Flow-julkistusten veikkauspostaus

Flow-julkistusten veikkauspostaus

Huomenna on hipsuleiden ja musa-autistien jouluaatto: Flow Festival ilmoittaa ensi vuoden ohjelmistonsa ensimmäiset julkistukset. Someissa huhuilu ja veikkailu käy jo kuumana, joten päätin ottaa asiakseni tehdä pienen listauksen artisteista ja bändeistä, jotka voisivat olla mukana huomisten julkistusten joukossa.

Käytän huhulistani lähteinä Øya Festivalin ja Way Out Westin julkistuksia. Molemmat festivaalit ovat samana viikonloppuna ja molempien festivaalien kärkinimiä on nähty myös Suvilahdessa. Näihin sekä mutu-tuntumaan pohjaten.

nimetön

Foxygen

Ilmeisesti täysin varma.

Kerroin: 1,0

Florence and The Machine

Vaikuttaa niin headliner-materiaalilta, että on lähes täysin selvää, että Florence Welch nähdään yhtyeineen Suvilahden yössä päälavalla. Lisäpontta antaa se, että vuonna 2010 yhtye myi Tavastian loppuun ja käännytti kaikki heidät Ruisrockissa nähneet uskovaisiksi samana vuonna. Viime kiertueella skippasivat Suomen, joten eiköhän Flow laske sen varaan, että faneja ja kiinnostusta riittää myös vuonna 2015.

Kerroin: 1,2

Future Islands

Vuoden viraali-ilmiö ja Ruisrockin puhutuin bändi heti Pepen ja Saimaan jälkeen. On Florencen tavoin molemmilla festivaaleilla ja yhtyettä toivottiin paikalle jo viime vuonna, joten homma lienee sinetöity. Toinen juttu on se, kuinka kovaa kiuas sihahtaa puolitoista vuotta netti-ilmiön synnyn jälkeen. Musiikin viraali-ilmiöiden kierto kun on entistä kiivaampi, niin kuin Oskari Onninen Rumban kolumnissaan ansioituneesti kirjoittaa, vaikka Future Islandsin tapauksessa ei voi puhua genrestä.

Kerroin: 1,6

Flying Lotus

On myös molempien festivaalien kärkinimiä, on käynyt Flow’ssa 2008 ja perui edellisen tulonsa. Uusin levy on ollut kriitikoiden ja musadiggarien ylistämä ja sopii profiililtaan täydellisesti Flow’hun. Olisin äärimmäisen yllättynyt, jos ei ole huomisten julkistusten joukossa.

Kerroin: 1,62

The War On Drugs

The War On Drugsiin pätee samat argumentit kuin Flying Lotusiin, mutta ei ole vielä perunut yhtään Flow’n esiintymistä, eikä ole Øyassa. Silti on sen verran indie-segmenttiin osuva nimi, että lienee olevan huomisissa julkistuksissa mukana.

Kerroin: 1,7

Run The Jewels

2013 Kuudennessa Aistissa ja eilen Tavastialla ihmisiä villiinnyttänyt duo on ilmoitettu Øyaan, mutta ei Way Out Westiin. Sopisi Flow’hun ja loppuunmyyty Tavastia on signaali siitä, että kysyntää on. Hype on myös kaikkea muuta kuin laantumassa, joten elokuussakin yleisöä on takuulla. On myös lähes ainoita rap-akteja joita muille festivaaleille on ilmoitettu, joten sopisi räppipäiden toiveiden täyttämiseksi erinomaisesti.

Kerroin: 1,8

Belle & Sebastian

Skotlannin indie-ihastus oli tämän päiväisissä Way Out Westin julkistuksissa ja on varmasti toivottu nimi myös Flow’ssa. Ovat esiintyneet viimeksi Suomessa 2010 Ruisrockissa ja loppuunmyydyllä Tavastialla, joten kysyntä olisi varmaa myös nyt. Kiertueen laajuudesta ei ole vielä mitään tietoa, joten en sano täysin varmaksi. En tosin olisi kovin yllättynyt, jos on huomenna nimilistalla. Ilahtunut kylläkin.

Kerroin: 2.0

Caribou

Tänä vuonna Caribouna kahdesti ja Daphnina kerran käynyt Dan Snaith on niin tuttu vieras Suomessa nykyisin, että eiköhän sekä Way Out Westissä että Øyassa nähtävä kanadalainen nähdä myös Flow’ssa. Yllätys olisi, jos Flow olisi sitä mieltä, että Caribou on jo vähän nähty.

