Miksi Earl Sweatshirt pitää nähdä?

Tänään rap-uutisissa ollaan käsitelty enimmäkseen Cheekiä. Ilman tiedotustilaisuutta päivän kovimmaksi uutiseksi tosin nousee Earl Sweatshirtin tuleva keikka Helsingin Nosturissa.

Ne, jotka ovat pysyneet matkassani No You Girlsistä asti tietävät, että pidän Odd Future -kollektiivista aika paljon. Jopa paljon parjattu Tyler, The Creator on minusta uudemman sukupolven räppäreistä selkeästi lahjakkaammasta päästä. Silti kollektiivin kovin räppäri on jo ennen ensimmäistäkään virallista albumia kulttinimeksi noussut Earl.

Karheaääninen ja lyriikoissaan misogyniaa ja yleistä inhottavuutta viljelevä teini valloitti netin jo ensimmäisellä mixtapellaan ja sen ensimmäisellä videolla Earlilla.

Mixtapen jälkeen Earl katosi, mistä kollektiivi vetikin iloa irti jatkuvilla Free Earl -huudatuksilla ja -kampanjoilla. Lopulta selvisi, että hänet oli lähetetty Samoalle poikakotiin opettelemaan tapoja. Ensimmäinen paluun jälkeinen esiintyminen oli OFWGKTA:n toisen kokoelman viimeisellä raidalla Oldiella. Video ja biisi ovat edelleen yksiä suosikkejani. Earlin verse varsinkin on äärimmäisen kova.

Vihdoin päästään Earlin elokuussa ilmestyneeseen Dorikseen. Sillä Earl Sweatshirt osoittaa olevansa räppärinä paljon enemmän kuin simppelit teemansa nuoren miehen epävarmuuksista ja pajauttelusta. Monimutkaiset riimikuviot toisivat vähän energisemmällä tyylillä mieleen Eminemin, mikä on vain kehu. Varsinkin tuore Marshall Mathers LP II tuntuu monin osin olevan vain kalliimmin tuotettu Doris. Raakuus onkin levyn ehdottomia plussia.

Ja siksi nyt on oiva tilaisuus nähdä Earl Sweatshirt intiimeissä klubiolosuhteissa, kun siihen vielä on mahdollisuus. Vaikka hänen tyylinsä on kaukana mainstreamista, niin en jaksa uskoa, että noin kova jätkä jää marginaaliin. Eli, maaliskuun 6. Nosturiin. 30 euron hintaiset liput tulevat myyntiin ensi torstaina (21.11.) Tikettiin. Tyle!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.