Heikki Kuula – Heijastuksia täydelliseltä rundilta

Neljässä vuodessa voi tapahtua paljon. Blacksuamen ilmestyessä Heikki Kuula oli vielä kulttipiireissä tunnettu räppäri. Nykyisin voi jo väittää, että Kuula on, jos ei mainstreamissa tunnettu, niin ainakin lähellä sitä. Siitä ovat pitäneet huolen Teflon Brothers ja Rataraato.

Kuulan neljäs albumi on hänen ensimmäinen Johanna Kustannuksen alaisuudessa. Sen myös kuulee: tuotantoarvot ovat nousseet, mikä on tehnyt Kuulan musiikista helpommin lähestyttävää. Sen eteen töitä ovat tehneet levyn tuottajat Pianomies ja Jonas. W. Karlsson, jotka eivät ole kaihtaneet tuoda mukaan tarttuvuutta ja jopa suoranaista poppia. Teflon Brothersin iskevyyttä ei tarvitse pelätä, mutta esimerkiksi Iisa Pykärin vierailun siivittämä Pilvellä on varmasti popeinta, mitä Kuula on toistaiseksi tehnyt.

Kappaleiden aiheita popimmat taustat eivät ole muuttaneet. Edelleen ollaan pohjalla, päihteet maistuvat ja elämä ei kiinnosta. Vanhojen fanien ei siis tarvitse pelätä aiheiden puolesta. Koirakaveriakaan ei olla laitettu bonuskappaleeksi. Mikä on levyn kannalta erittäin hyvä asia.

Kuulan levyn suurin ansio itselleni onkin sen tietynlainen vanhanaikaisuus. Taustat eivät ole samplepohjaisia ja siten menneisyyteen kajoavia, mutta eivät myöskään trendiaallolla ratsastavia. Laahaavia trap-taustoja ei kuulla eikä Kuula myöskään ole lähtenyt lyriikoissaan KC/MD-mafian aloittamaan slacker-larppiin mukaan. Ns. katurealismista voi räpätä muutenkin kuin verhoamalla sen ironiaan ja läppään, mitä itse pidän Kuulan tämän hetken suurimpana vahvuutena. Karlssonin hyvillä mutta vähän joka suunnasta lainailevilla sävellyksilläkin on iso osansa levyn hyvyydessä. Raskasta levyä on kevyt kuunnella, kun sävellykset ovat aika pirun priimaa.

En pysty vielä sanomaan onko Heijastuksia täydelliseltä rundilta Kuulan paras levy, mutta musiikillisesti se on ollut minulle antoisin. Se onkin ollut hyvä veto, koska räppärinä Kuula ei vuosien saatossa ole muuttunut. Ja miksi pitäisi, koska mies on – edelleen – hyvä siinä, mitä hän tekee.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.