Kerroin: 2,2

Future Brown

Warpille levyttävä elektroryhmä on keräämässä hypeä ensi vuonna julkaistavalle ensilevylleen. On ilmoitettu Way Out Westiin ja on musiikillisesti täysin Flow’hun sopiva. Viime vuonna ensijulkistuksissa oli mm. Jungle, joka ilmoituksen aikaan oli suhteellisen tuntematon nimi, mutta nousi festivaaleihin mennessä tunnetuksi nimeksi. Flow on siis harrastanut vielä tuntemattomien nimien ensijulkistuksia aiemminkin. Voi olla, että säästävät ilmoitusta tai buukkausta myös myöhempään ajankohtaan.

Kerroin: 2,5

Father John Misty

On molemmilla festivaaleilla ja on käynyt Suomessa kerran aiemmin. Ei välttämättä isoin nimi edes indie-piireissä, mutta sopisi kuvioon. Silti voi pitää pienenä riskinä.

Kerroin: 2,9

Alt-J

Britti-indien lempilapsi on Way Out Westissä ja sopisi Flow’hun erinomaisesti. Ei tosin ole vielä kertaakaan käynyt Suomessa, joten suosiosta ei ole takuuta. Toinen levy ei myöskään ole aiheuttanut läheskään samanlaista pöhinää kuin debyytti. Sopisi, mutta on pieni riski.

Kerroin: 3,0

Patti Smith

Yksi Way Out Westin pääesiintyjistä on rutinoitunut Suomen kävijä, mutta on ehkä enemmän Helsingin Juhlaviikkojen näköinen esiintyjä kuin Flow’n. Veikkaan siis olevan ennemmin Juhlateltassa kuin Blue Tentissä.

Kerroin: 3,7

The Julie Ruin

Riot grrrl -skenen tähden Kathleen Hannan uusin bändi perui keikkansa aiemmin tänä vuonna, joten paikkaus voisi olla hyvin Flow’ssa. Bändi ei vain välttämättä sovi niin hyvin festivaalin imagoon, vaikka viime vuonna Manicsit ja Skrillex venyttivätkin imagoa rankalla kädellä.

Kerroin: 4,2

Little Simz

Jay-Z:n Life+Times -verkkosivuilla viimeisimmän mixtapensa julkaissut brittiräppäri on piireissä tunnettu. Brittiräppiä ei vain ole juuri Roots Manuvan lisäksi festivaaleilla ollut, eikä ole genrenä lähelläkään aallonharjaa. Hyvä olisi, mutta en hirveästi löisi buukkauksen puolesta vetoa.

Kerroin: 5,3

Emmylou Harris & Rodney Crowell

Eipä ole juuri kantritähtiä juuri Flow’ssa koskaan näkynyt. Ei liiemmin myöskään Suomessa. Juhlaviikoilla ovat, jos ovat.

Kerroin: 6,8

Flow Festivalin ensimmäiset artistijulkistukset tulevat siis huomenna. Vielä tänään voi ostaa tulevan festivaalin early bird -lippuja hieman huokeampaan hintaan Lippupalvelusta.

14 kommenttia kirjoitukseen Flow-julkistusten veikkauspostaus

 1. Ellu kommentoi:

  Father John Misty ois enemmän kuin tervetullut! Keikkansa marraskuisella Tavastialla vuonna 2012 oli yksi parhaimmista sinä vuonna näkemistäni.

  Muutenkin mulle putoisi veikkauslistalta melkein kaikki. Räppipäät ei niinkään, mutta kaipa heillekin kuulijakuntansa on. Innolla kuitenkin huomista odotan, vaikka/koska mulla 3-päivän lippu jo onkin.

  1. Lauri Lauri kommentoi:

   Ei olisi paha lisäys ollenkaan, vaikka keikan missasinkin, ja levynsäkin ovat aika vähällä kuuntelulla olleet. Tässä vielä pohdin ostanko early birdin vai kadunko 30-40 euron säästämistä sitten myöhemmin.

 2. Joonas kommentoi:

  Mikään noista ei räjäyttäisi tajuntaa tosin. Florence selkeästi ylitse muiden. Melko laimeat vaihtoehdot kyllä nyt skandinaavisilla festeillä. Tosin aina kesän lähestyessä niitä käsittämättömän koviakin juttuja on sitten julkistettu, joten eipä näiden ensimmäisten kanssa niin väliksi.

  Mielenkiinnolla huomista odotellen.

