Flow 2015: Tyler, The Creator

Fader_Tyler_2014-10-25-020_

Tyler, The Creator on nero. Toisinkin voisi luulla. Misogynisti, homofoobikko ja keskenkasvuinen idiootti ovat myös määreitä, joita jo hajonneen Odd Future -kollektiivin henkisestä johtajasta ollaan käytetty.

Ne ovat tavallaan totta. Tyler, The Creatorin taide ei koskaan ole ollut hienovaraista tai tunteitaan peittelevää. Neljän albumin kappaleet ovat lähes kaikki sellaisia, joita tunteitaan käsittelemätön turhautunut teini purkaa hetken mielijohteesta. Live- ja mediaesiintymisiä leimannut aggressio vain korostaa mielikuvaa ärsyttävästä kakarasta, joka ei osaa pitää suutaan kiinni, vaan provosoi minkä kerkeää.

Mutta silti Tyler, The Creator on nero. Hän on nimittäin yksi ainoista 2010-luvulla breikanneista räppäreistä, joka on täysin omaehtoisella tekemisellä noussut muuksikin kuin kuriositeetiksi. Samalla hän on luonut ympärilleen imperiumin, joka on kokonaisvaltainen vaatemallistoineen, puhelinsovelluksineen ja tv-ohjelmineen.

Ensimmäiset albumit Bastard ja Goblin olivat halvalta kuulostaneita rykäisyjä, joilla hän käsitteli terapiaistuntojen ja toinen toistaan sairaampien alter egojen kautta olematonta isäsuhdettaan ja väkivaltaisia tunteitaan niitä kohtaan, jotka olivat häntä vastaan. Levyjen naiivi angsti ja uho on kaukana keskitiestä, mikä on aiheuttanut sen, että Tyleria joko rakastetaan tai vihataan. Jopa niin vahvasti, että on saanut feministijärjestöjen kampanjan takia porttikiellon Australiaan.

Näitä seurannut Wolf jatkoi alter egojen kanssa leikittelyä, mutta huomattavasti heikomman suhdedraaman kontekstiin sidottuna. Musiikillisesti Wolfilla Tyler osoitti olevansa kypsempi ja valmiimpi osoittamaan soul- ja jazz-vaikutteitaan melodioiden kautta. Siitä esimerkkinä Treehome95, jolla laulavat tanskalaisen Quadronin Coco Owino ja Erykah Badu.

Tänä vuonna julkaistu Cherry Bomb on samaan aikaan artistinsa äänekkäin ja herkin levy. Ruvelle miksatun metelin seasta Tyler osoittaa taitonsa melodiseen kypsyyteen, joka ammentaa vahvasti suurimman esikuvansa Pharrell Williamsin laulukirjasta. Mm. videobiisinä julkaistu Fucking Young voisi olla suoraan N.E.R.D:n tuotannosta. Pharrellin pokka ei vain riittäisi laulamaan kielletystä rakkaudesta niin suoraan kuin Tyler.

Mutta musiikki on vain yksi osa Tyler, The Creatorin artistiutta. Golf Wang -vaatemallisto, Golf Media -sovellus, Loiter Squad -tv-ohjelma ja Wolf Haley -aliaksella ohjaamansa musiikkivideot ovat kaikki osaltaan tuoneet Tylerin päänsisäistä maailmaa ja luovuutta esiin. Tylerin päänsisäinen maailma on vain rumuuden ja pahuuden sävyttämä, eikä hän kaunistele asiaa. Asia kuorrutetaan vielä skeittipiireistä tutulla lapsellisella ja sekoilevalla huumorilla josta älykkyys on kaukana. Siksi kohut seuraavat häntä joka paikkaan. Naisviha- ja homofobia-väitteissä unohdetaan vain se, että Tyler on kollektiivinsa kautta antanut julkihomoille Frank Oceanille ja The Internetin Syd The Kidille väylän ilmaista itseään. Hänen tekonsa eivät ole koskaan kohdanneet sanojen kanssa, mutta hän ei myöskään osaa ilmaista asioitaan älyllisesti. Siksi reaktiot ovat someprovokaatioita hölmöimmästä päästä.

Kovan pinnan alla Tyler, The Creator onkin vain hyljeksitty nörtti, joka fiilistelee jazzia, kissoja ja Steven Spielbergiä. Yksi tärkeimmistä tämän faktan nostaneista verseistä on kollektiivikappale Oldien viimeinen verse.

Aitous onkin se seikka, mikä vetoaa Tylerissa. Hän on saanut alusta asti tehdä mitä haluaa, sanoa mitä haluaa ja esiintyä miten haluaa ja on harvinaisen samalla tasolla faniensa kanssa. Hän järjestää pop up -kauppoja vaatemerkilleen, leffailtoja Golf Median kautta sekä karnevaaleiksi kutsumiaan festivaaleja, jonne hän pyytää rakastamansa esiintyjät esiintymään. Ja hän vielä osoittaa rakkautensa artisteihin yleisönsä edessä. Ja yleisönsä rakastaa häntä, koska tietävät hänen olevan muutakin kuin lapsellinen provokaattori. Ja jos hänet haluaa nähdä yhtä lapsellisena kuin itsensä, niin sekin onnistuu.

Ja yleisölleen hän on valmis antamaan kaikkensa. Mellakoiksikin yltyneillä keikoilla hän on ensimmäisenä hyppäämässä yleisönsä sekaan säästelemättä itseään. Siitä esimerkkinä Pitchfork-festivaalin esiintyminen, jossa hän katkenneen jalkansa kanssa riehuu menemään niin kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Jos tämän perusteella inhoat Tyler, The Creatoria, hyväksyn päätöksesi. Mutta suosittelen silti antamaan hänelle mahdollisuuden. Sekoilun, pahan olon ja lapsellisuuden takaa löytyy kumminkin kiistaton nero, joka ei pysähtynyt Yonkersiin. Jopa Kanye West on antanut jumalallisen siunauksensa Tylerille, joten hänen tarinansa ei todellakaan ole tässä.

Jos haluat nähdä keikan, joka ei takuulla jätä kylmäksi, niin mene katsomaan Tyleria. Siellä voi tapahtua mitä vain.

Tyler, The Creator esiintyy Flow-festivaaleilla Lapin Kulta Blue Tentissä sunnuntaina kello 18.00.