Katsaus GTA V:n radioasemiin

Katsaus GTA V:n radioasemiin

Viime viikolla elämääni hallinnoi R&A, tällä viikolla sitä suorastaan orjuuttaa GTA. Yhden lempipelisarjani uusin osa on jälleen sitä samaa tuttua ihanuutta lain nurjalta puolelta, joka on isompaa, komeampaa ja yksityiskohtaisempaa kuin ikinä ennen.

Niin on myös pelin radioasemat. Vice City aloitti pelisarjan perinteet, jossa lisensoituja raitoja ollaan hankittu läjäpäin tuomaan tunnelmaa. Tällä kertaa pelissä ollaan panostettu myös uusiin raitoihin, joihin palaan myöhemmin. Ensimmäistä kertaa pelisarjan historiassa kuullaan myös peliä varta vasten tehtyä scorea, jota ovat säveltäneet mm. Tangerine Dream ja The Alchemist.

Koska tarjonta on niin laajaa, niin ajattelin tehdä pienen katsauksen pelin radioasemien tarjontaan. Ja kun tarkoitan pienen, niin GTA-tyyliin se ei ole ihan sananmukainen määritelmä.

Pelin raskaan musiikin tarjonnasta vastaa lähes yksinomaan Channel X. Kanavan musiikkitarjonta keskittyy yksinomaan 70-luvun lopun ja 80-luvun alkupuoliskon hardcoreen ja biisejä löytyykin Circle Jerksilta, Black Flagilta, Suicidal Tendenciesilta ja Descendentsilta. Onpa kanavalle eksynyt yksi täysin uusi kappale OFF!:lta, mikä ei ole yllättävää, koska kanavaa juontaa Keith Morris.

Toinen raskaampaan musiikkiin keskittynyt kanava on Wavvesin ”Naten” ja ”Steven” juontama Vinewood Boulevard Radio, joka keskittyy uudempaan alternative ja garage rockiin. Bändin oman uuden biisin lisäksi siellä soi mm. Ty Segall, Ceremony ja Tominkin aikoinaan hehkuttama Bass Drum Of Death.

Rockin ystäville on enää jäljellä Kenny Logginsin vetämä Los Santos Rock Radio, joka voisi olla musiikkinsa puolesta aivan kuin Vice Cityn soundtrackilta. 70- ja 80-luvun pehmorockia on sellainen megatuutti, että minun on parempi skipata kanavan tarjonta joka kerralla. Paitsi silloin kun tulee Don Johnsonia.

Vanhempaa musiikkitarjontaa tarjoavat myös Mama G:n aka Pam Grierin juontama The Low Down 91.1, joka keskittyy souliin ja r’n’b:hin, sekä Bootsy Collinsin funk- ja disco-kanava Space 103.2. Kanavien helmiin lukeutuvat mm. The Delfonicsin ehkä paremmin Fugeesin versioimana tutuksi tullut Ready Or Not Here I Come (Can’t Hide From Love), Stevie Wonderin Skeletons ja Rick Jamesin Give It To Me Baby. Kovin on kumminkin Eddie Murphy.

Koska pelissä raidataan länsi-rannikolla, niin onhan pelissä oltava räppiä ns. ihan kyrpänä. Klassikko-osastoa tarjoilee DJ Poohin vetämä, hyvin kuvaavasti nimetty West Coast Classics, josta löytyy ne pakolliset NWA:t, Tupacit, Dr. Dret ja Snoop Doggit. Syvemmällä pelissä olevat räppipäät voivat kostuttaa housunsa mm. Geto Boysin, Kuruptin ja Kausionin tahtiin.

Uudempaa räppiä tarjoaa Radio Los Santos, joka voisi olla myös nimetty Radio Black Hippyksi. On siellä toki muutakin kuin Kendrickiä, kuten Gamea, Freddie Gibbsiä ja Gucci Manea. Ja siellä soi myös A$AP Rockyn uusi biisi.

Hip hopiin etäisesti liittyy myös Flying Lotusin oma radiokanava FlyLo FM. Kovin suuri yllätys ei ole se, että kanavalla on isossa osassa FlyLo:n oma tuotanto, mukaan lukien Captain Murphyn. Kanavalla kuullaan myös Flying Lotusin omia suosikkeja, kuten Outkastia, Aphex Twiniä ja uudet biisit peliä varten tehneitä Clams Casinoa, josta Jyri kirjoitti aiemmin, Hudson Mohawkea ja Tyler, The Creatoria.

Gilles Petersonin Worldwide FM on ehkä pelin mielenkiintoisin kanava. Peterson on kuratoinut kanavalle hyvän setin jazzia, funkia, electronicaa ja chillwavea ympäri maailmaa. Kanavalle minut jumauttaa yleensä Toro Y Moi. Tunnetulla ihanuudella on hyvä myydä vähän tuntemattomampaa kamaa, kuten Malaa.

