Mistaken For Strangers

mistakenforstrangers

Otetaanpa pieni harppaus elokuvien maailmaan. Hiljaiseloni täällä kun on johtunut Rakkautta ja Anarkiaa -festivaaleista, jossa on tullut tykiteltyä. 14 leffaa viikkoon on toistaiseksi tiuhin tahti, mitä olen festivaaleilla pitänyt.

Asiaan, musaelokuvien ehdottomasti kiinnostavinta antia oli The Nationalia sivuava Mistaken For Strangers, jonka on ohjannut laulaja Matt Berningerin veli Tom.

Mistaken For Strangers ei ole perinteinen bändidokumentti. Sen pääosassa on Tom, joka on koko elämänsä kokenut olevansa veljensä varjossa. Itseään etsivä pikkuveli pestautuu bändin kiertueelle roudariksi, jotta voisi olla lähempänä veljeään, josta hän on etääntynyt. Samalla hän haluaa kuvata yhtyettä ”coolisti”. Vähän kaikki menee pieleen, koska Tom ei osaa löytää paikkaansa niin dokumentaristina, veljenä kuin kiertueen työntekijänä.

On huimaa, kuinka alun täysin muotoa ja sisältöä vailla olevasta materiaalista ollaan saatu kasattua lopulta selkeällä draaman kaarella toimiva dokumentti. Alkuun oli vaikea uskoa, että Tom on yhtä suunnaton kuin dokumentti antaa uskoa. Pakko oli, kun näytöksen jälkeen mies itse vakuutti olleensa kiertueen päätyttyä täysin tietämätön siitä, onko hänellä elokuvaa edes kasassa. On pakko arvostaa sitä, että Tom Berninger ja yhtyeen jäsenet laittavat itsensä likoon, eivätkä peittele missään vaiheessa katastrofin aineksia. Niistä kun syntyi yllättäen itsetutkiskelevuudessaan hieno, avoin ja hauska dokumentti.

Alun kiertuemateriaali vaihtuu loppua kohti enemmän kuvaamaan Tomin editointiprosessia. Itseään ja perhettään kuvatessaan hän reflektoi suhdetta veljeensä ja bändiin ja lopulta saa kiinni siitä, mitä dokumentilla voi kertoa. Siis muutakin kuin sen, että bändin jätkät katsovat vilpitöntä hevarihoopoa hieman huvittuneesti kieroon.

The Nationalin faneille se tarjoaa muutaman herkullisen hetken kulissien taakse. Ja nipun aina niin erinomaista livesoittoa, joka sai himoitsemaan lippua Jäähallin keikalle.

Suosittelen lämpimästi dokumentin katsomista, jos se edes vähän kiinnostaa. Viimeinen näytös on TÄNÄÄN (26.9.) Kinopalatsissa klo. 21.15. The Nationalin voi nähdä ilmielävänä Helsingin Jäähallissa 31.10. Tom ei ole roudarina. Harmi.

5 kommenttia kirjoitukseen Mistaken For Strangers

 1. J kommentoi:

  Vai olet päässyt näkemään jo tämän! En ainakaan huomaa, että olisi Tampereelle tulossa esitykseen, joten dvd:tä pakko jäädä odottelemaan.

  Lippu keikalle löytyy sentään laatikosta.

  1. Lauri Lauri kommentoi:

   Juu, eilisessä näytöksessä. Oli päivän neljäs leffa, joten vireystila ei ollut ihan paras. :D Miian Made Of Stone -jutun kommenteissa kanssa mainittiin, ettei musaleffoista ole mikään tulossa Tampereelle. Toivottavasti edes jossain vaiheessa tulee nähtäväksi!

   Keikkalipusta olen kade!

 2. June June kommentoi:

  Menossa tänään! :)

  1. Lauri Lauri kommentoi:

   Mites kolahti?

   1. June June kommentoi:

    Kolahtihan se, yritän saada jotain kirjotusta kasaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.