Onnea Tampere – Miekkakalapasuuna avautuu tänään

10830957_875351502496184_2519503342033008729_o

Tänään Tampereen Satamakadulla ovensa avaa liike, joka on ennen avautumistaan lämmittänyt kaltaiseni digivannojankin paatuneen sydämen. Eero ja Sami Tarmion perustama Miekkakalapasuuna on levy- ja kirjakauppa, joka on kirja- ja levyharrastajien asialla tarjoamalla nimikkeitä, joita ei muualta löydä.

Koska Eero on hyvä ystäväni ja dj-partnerini, niin halusin haastatella pikaisesti häntä liikkeen tiimoilta.

10697244_10152847832965690_7138959010363726789_o
Veljekset Sami ja Eero Tarmio. Kuva: Hannu Peltonen

Mistä idea liikkeen syntyyn lähti?

Isoveli Sami on pyörinyt ympäri Suomen kirja-alaa jokusen vuoden eri kauppojen ja kustantamojen palveluksessa. Pari vuotta sitten Sami pisti pystyyn oman yrityksen ja alkoi pyörittää kirjojen yritysmyyntiä eli osti kirjoja kustantajilta ja myi niitä eteenpäin firmoille. Itse olin puolitoista vuotta kirjastoalalla, ja kun sopimus siellä loppui, aloin jeesailla Samia.

Loppusyksystä heräsi ajatus bisneksen laajentamisesta ja pienen myyntipisteen avaamisesta johonkin päin Tamperetta, kirjoja kun oli kertynyt toimistolle ihan hyvät läjät. Aluksi oli tarkoitus vuokrata joku neliömetrin läntti vaikka Ideaparkista ja pönöttää siellä kirjaständin kanssa jouluhulinoiden keskellä. Homma lähti kuitenkin vähän lapasesta; päädyttiin vuokraamaan 68 neliön liiketila Tampereen keskustasta.

Mikä on kaupan linja?

AdLibriksen tai Suomalaisen kanssa on turha alkaa kilpailla valikoiman koossa. Näkisin, että meillä on sen verran asiantuntemusta ja näkemystä, että saamme koottua laadukkaan ja järkevän valikoiman, josta jokainen löytää hyvää ja kestävää luettavaa ja kuunneltavaa. Uutuudet ja klassikot tarjoamme toki, mutta meillä on myös paljon oudompaa tavaraa: unohdettuja klassikoita, kulttikamaa ja tavaraa, jota ei välttämättä löydä Suomesta juuri mistään. Tämä koskee sekä kirjoja että levyjä. Seisomme kaiken myymämme takana. Emme toki ole luomassa mitään elitistiluolaa, asiakkaiden asialla ollaan. Pidämme myös hinnat varsin kohtuullisina.

Pieni otos musiikkikirjavalikoimasta.
Pieni otos musiikkikirjavalikoimasta. Mukana Eeron suosittelema Leonard Cohen -elämäkerta. Kuva: Janne Tarmio


Fyysisten formaattien kuolemasta on allekirjoittanutkin puhunut blogissaan jonkin verran. Huolettaako uuden liikkeen perustaminen tällaisena aikana?

Tästä on toki puhuttu viime vuodet kyllästymiseen asti ja meillekin on asiasta naureskeltu siitä asti kun idean kaupasta saimme. Itse olen vannoutunut kirjan ja levyn kuluttaja, loistavia käyttöliittymiä molemmat. Mielestäni on tärkeää tehdä sitä mihin itse uskoo, ja me molemmat uskomme kirjaan ja levyyn. Luotamme siihen, että aina löytyy jengiä, joka kaipaa kirjan sivujen käänttämistä ja levynkansien hypistelyä. Toivottavasti he löytävät meille. Toki ihan kaiken myyminen tällaisena aikana on tosi typerää, kirjojen ja levyjen myyminen ehkä typerintä mitä voi tehdä. Ei meistä välttämättä miljonäärejä tule.

Mitä sellaista tarjoatte, mitä muut liikkeet eivät tarjoa?

Jossain hypermarketissa on sama sälli urheiluosastolla ja kirjaosastolla eikä se välttämättä tiedä kummastakaan yhtään mitään. Meillä on molemmilla hillitön palo asiaan ja ymmärrämme myymämme tavaran päälle. Puodista on tulossa aika helposti lähestyttävä; kahvi tippuu tauotta ja nojatuolissa voi lueskella kirjoja ja kuunnella levyjä ilman ostopakkoa.

Miekkakalapasuunan lukunurkkaus. Kuva: Eero Tarmio
Miekkakalapasuunan lukunurkkaus. Kuva: Eero Tarmio

Mikäs on kaupan varsin mainion nimen ja logon tausta?

No nimihän toki juontaa juurensa Tom Waitsin Swordfishtrombones-levyyn joka on meidän molempien suosikkilevyjä ja julkaistu Samin syntymävuonna. Logo on paikallisen neron Ville Pirisen käsialaa.

Molemmissa sopivan hämy meno, herättää enemmän kysymyksiä kun antaa vastauksia, kuvannee kaupan luonnetta.

Pyysin Eerolta myös muutaman tärpin ja joululahjavinkin kaupan valikoimista.

Leena Kirstinä: Kirsi Kunnas - Sateessa ja tuulessa
Leena Kirstinä: Kirsi Kunnas – Sateessa ja tuulessa

”Uusi Kirsi Kunnas -elämäkerta on todella komea kirja. Meillä avajaistarjouksessa.”

Raymond Carver: Sateisten päivien jälkeen - valitut runot
Raymond Carver: Sateisten päivien jälkeen – valitut runot

”Sammakko on hyvin edustettuna, nostona ehkä Raymond Carverin runokokoelma Sateisten päivien jälkeen, joka on tamperelaisvoimin suomennettu.”

Denis Johnson: Jeesuksen poika
Denis Johnson: Jeesuksen poika

”Sami jaksaa aina mesota Denis Johnsonin Jeesuksen pojasta, joka on kuulemma kadotettu klassikko. Ei kerro Jeesuksesta eikä sen pojasta vaan heroiinista.”

Douglas Coupland: Girlfriend in a Coma
Douglas Coupland: Girlfriend in a Coma

”Luin sen lukiossa tai yläasteella ja se hämmensi tosi paljon ja on jääny kummittelemaan. Ei ole ikinä suomennettu. Olen harkinnut että ryhtyisin toimeen.”

Eeron Top 5 -albumit haastatteluhetkellä:

1. Neil Young: After the gold rush
2. Tom Waits: Rain dogs
3. Bon Iver: For Emma, forever ago
4. Rubik: Dada bandits
5. Bruce Springsteen: Born to run

Jos olet Tampereella joulun alla, niin suosittelen lämmöllä poikkeamaan Miekkakalapasuunassa. Jos vaikka mukaan tarttuisi elämys, jota et odottanut saavasi.

Miekkakalapasuuna löytyy Satamakatu viidestä ja on auki arkisin kello 10-20, lauantaisin 10-18 ja sunnuntaisin 12-18. Kaupan elämään voi tutustua Miekkakalapasuunan FB-sivuilla.

Ps. Rosvot ja Miekkakalapasuuna saattavat olla keksimässä jotain yhteistä jäynää. Siitä lisätietoja pian.