  1. Lauri Lauri kommentoi:

   Future Islands, Flying Lotus, Belle & Sebastian ja Run The Jewels olisivat kyllä itselle aikalailla must see -osastoa, vaikka kaikki muut paitsi ekan olenkin nähnyt aiemmin. Caribou olisi ehkä ainoa äh, mutta kyllä senkin voisi katsoa.

   Vaikea sanoa, mikä olisi itselle sellainen bändi, mikä räjäyttäisi tajunnan. Aphex Twin ehkä? Kiva ylläri olisi esim. Wild Beasts tai Foals.

   1. Joonas kommentoi:

    Siis en tarkoita että huonojakaan nyt on, mutta aika pliisuja. Kyllä mullekin esim. Belle & Sebastian kelpais, mutta totta oot, Foals tai Aphex Twin olis aika kovia :)

 3. Marjo kommentoi:

  Mä haaveilen aina kaikkien julkistusten kohdalla The Curesta. Se ois se todellinen hunajanpissimisakti. Arcade Firekin menisi siinä sivussa ;-)

 4. Jazzpossu Jazzpossu kommentoi:

  Tässä nyt nämä ensimmäisessä julkistuksessa toteutuneet kiinnostuneille:
  Florence + The Machine – juu
  Major Lazer
  Alt-J – juu
  Flying Lotus – juu
  Todd Terje
  Run The Jewels – juu
  Future Islands – juu
  Foxygen – juu

  6/8 siis osui, lähinnä pienet kertoimet realisoituivat – hyvin veikattu!

 5. Mikko Toiviainen Mikko Toiviainen kommentoi:

  Alt-J, Flying Lotus ja Major Lazer kiinnostaa! Todd Terje myös vähäsen. Viime vuonna olin useamman vuoden tauon jälkeen taas Flow’ssa (koska sain ilmaislipun). Jos ohjelma natsaa, tänä vuonna ehkä yksi päivä.

  Lopuksi vielä kolmen päivän lippuihin liittyvää triviaa.

  Flow 2008 3pv lippu: 80€
  Flow 2009 3pv lippu: 94€
  Flow 2010 3pv lippu: 102€
  Flow 2011 3pv lippu: 115€
  Flow 2012 3pv lippu: 130€
  Flow 2013 3pv lippu: 150€
  Flow 2014 3pv lippu: 159€
  Flow 2015 3pv lippu (Early Bird): 159€

  1. Joonas kommentoi:

   Ootko nyt ihan varma että 159€ on Early Bird hinta? Early Bird hinta ainakin ennen tätä aamua oli 135€ ja itsehän sain oman lippuni syyskuun alussa superaikaisen ostajan hintaan 100€.

   Mutta joo, kyllä toi Florence and the Machine kai sitten se kovin juttu on noista :)

  2. Louis kommentoi:

   En tiedä miksi haluat lippujen hintojakin korostaa erikseen, mutta ilahduttavan halpoinahan liput ovat pysyneet. 160 euroa viime kesän lineupista oli edullinen diili, esimerkiksi Way Out Westin ja Oyan liput ovat törkeän kalliita tuohon verrattuna. Flow’ssa myös olosuhteet ovat Euroopan mittakaavassa huippuluokkaa, joten siinäkin mielessä lipusta maksaa mielellään.

 6. Mixu kommentoi:

  Samoilla linjoilla Louisin kanssa. Vertailukohdat Flow-hinnoittelulle täytyy hakea Göteborgista ja Oslosta. Ja kyllä, hinnoittelu on pysynyt Helsingissä huomattavasti maltillisempana vaikka festari on kehittynyt samaan suuntaan enemmän ja enemmän. Oya:ssa ei taida varsinaista 3-4 päivän lippua edes olla ja yksittäiset päivät ovat yli 100EUR.

  Vaikka muutama Göteborgin esiintyjä saattaakin karata Huvilatelttaan tai Kaisaniemen Classic Rockiin ja aina jokunen iso nimi jättää Suomen kokonaan käymättä, on Flow:n artistikattaus kyllä hinta-laatusuhteeltaan erinomainen. Joka vuosi jää Suvilahdessa monta kiintoisaa artistia näkemättä vain sen takia että alueella on kiva tehdä muutakin kuin katsoa keikkoja ja toisaalta tarjonnan ollessa aika ylenpalttista.

