Homottelu ja battle-räppääminen

Näyttökuva 2015-11-23 kello 19.36.12

Nikke Ankara julkaisi viime perjantaina debyyttialbuminsa. Sitä promotakseen hän kävi Radio Suomipopin vieraana ja päätyi bättläämään Roope Salmista vastaan. Roope Salminen ei itse ollut läsnä, mutta se ei Ankaraa haitannut, vaan hän ns. tykitteli menemään. Lopetuksenaan hän käytti tätä tylyä kuittausta:

”Nikke on niin kermainen
sä oot niin homo jätkä
et sun pierut haisee spermalle”

Tämän kylän homopoika -blogia pitävä Eino Nurmisto blogasi aiheesta tuoreeltaan viikonloppuna ja tiivisti hyvin solvauksen osuvuuden. Niin sanotun paskamyrskyn taas aiheutti Cristal Snow Facebook-seinällään.

Keskustelu oli tosin alkuun varsin asiallista. Kohteena ollut Roope Salminen sanoi, että Nikke pystyy parempaan ja aivan kuten Cristal Snowkin, niin hän ei tuominnut Ankaraa, ainoastaan hänen sanomisensa.

Keskustelu ei pysynyt asiallisena kauaa. Cristal Snow kun sai haukut niskoihinsa siitä, että on suuttunut aiheetta. Hän kun oli mukamas  ymmärtänyt kontekstin väärin. Bättläämisessä kun on aina homoteltu ja se on vain läppää. Siksi Ankara ei tehnyt mitään väärää, homottelu on jatkossakin ihan ok ja näin se vaan tulee aina olemaan. Tätä mielikuvaa yrittää myös YleX myydä artikkelissaan, jossa tosin Rapin SM-kisoja järjestävä Pasi Palonen sekä kyseiset kisat vuonna 2012 voittanut Gettomasa vähän muuta sanovatkin. Kaikki sanottava ei välttämättä ole ihan ok, mutta räpätessä roiskuu. Pahimpia mokia pitäisi vain osata pyytää anteeksi.

Tämän sisäistäminen, tai siis sisäistämättä jättäminen, onkin tässä koko keskustelussa kaikista käsittämättömintä. Ymmärrän itsekin, että räppibattlessa isketään vyön alle, mennään henkilökohtaisuuksiin ja pilkataan varsin armotta. Mutta tuo ei ole peruste homottelun puolustelulle, koska homo ei ole haukkumasana. Kuten Cristal Snowkin toi kommenteissaan esille, jos häntä räppibattlessa pilkattaisiin homoksi, sillä ei olisi mitään väliä. Hän on julkisesti homo ja silloin hänen seksuaalisuutensa on avointa riistaa. Mutta kun Roope Salmista, jonka seksuaalisuus ei ole julkista tietoa, haukutaan homoksi, niin sillä ei viitata hänen seksuaalisuuteensa, vaan käytetään sanaa homo tekemään hänestä heikko. Se ei ole enää ok, koska se ei ole heitto Roope Salmista kohtaan, vaan homoja kohtaan.

Ja tässä tullaankin tämän #nikkegaten ytimeen. Ankara kun ei ollut juuri moksiskaan homottelustaan. Radio Suomipopkaan ei asiasta erityisemmin välittänyt, vaan teki aiheesta oikein videonoston ja keräsi klikit kotiin. Homo-punchline koettiin siis ihan päteväksi. Kun asiasta älähdettiin ja perusteltiin, miksi sen ei kuuluisi olla ok, niin homottelua puolustettiin vielä silloinkin. Anteeksipyyntöä ei ole vieläkään kuulunut yhdeltäkään asiaan kuuluvalta taholta, vaikka itse homottelun kohdekin sanoi, ettei punchline ollut erityisen hyvä.

Hiphop on ollut varsinkin räppibattlejen osalta machomaista kulttuuriltaan. Bättläämisessä kun on riimi- ja solvaustaitojen mittaamisen lisäksi osaltaan myös kyse siitä, kuka on kovin jätkä. Pilkkaa on siedettävä ja toista on iskettävä kahta kauheammin takaisin, mieluiten toisen heikkouksiin turvautuen. Tämän minäkin ymmärrän ja sen jatkossa suonkin. Siksi homottelun puolustaminen on outoa jopa tuossa kontekstissa, sillä harvoin sitä käytetään henkilökohtaisuutena. Sitä käytetään vain kuvaamaan yleisesti, että tuo minun vastustajani on muuten pelle jätkä. Haluaisin vain kysyä puolustelijoilta, miten homous tuo esiin vastustajan heikkouden tai pelleyden? Itse en sitä nimittäin tiedä.

Lähetänkin julkisen haasteen kaikille Rapin SM-kisoihin osallistuville: älkää homotelko. Pystytte parempaankin. Vaikka aikaa olisi vähän keksiä naseva iskulause, niin homotteluun ei kannata alentua. Se on tosi noloa. Se on jopa nolompaa kuin mutsis.

4 kommenttia kirjoitukseen Homottelu ja battle-räppääminen

  1. Lauri Lauri kommentoi:

   Kiitos Joanna!

 1. mep kommentoi:

  just näin, hyvin kiteytetty!

  1. Lauri Lauri kommentoi:

   Kiitos sinullekin! Odotin saavani paskaa niskaani, mutta vielä kukaan ei ole hyökännyt kimppuuni.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.