Apple Music – päivän testin kokemukset

Applen ”Spotifyn tappajapalvelu” Music julkistettiin muutamia viikkoja sitten. Suurin kohu palvelusta tosin nousi Taylor Swiftin näppäimistöltä, kun hän nosti esiin epäkohdan rojaltien jaosta kolmen ilmaisen kuukauden osalta. Tai siis jakamattomuudesta. Sekin korjattiin pian.

Anyveisseli, palvelu tuli käyttäjien saataville eilen. Itsekin päivitin iOS:ni heti kun se vain mahdollista oli ja pistin Musicin tulille. Tässä muutamia ajatuksia palvelusta. Kannattaa huomioida, että kotikoneella kerkesin testaamaan palvelua noin kolme minuuttia tänään aamulla, joten kaikki huomiot on tehty iOS:n käyttiksestä.

Käyttöliittymä: Hyvin iTunesmainen, hyvässä ja pahassa.

Käyttöliittymä muistuttaa, kuten yllä mainitsinkin, hyvin paljon iTunesin Storea. Alapalkista pääsee navigoimaan joko kohdennettuihin suosituksiin, uutuuksiin, omaan musiikiin, eli käytännössä vanhaan iTunesin kirjastoon sekä Musicin erikoisuuksiin Connectiin ja Radioon. Näyttää siis käytännössä tältä.

11715910_10153398799989378_92900306_n

Yläpalkista pääsee hakuun, mikä toimii kuin mikä tahansa hakukone. Artistin tai bändin syöttämällä saa hakutuloksiin artistisivun, kuraattorisivun, kappaleet, albumit ja mahdolliset soittolistat. Artistisivulta pääsee käsiksi iTunesista tuttuun tyyliin kappaleisiin, albumeihin ja musiikkivideoihin, mitä jonkun verran palvelusta löytyy.

iTunesista muistuttaa se, että kaikkea kyllä löytää, mutta vähän huonosti jäsenneltynä. Varsinkin suomalaisten osalta singlet ja albumit menevät yhteen könttään, mikä haittaa laajemman tuotannon julkaisseiden kohdalla aika paljonkin. Haluamaansa kun ei löydä heti, vaan joutuu selaamaan pienen tovin, jos se ei satu olemaan uudempaa. Tämän voi korjata tekemällä suoran haun kappaleeseen tai albumiin, mutta kun on kilpailijalla tottunut tekemään käppäisempiäkin hakuja ja nopealla silmäilyllä saanut esiin haluamansa, niin uusi tapa vaikuttaa kankealta.

Haku noin muutenkin on vähän heikko verrattuna Spotifyn hanakasti ja hyvin ennakoivaan hakuun. Ennakointi kun antaa vaihtoehdoksi kaikkea mahdollista ja osaa ehdotetuista hauista ei edes löydy. Hyvä keino eksyä jännän äärelle onkin lähinnä tuurista kiinni.

Kirjaston valikoima: ei mikään Spotify.

Jännän äärelle eksymisestä puheen ollen, Apple Musicin valikoima ei ainakaan suomalaisten osalta päästä jännän äärelle. Nopeasti selattuna puutteita ovat ainakin pienempien suomalaisten levy-yhtiöiden artistien täydellinen puute. Ainakin Rapu Recordsin, Solinan ja Solitin levyt puuttuvat täysin (Trianin Nick kertoi jo kommenteissa katalogitäydennysten olevan joiltain osin myöhässä ja ainakin Solitin kokoelma olisi viikon sisään Applella) ja Fullsteamin osaltakin puutteita on. Esim. Lapkolta löytyy vain viimeisin levy ja Disco Ensembleltä vain Warriors ja First Aid Kit. Isompien lafkojen osalta puutteita ei ole, mutta ei suomalaisten osalta ainakaan mitään sellaista, mitä kilpailijoilta puuttuisi.

Ulkomaistenkin osalta on puutteita, kuten Prince, mutta jonkin verran hyvää kamaa, mitä Spotifysta ei löydy. Esim. Dr. Dren Chronicin ja MF Doomin tuotannon otan mieluusti vastaan. Bonnie ”Prince” Billystä huomasin Pihkoluoman Mikon innostuneen kovasti, joten plussaa siihenkin suuntaan. Samoin jos Taylor Swift ja/tai Nightwish kiinnostaa, niin molempien viimeisimmät albumit ovat Applella, mutta ei Spotifylla.

Isossa kuvassa Apple Music ei siis erottaudu vielä ainakaan edukseen sellaisilla kokoelmatäkyillä, millä Spotifylla voisi pyyhkiä lattiaa. Jotain löytyy, mutta puutteet taas vievät Applen edut pois aika täysin.

