Flying Lotus – You’re Dead!

ab9c2cd9

Revivalien aikakautena on ilahduttavaa törmätä artistiin, jonka tekemisiin voi käyttää ilman ironiaa jalkapalloihmisten vitsilausetta ”eteenpäin on menty”. Flying Lotusin You’re Dead! on jopa Flying Lotusin mittareilla levy, jolla ollaan menty eteenpäin.

Äskeinen lause saattaa näyttää hieman kummalliselta, jos Flying Lotusin tuotanto on Cosmogrammasta eteenpäin tuttua. Kyseisellä levyllä tuottajan ennakkoluulottomuus genrerajoja ja rytmikokeiluja kohtaan oli jo sfääreissä, jotka menivät itselleni yli hilseen. You’re Dead!:n avausraidoilla pistetään aivan yhtä villisti nippuun jazzin eri alagenrejä ja hip-hopia. Tahti on siis aivoja solmuun pistävän nopeaa ja tunnelma muuttuu lennosta täysin toiseen.

Vaikka tunnelmat ja tempot rauhoittuvatkin radikaalisti villin alun jälkeen, on pakko ihailla Flying Lotusin tapaa tehdä musiikkia. Samaan aikaan kun hän lainailee elementtejä mustan musiikin historiasta, hän samalla luo uutta historiaa. Elementtejä ei kunnioiteta, vaan niistä tehdään jotain entistä villimpää. Jazzista ja hip-hopista muistuttavat vain jäänteet, jotka kuuluvat sampleista ja tahdeista, kun genrejä yhdistellään ja muovataan Flying Lotusin omaksi musiikiksi. Siksi Flying Lotusin soundeista on vaikea erehtyä, vaikka joka levyllä hän vaikuttaa löytäneen itsensä uudestaan.

Vielä en ole edes päässyt siihen, että levy on teemalevy kuolemasta. Nyt pääsin. Levyn teema on tarkemmin lainattu egyptiläisten kuoleman kirjasta, mihin levyn perusteella tekisi mieli tutustua. Synkästä teemasta huolimatta levyltä paistaa psykedelian ja kokeellisuuden seasta riemu ja vapaus surun ja rajallisuuden sijasta.  Sekin tekee You’re Dead!:stä erittäin raikkaan levyn.

Vaikka pidänkin Flying Lotusin Los Angelesia liki mestariteoksena, on You’re Dead! ehkä vielä merkittävämpi levy hänen tuotannossaan. Cosmogrammasta alkanut free jazz -kokeilu on saavuttanut pisteen, joka kuulostaa onnistuneisuudessaan nautinnolliselta ja rikkaalta. Reilun viikon kuuntelun jälkeen koen edelleen levyä kuunnellessä löytämisen riemua. Vaikkei levy olekaan jatkuvaa maksimalismia, on siinä silti ylitsepursuavaa runsautta, mistä on vaikea olla innostumatta ja nauttimatta. Sen takia saatatte vielä törmätä ylistäviin lauseisiin Flying Lotusista vielä loppuvuonna.

Yksi kommentti kirjoitukseen Flying Lotus – You’re Dead!

  1. Elukka Eskelinen kommentoi:

    Hyvä levy, kyllä on. Mutta nipotan termistä: jazz-elementtien käyttö, vaikka miten silputtuna, ei tee Flying Lotuksesta free jazzia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.