  Kun katsoo vaikkapa vuoden 2008 kattausta, oli artistilista kovin erilainen. Kaikella kunnioituksella, siellä oli päälavalla paljon vielä kotimaisia artisteja ja suurimmatkin nimet olivat melko pieniä. Vaikka henkilökohtaisesti olenkin nauttinut Flow:ssa eniten pienistä esiintyjistä, ei kyllä pysty sanomaan että festivaali olisi relevanttiudessa mennyt huonompaan suuntaan. Vaikka kieltämättä pari vuotta sitten Keys vähän aiheutti syletystä ja viime vuoden Skrillex yökötystä. Musiikkimakuja on moneen junaan mutta kyllä Flow on ajan hengessä kiinni ihan eri tavalla kuin mikään muu festivaali Suomessa.

 7. Mikko Toiviainen Mikko Toiviainen kommentoi:

  Hei Joonas ja Louis! Hyviä kommentteja, kiitos niistä. Laurikin varmasti ilostuu, kun postauksensa synnyttää keskustelua. Jee!

  Joonas, olet aivan oikeassa, että Early Bird -lippujen hinta oli aiemmin 135€. Nyt ne ovat kohonneet luonnollisestikin ekojen ohjelmajulkistusten myötä 159€ hintaisiksi ja tämän hintaisina pysyvät 31.1.2015 saakka. 100€ kolmesta päivästä ei kuulostaa hullummalta diililtä, onneksi olkoon siitä ja harmi, kun en itse tajunnut hyödyntää moista mahdollisuutta :)

  Louis, 160€ on edullinen kolmen päivän lipun hinta verrattuna Way Out Westin noin 240€ hintaisiin viikonloppulippuihin. Rahallisesti, kyllä. Ohjelmallisesti mielestäni Way Out West tarjosi viime vuonna sisällöllisesti kiinnostavamman kattauksen. Samoin edellisvuonna. Tämä on oma täysin subjektiivinen mielipiteeni. Oyan ohjelmasta en osaa sanoa, kun en ole tutustunut, mutta Oyan tapauksessa hintaan vaikuttanee myös Norjan muutenkin korkea elintaso. Ja loppujen lopuksi kuluttaja itse päättää, mistä on valmis maksamaan minkäkin verran.

  Itse en päätä ostanko Flow’hun lippuja sen perusteella kuinka paljon liput Oyassa tai Way Out Westissä maksavat. Muiden eurooppalaisten festivaalien lippujen hinta ei myöskään vaikuta siihen, onko Flow’n kattaus kiinnostava vai ei (ja toki, tämä on edelleen subjektiivinen näkemys). Myöskään useimmat tämän muihin eurooppalaisiin festivaaleihin pohjautuvan kortin väläyttävät eivät ole itse käyneet Oyassa tai Way Out Westissä. En ole itsekään kummassakaan käynyt, joten en lähde vertailemaan niitä Flow’hun muutoin kuin, että puhtaasti ohjelmallisesti olisin itse henk. koht. ollut kiinnostuneempi tänä vuonna Way Out Westin tarjonnasta.

  Flow tarjosi suomalaisiin muihin festivaaleihin nähden ennätysmäärän ulkomaisia esiintyjiä (yli 60 ulkomaista esiintyjää), mutta myöskään se, onko esiintyjä ulkomainen vai kotimainen ei vaikuta itseisarvoisesti siihen, onko esiintyjä kiinnostava vai ei. Siis: minua kuluttajana kiinnostavat bändit, jotka juuri minä haluan nähdä.

  Itsehän en sanonut, ovatko liput kalliita vai halpoja. Kunhan triviana toin asian esiin ja tuollainen hintakehitys vain Flow’lla on faktuaalisesti ollut. Kiinnostavaa, että Flow’n lipun hintojen ääneen sanominen herättää edelleen voimakkaita reaktioita. Tuntuu, että varsinkin Flow ja Radio Helsinki ovat saavuttaneet jonkinlaisen pyhän lehmän aseman ja ovat siksi kritisoinnin ulottumattomissa.

  Flow on tehnyt todella hienoa työtä kotimaisella festivaalikentällä. Ja omat odotukseni varsinkin uuden ohjelmatiimin myötä ovat korkealla. Uskon, että tämän vuoden ohjelma tulee olemaan kokonaisuutena edellisvuotta kiinnostavampi. Omasta mielestäni Flow’n artistibuukkaukset olisivat kuitenkin voineet olla vielä piirun verran innovatiivisempia muutamana viime vuonna. Ja harmittavan paljon peruutuksia kiinnostavilta artisteilta ollut myös viime vuosina.