Tanssimusan ystäville on tarjolla Soulwaxin vetämä ja heidän nimeään kantava kanava, jolla tykitetään housea todella tuntuvasti. Mm. Matias Aguayoa ja Tigaa soittavan kanavan tunnetuin nimi on Pulp, joka soi hieman totutusta soundista poiketen.

Yllättäen olen kuunnellut ehkä eniten Non Stop Pop FM:ää, joka on nimensä mukaisesti pelin popein kanava. Brittimalli Cara Delevignen vetämä kanava sisältää lähes kaikki guilty pleasureni 80-luvusta eteenpäin. On Pet Shop Boysia, Rihannaa, Britney Spearsia, Robynia, Amerieta, All Saintsia(!!!), Mis-Teeqia jne. Tulipa pelin myötä kuunneltua pitkästä, pitkästä aikaa Stardustin vanhaa hittiäkin, joka ei ole menettänyt tehoansa yhtään.

Viimeisenä, mutta ei vähäisimpänä on Radio Mirror Park. Twin Shadow’n juontaman kanavan soittolista kun on täynnä ns. blogimusaa, josta rosvommekin innostuisivat. On Miami Horroria ja Jai Paulia sekä uusia raitoja peliä varten tehneitä Nite Jewelia, Yeasayeria, HEALTH:ia, Neon Indiania ja Twin Shadow’ta, jota Maria hehkutteli jo tovi sitten. Yllättävin suosikki on The Chain Gang of 1974, jonka Sleepwalking soi isossa osassa myös pelin tv-mainoksissa. Kova on biisi!

Pelissä on myös reggae-, country– ja lattarikanava, mutta kun en kyseisiä musiikkityylejä harrasta, niin en niistä sen enemää kirjoita. Puhekanavatkin ovat mukana ja ovat edelleen hervottomia.

Levyn musiikkeihin voi tutustua laajemmin Spotifyssa, josta löytyvät pelin kaksi alkuperäistä soundtrackia. Epävirallisempia soittolistoja on Spotify täynnä, joten päästän teidät vapaasti metskaamaan niitä ilman sen kummempia linkkailuja. Loppuun pelisarjan huikein musiikillinen hetki.

5 kommenttia kirjoitukseen Katsaus GTA V:n radioasemiin

 1. Sra kommentoi:

  Sairaan hyvä postaus! Poikaystävä pelaa GTA:ta mutta ei oikein tuosta musapuolesta intoile erikseen, niin tää taas avasi mulle uuden ulottuvuuden sen pakkomielteeseen. Pitää ens kerralla pyytää et pelaa ilman kuulokkeita ja radio päällä.
  Ja apua toi Mis-teeq! Heti kun näin bändin nimen, alkoi toi biisi soimaan päässä… :D Nyt se oli jopa aika menevän kuuloinen, verrattuna julkaisuaikaan jolloin biisi oli varmaan liian mainstream yläasteikäiselle Sra:lle. :D

  1. Lauri Lauri kommentoi:

   Tänks! Teet kuule ihan rohkeasti niin, että otat ohjaimen poikaystävältä ja lähdet itse kruisailemaan radiokanavia kuunnellen. ;)

   Yllätyin itsekin Mis-Teeqista! En itsekään siitä teinimpänä voinut välittää, koska ”poppipaskaa”, mutta nyt se toimi kyllä loistavasti. Kuten muutkin aikakautensa pop-hitit.

   1. Sra kommentoi:

    Oon kyllä kokeillu sitä ohjaamista. Se ajamisen opettelu on aika tuskallista mun konsolikokemuksilla, minkä lisäksi mulla on jossain määrin häiritsevä tapa kiljua jos mitään vähänkään yllättää tapahtuu.. Et kattellaan sitä pelaamista, toistaiseksi keskityn kuunteluun :D

 2. letti kommentoi:

  hei kiitos tästä! oon nostalgisissa fiiliksissä aikasemmin tuhlannut aikaa etsien vanhojen GTA raitoja ihan mielenkiintoisilla sanayhdistelmillä. Ja pyytämättä pakko jakaa muisto ”music sounds better with you” liittyen. Yläasteen pakollisilla tanssitunneilla tuo kappale soi ja soi ja soi yhä uudestaan kun harjoiteltiin ”yleistanssia” (tyhmille tiedoksi: kaksi askelta eteen ja kaksi askelta paikoillaan). tätä kuulemma voi tanssia minkä tahansa kappaleen tahdissa tahansa, mutta harmikseni liikunnanopettajallani ei muita disco- hittejä löytynyt. Siinä sitten pyörittiin jumppasalia ympäri hikinen poika kainalossa. En ikinä ymmärtänyt ”yleistanssin” ideaa, ja startdust:in kappale aiheuttaa vieläkin fyysistä pahoinvointia joka kerta kun kuulen sen. Seittämän minuuttia on muuten pirun pitkä aika tanssia slovaria jumppamaikan valvovan silmän allla..

  1. Lauri Lauri kommentoi:

   Eipä kestä! Kiitos itsellesi mahtavasta muistosta! Tai siis traumasta. Kaikesta huolimatta sai nauramaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.