Jaakon ja Jayn rauhan manifesti

jjrauhakansi

Jaakko & Jay herättävät kiinnostusta jo pelkästään sillä, että soittavat akustista punkkia. He ovat kumminkin hirvittävästi isompia kuin erikoisuutensa. Sen osoittivat jo livekeikat, joiden kautta duoon tutustuin. Lämmittelykeikat ennen Frank Turneria ja Disco Ensembleä useampi vuosi takaperin ovat edelleen lämpimiä muistoja. Niillä ei nimittäin himmailtu, vaan pojat tykittivät ihan hulvattomalla tempolla biisejään, unohtamatta herkkyyttä.

Debyyttilevy oli mainio, mutta sitä kuunnellessa ei voinut välttyä ajatukselta, että nekin biisit toimivat livenä niin paljon paremmin. Biisien energia välittyi, mutta kotikuuntelussa toivoisi myös nyansseja.

Kakkoslevylle sitten ollaankin saatu nyansseja. Debyyttiä mollivoittoisempi ja samalla herkempi levy meinasi yllättää jo avauskappaleellaan. Kaiutettu kitara ja herkkä laulu antoivat odottaa slovaria. Kunhan rummut iskevät sisään, niin tempo on taas duolle ominaisesti aivan tapissa. Ei näitä poikia voi pidätellä.

Yllätykset jäävätkin enemmän pieniin asioihin: melodioiden ajoittaiseen synkkyyteen, sanoitusten poleemisuuteen ja kappaleiden vahvempiin sävellyksiin. Esimerkiksi Last Match Standing on kaikkea äsken mainittuja yhdessä ja onkin yksi vuoden komeimpia kappaleita. Taival on myös ajoittaisessa pienimuotoisuudessaan levyn ehdottomia helmiä. Samoin Implicationin mainio hoilausmelodia riemastuttaa.

Isommassa kuvassa kaikki on kumminkin kuin aina ennenkin. Akustisella kitaralla ja rummuilla tykitetään menemään niin vauhdilla kuin pystytään ja paasataan rakkauden ja välittämisen sanomasta. Siinä Jaakko & Jay ovat takuuvarmoja. Tyyliä ollaan hiottu jo vuosia tien päällä, mikä kuuluu niin hyvässä kuin pahassa. Vaikka kestoa on vain 25 minuuttia, niin kovin pitkäkestoiseen kuunteluun ei Jaakon ja Jayn paahtaminen sovellu. Biisien kikat ovat äkkiä kulutettu loppuun.

Mutta ei levyä olekaan tarkoitettu analyyttiseen kuunteluun nojatuolissa, punkkulasi kädessä ja kynttilän valoa tuijotellen. Se on hetkiin, kun haluaa musiikiltaan energiaa, hyvää mieltä ja katseen avartamista. Niihin hetkiin Jaakko & Jay tekivät hyvän soundtrackin.

Rauha on ennakkoon kuunneltavissa Rikospaikalla. Levy ilmestyy 20. syyskuuta Fullsteamin julkaisemana.

Avainsanat: , ,