  Mutta se mitä minä haluaisin, että Flow’ssa olisi tai esiintyisi, ei kieli siitä, että Flow olisi huono tai epäonnistunut tai mitään muutakaan negatiivista, vaan siitä, että festivaali ei ole kiinnostanut minua kuluttajana viime vuosina. On todella hienoa, että Flow on onnistunut sitouttamaan kävijöitä ja saanut ympärilleen uskollisen kannattajajoukon. Sitä kehittymistä on ollut ilo seurata.

  Tulipas taas pitkä kommentti ja paljon asiaa itse asiasta ja jonkin verran myös asiaa asian vierestä.

  Hienoa, että keskustelua syntyy ja on mahtavaa, että Flow’n ohjelma ihmisiä kiinnostaa. Sehän ei minulta pois :)

 8. Joonas kommentoi:

  Nämä puoltavat kommentit johtuvat varmasti eniten siitä, että tuota Flow:n hintatasoa on muualla (blogeissakin, mutta lähinnä Facebookissa) kritisoitu niin vahvasti parin viime vuoden aikana.

  Aiemmista festareista olen maksanut täyden hinnan, joskin toissavuonna sain lipun lahjaksi, Myös tänä vuonna maksoin siitä mukisematta sen 159€ ja ensi vuodeksi onneksi sain tuohon hyvään hintaan. Kuitenkin myös minä olisin ollut valmis maksamaan siitä vaikka täyden hinnan, jos olisin halunnut esiintyjien osalta sinne mennä.

  Tälläiset ennakon ennakkosäästöhinnat ovat hyvä tapa kuitenkin sitouttaa asiakkaita, sillä olin ensimmäistä kertaa harkinnut että vuonna 2015 ei olisi pakko Flow’hun lähteä, koska niin monta vuotta peräjälkeen on tullut siellä käytyä. Tuo alennus kuitenkin sai mut heti pyörtämään pääni.

 9. Mixu kommentoi:

  Kyllä minusta tuo hintakehityksen heittäminen ”triviana” antaa aihetta avata mistä johtuu että hinta on tuplaantunut muutamassa vuodessa ja siitä huolimatta tuotetta kohtaan on vuosi vuodelta enemmän kysyntää. Tuo aikasarja olisi mielenkiintoisempi jos siihen rinnalla laittaisi myös yhtälailla julkisen tiedon Flow-festivaalin kävijämäärästä. Jos heittää tuollaisen aikasarjan ilmoille (jonka pointti on kuitenkin se että hinnat ovat nousseet vuosittain keskimäärin 10-15%), voi kaiketi varautua siihen että joku aihetta kommentoi ilman että aihe kommentoijalle olisi pyhä lehmä (tai että samalla täytyisi alkaa puolestelemaan myös Radio Helsinkiä).

  Toki itselleni myös yksi tapa ajatella lipun hintaa on tuo subjektiivinen näkökulma. Pyydetäänkö lipusta vähemmän kuin koen itse tapahtumasta välittömästi saavani. On myös muita tapoja ajatella asiaa vaikka pohjimmiltaan tietysti tuo on ostopäätöstä tehtäessä monille se ratkaiseva tekijä. Itse olen ensimmäisiä Flow-festareita lukuunottamatta muodostanut mielipiteen siitä tuliko rahoille katetta vasta festarin jälkeen. En ole enää jaksanut tuijottaa artistilistaa liikaa, en jaksa enää tutustua vaikkapa Primavera-arvostelujen perusteella yksittäisten artistien livekuntoon etukäteen. Kaikissa Suvilahden kekkereissä mukana olleena hinta ja laatu ovat kohdanneet, kritiikkiäkin on esitetty ja aina sitä toivoo että edellisen vuoden huteista otetaan opiksi.

  Koska kaikkea ei ole pakko tarkastella subjektiivisesti, voi Flow-festivaalia ja sen hinnoittelua tarkastella vertaamalla eurooppalaisiin vastineisiin. Tämä on perusteltua siksi, että lipun hinta on kuitenkin pitkälti kustannusperusteista. Iso osa lipun hinnan kasvusta johtuu siitä, että artistibudjetti on kohonnut merkittävästi. Onko oikeudenmukaista että lippujen hinta kasvaa? Saavatko tapahtuman järjestäjät kohtuuttoman korvauksen vaivastaan? Maksetaanko ilmasta? On kovin vaikea saada tietoa miten paljon Flow-festarille jää viivan alle. Helpompaa on verrata ”vastaavasta” kattauksesta pyydettyä hintaa ulkomailla.

  Ja toivotaan tosiaan että kesä tulee pian. Eiköhän Flow taas tarkoita kesän parhaita pippaloita ja paljon uusia tuttavuuksia musiikkihyllyyn. Ilon kautta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.