Kelela saapuu Kuudennelle Linjalle

Kelela

Washingtonilainen Kelela Mizanekristos, joka tunnetaan paremmin pelkällä etunimellään, esiintyy Helsingin Kuudennella Linjalla 18. toukokuuta. Joku voisi sanoa vihdoin, mutta joku voisi sanoa, että ”kekä ihmeen Kelela”. No, minäpä kerron kekästä on kyse.

Kelela rynnisti ihmisten tietoisuuteen vuoden 2013 lopulla, kun hän julkaisi debyytti-mixtapensa Cut 4 Men, joka sai mm. Pitchforkilta suopeat arviot ilmestyessään, ja nousipa levy myös Guardianin kriitikkojen vuoden 2013 albumien top kymppiin. Vähän sen jälkeen hän oli myös BBC:n Sound of 2014 -listalla, mutta jäi top viiden ulkopuolelle. Tähdet ovat siis olleet suotuisat Kelelalle heti alusta alkaen.

Mutta mitä Kelela siis oikein tekee muuta kuin sulattaa kriitikkojen sydämiä? Kelelan musiikkia on parhaiten kutsuttu ”twisted r’n’b:ksi”. Taustat perustuvat enemmän villien rytmien ja todella iskevien klubibiittien yhdistelmään kuin majesteettisiin melodioihin. Niitä hänelle ovat tehneet mm. Flow’ssakin vieraillut Girl Unit, Björkin Vulnicuralla työskennellyt Arca ja Kanye Westin lempilapsi Hudson Mohawke. Laulut kertovat mm. rakkaudesta, sen vaikeudesta ja erosta, mutta genrekollegansa FKA twigsin tavoin hyvin kieroutuneella tavalla. Siksikin twisted r’n’b on lähes täydellinen tiivistys.

Miksi tästä pitäisi siis innostua? Kelela on artistina ja esiintyjänä raa’an avoin. Hän on itse haastatteluissaan korostanut etiopialaisten juuriensa tuoneen hänelle voimaa ja rohkeutta tuoda itseään rehellisesti esiin. Laulut ovat avoimia ja tuotannon minimalistinen voimakkuus vain korostaa Kelelan voimakkuutta olematta kumminkaan vieraannuttavan kokeellinen. Tasapaino lähestyttävyyden ja kokeilevuuden välillä toimii. Siitä esimerkkinä kerrasta päähäni, kehooni ja sydämeeni pamahtanut Enemy.

Tänä vuonna debyyttialbuminsa julkaiseva Kelela on julkaisemassa hyvin pian Hallucinogen EP:n, jolta irroitettu A Message on myös ottanut minut valtaansa kerrasta. Siihenkään ei tarvittu kuin piinaavassa synkkyydessään hyvin kaunis tausta ja avoimen suorat lyriikat, mitkä ovat Kelelaa parhaimmillaan.

Ja nyt hänet saadaan Suomeen. Yhteistyössä Fullsteamin kanssa sain jaettavaksi kaksi avecillista lippupakettia, koska haluamme jakaa yhdessä Kelelan ilosanomaa. Jos haluat päästä kaverisi kanssa meidän sponssaamana keikalle, niin sano kommenteissa kiinnostaako vai otatko ennemmin vissyn. Vastausaika päättyy 13.5. klo 23.59. Kaikkien vastanneiden kesken arvomme liput, mutta emme tarjoa vissyä Kuudennen Linjan baarista. Skaba on päättynyt! Voittajat ollaan arvottu ja heihin ollaan oltu yhteydessä henkilökohtaisesti. Kiitoksia osallistumisesta!

Jos vielä emmit vastaustasi, niin alta voit kuunnella Cut 4 Men kokonaisuudessaan. Kun olet vakuuttunut hyvyydestä, niin vastaa.

Kelela (USA)
Ronya
Ma 18.5.2015. Kuudes Linja, Helsinki
K-18, Ovet klo 19
LIPUT:
Ennakkoon 22€ Tiketistä: http://www.tiketti.fi/Kelela-USA-Kuudes-Linja-Helsinki-lippuja/31013

Ovelta 24€