Paperi T jätti vihdoin jäljen

Mira jo kirjoittikin hyvin Paperi T:n tuoreimmasta singlestä Resnais, Beefheart ja Aalto. Silti on pakko itsekin jakaa tuntoni.

Hyvän ja huonon teoksen tunnistaa nykyisin siitä, aiheuttiko se itku- tai naurureaktion. Itku varsinkin on nykyisin merkki siitä, että teoksen on pakko olla suurenmoinen. Siksi olenkin kiinnittänyt huomiota siihen, että nykyisin journalismista lähtien kaikki pyrkivät etsimään tarinoita ja ihmisiä niiden takaa, jotka koskettaisivat. Äärimmäisyys tuo huomion ja huomiotaloudessa se on avain kaikkeen.

Tämän alustuksen tarkoitus on antaa kyseinen arvo Paperi T:lle. Resnais, Beefheart ja Aalto nimittäin kosketti. Voisi jopa sanoa, että se suoranaisesti satutti. Kyseisellä kappaleella Papru sanoo suoraan asioita erosta niin, että niihin tuli heti takerrettua. Niistä tuli heti etsittyä ja huomattua henkilökohtaisuutta, minkä pystyin helposti samaistuttamaan itseenikin.

Löysin itseni niin Miran nostamien popkulttuuriviittausten seasta sinä nörttinä, joka yrittää liittää elämänsä fanittamaansa taiteeseen. Löysin itseni myös siitä miehestä, joka eron hetkellä takertuu menneeseen ja yrittää uuden alun kohdallakin pitää itsensä kiinni siinä, josta on joutunut juuri luopumaan. Tai niin ainakin tulkitsin kappaleen viimeiset riimit:

”Chianti oli Alvar Aallon lempiviini.
Mä en tiedä viineistä mitään.
Kai täs on aikaa nyt sit opetella.
Et sellast,
jos haluut nähä nähään Cellas”

Omakohtaisuudessaan kappale onkin huomattavasti rajumpi kuin kielikuvilla yleisellä tasolla rujosti maalaileva Sä jätät jäljen. Mutta kuten nykymaailmasta huomaamme, koskettava henkilökohtaisuus ja ihminen sen takana koskettaa syvemmin. Ja kun jokin koskettaa syvästi, niin se on hyvä.

Sen sijaan on vaikea kuvitella, että Paperi T jakaisi henkilökohtaisimmat tarinansa huomion vuoksi. Hän jakaa ne siksi, että niin on pakko. Se koskettaa vielä enemmän.

”Kerroin Rudylle et oon viime aikoina kuunnellu lähin Vaimo-kassua
ja näin kuinka se vaivaantu.
Kai sen on vaikeet nähä ittensä siinä enää,
mut tollasii asioita ei mietitä sillon ku tehään”

Paperi T:n soolodebyytti Malarian pelko julkaistaan 17.4.

Avainsanat: , ,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.