JVG – Hehkuu

Jare ja Villegalle julkaisivat vajaa vuosi sitten luultavasti viimeiseksi albumikseen jääneen 247365:n, joka oikeastaan syystä voisi jäädä duon viimeiseksi levyksi. Hahmoton ja sekava biisikokoelma kun ei pysynyt kasassa, vaikka kovia biisejä oli lähes albumillisen verran.

Levyn jälkeen JVG on kovaa myös todistanut, miksi albumiformaatti ei heille edes sovellu. Loppuvuodesta 2015 julkaistu Paluu tulevaisuuteen on tällä hetkellä kerännyt Spotifyssa yli 6 miljoonaa kuuntelua, mikä tekee siitä heidän kuunnelluimman biisin heti kesähitti Tarkeneen jälkeen. Ja ihan knoppina tiedoksi, Tarkenee on kuunnelluin suomenkielinen kappale Spotifyssa tällä hetkellä yli 10 miljoonalla kuuntelukerrallaan.

Se tilastoista ja menneistä. Perjantaina julkaistu Hehkuu on jo aiemmin mainittujen biisien tavoin Teemu Brunilan kirjoittama ja vierailun siivittämä biisi, mutta silti jotain aivan muuta kuin menevät hitit.

Hehkuu on JVG:n uran ehkä kypsin ja tunnelmallisin biisi, jossa ruoditaan kiertue-elämän vaikutusta suhteisiin. Biisi on hyvin kaukana lehtijuttujen puheista waiffeista, jotka ovat vain tiellä, kun pojat vähän rellestää. Jo kertosäkeessä huomaa, että tunteista puhutaan ihan eri tavalla kuin ennen.

”Viel ku lanka lampussa hehkuu
Kaikki kuittaa kun haippi huippaa
Mut joskus viimeinen valo sammuu
Koita muistaa tää ei oo ikuista”

JVG on kappaleissaan korostanut bileiden autuutta ja mahtavuutta, on Hehkuu toista maata. Seurana on vain keikkakumppani ja jatkuvat hotellit.

”Välil täält himaa kaipaa mut mä nautin mun laiffist ku pääsen tääl kulkurina vetelee
Keikan jälkeen lavalta koutsin kaa halataa
Yhet viel avataa ennenku hotellii palataa”

Erona verseissä on Ville Gallen puhe ”susta”, joka tuntuu viittavan johonkin muuhun kuin Jareen. Kun kiertueet loppuvat voi palata jonkun luokse, joka on luottanut, kun ollaan oltu tien päällä.

Jare taas korostaa elämän rankkuutta. Herätyksiä on milloin sattuu, muistikuvat hälvenevät, riski suosion loppumisesta on jatkuvasti läsnä ja jengiä on ympärillä enemmän kuin tarpeeksi. Silti joku on vierellä, kun kaikki loppuu.

Toki mitään romanttista ei biisissä lausuta alleviivaavan suorasti, joten räpit tien päähän kulkemisesta käsi kädessä voidaan tulkita niinkin, että kappaleella räppärit ylistävät toisiaan siitä elämästä, minkä ovat toisilleen suoneet. Lampun langan hehku voi viitata intohimoon, ja lampun sammuminen siihen, kun uran tie on lopussa. Herrat voivat kulkea yhdessäkin niin kauan kuin rinnassa hehkuu ja auringonlaskuun mennään, kun hehku loppuu.

Tulkitsi kappaleen niin tai näin, on biisi itsessään kypsin suoritus duolta myös räppäämisen kuin laulamisenkin saralla. Ville Galle on biisissä oma tasavarma itsensä, mutta Jare näyttää osoittaa kehittyneensä edelleen. Varsinkin versen alun lyhyt rivi-pitkä rivi -tyyli on temppu, joka osoittaa, että hän on flow’n käytössä kehittynyt Suomen yhdeksi tyylikkäimmäksi räppäriksi. Samoin myöhemmät painotukset sanoissa ”koettelee” ja ”menettelee” vahvistavat kyseistä fiilistä. Ja kun vielä lopussa Jare pistää laulaen, eikä se kuulosta yhtään vaivaannuttavalta, niin hattu nousee päästä. Brunilan soul-kiekumiset kappaleen lopussa saavat myös varauksettomat hehkutukset meikäläiseltä.

Hehkuu jatkaa siis biisinä siitä, mihin JVG on jäänyt. Omaehtoisuus ja jatkuvasti omaäänisemmäksi kehittyvä tyyli pitää huolen siitä, että JVG jatkaa nousuaan maamme suosituimmaksi yhtyeeksi. Samoin odotusten jatkuva rikkominen ja ylittäminen tulevat takaamaan sen, että he tulevat myös olemaan erittäin arvostettuja. Chapeau!

JVG esiintyy kesällä vaikka sun missä, mutta mainittakoon tässä se, että 27.5. ja 28.5. duo esiintyy Hartwall Areenalla, joista 28. päivän keikka on loppuunmyyty.

Avainsanat: , , ,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.