ostettua täältä. Alla vielä pari valikoitua kappaletta tuotannosta.

Thundercat (US)
Ke 2.12.2015 Tavastia, Helsinki
Ovet klo 20, K-18