Palvelut: jotain hyvää, jotain huonoa.

Jos suomalainen musiikki ei niin kiinnosta, niin jännän äärelle voi eksyä Beats 1:n kautta. Nettiradiona toimiva Beats 1 tuuttaa BBC:ltä loikanneen Zane Lowen johdolla ohjelmaa vuorokauden ympäri ja mukana on ohjelmia tekemässä myös suht isoja artistinimiä, kuten Dr. Dre ja St. Vincent.

Vähän yllättäen Beats 1 nousikin omaksi suosikiksi palvelussa. Ne kerrat kun eksyin ohjelmavirtaa kuuntelemaan, niin briteistä juonnetut lähetykset tarjosivat musiikkia, joka miellytti ja tarjosi uusia tuttavuuksia. Plussaa oli myös se, että ruudussa näki jatkuvasti soitetun kappaleen tiedot ja kappaleen pystyi lisäämään omiin suosikkeihin varsin helposti. Jos se siis löytyi Musicin kirjastosta. Pariin kertaan jouduin turvautumaan screenshotiin, koska suosikointi ei toiminut kirjaston puutteiden takia. Suosikkikappaleitani en tosin mistään ole vielä onnistunut löytämään, mutta kai ne jossain tallessa on. Toivottavasti.

Myös pikaisesti testattu algoritmein toimiva genreradio miellytti. House-kanavan kun pisti pyörimään, niin tarjottu musiikki miellytti pääasiassa todella hyvin. Genrevalikoima ei toki ole suuren suuri, mutta algoritmit vaikuttavat toimivan varsin hyvin luukuttaen kiinnostavaa musiikkia lähes poikkeuksetta.

Kehujen osalta kannattaa toki huomioida, että otin tuntumaa palveluun vain reilun tunnin verran. Huonompaan ajankohtaan radioon eksyessä fiilis ei välttämättä olisi ollut noin hyvä musiikin osalta. Visuaalisesti homma kyllä toimi ja hämympien ohjelmien kohdalla kappaletietojen näkyminen on iso plussa. Vielä kun ohjelma-aikataulut saisi suoraan sovelluksessa näkyviin, kuten myös suosikoidut biisit. Samoin ohjelmien soittolistat olisivat hyvin kiva lisä.

Connectin osalta kaikki vaikuttaa olevan vielä vähän vaiheessa. Artisteilta ei päivityksiä näyttänyt tulleen kuin muutama. Pitää tosin muistaa, että palvelu on ollut julkinen vasta alle vuorokauden. Flying Lotus ja Trent Reznor vaikuttivat olevan aktiivisimpia ja heidänkin päivitykset sisälsivät lähinnä soittolistoja ja albumisuosituksia. FKA Twigsin koreografiavideo on toistaiseksi kiinnostavinta sisältöä, mitä Connectin kautta olen löytänyt. Potentiaalia toki on artistien ja kuuntelijoiden yhdistämisessä paljonkin, mutta se on vielä löytämättä.

11714394_10153398803929378_1602316881_n

Soittolistoihin en juurikaan ole tutustunut, joten en niihin mene pintaa syvemmälle. Haulla niitä tuntui löytyvän jonkun verran, ja kohdennetulta suositussivulta sain lähinnä eri artistien tuntemattomampaan tuotantoon perustuvia soittolistoja. Haku osasi kyllä soittolistoja nostaa esiin, mutta ainakaan vielä en ole ollut tarpeeksi kiinnostunut niihin perehtymään. Kuulopuheiden mukaan soittolistojen loppuessa Music soittaa vastaavanlaista musiikkia algoritmeihin perustuen, mikä vaikuttaa villiltä idealta.

Isoin ja merkittävin miinus koko palvelun osalta on se, ettei ainakaan vielä tässä vaiheessa pääse itse tekemään omia soittolistojaan Musicin katalogista. Vähän ankeaa, varsinkin kun kaikkien kokeilemieni musiikkipalveluiden perusominaisuuksiin on kuulunut alusta lähtien omien soittolistojen tekeminen. Nyt vähän liikaa luotetaan siihen, että nimekkäät kuraattorit kiinnostavat soittolistojen osalta enemmän kuin käyttäjien omat soittolistat. Oletan siis, että itse tehdyt soittolistat tulevat myöhemmin käyttöön. Tai siis pakkohan niiden on tulla. Muutenhan Music antaa hirveän kilpailuedun kilpailijoilleen.

Käyttäjien soittolistat ovat käytössä jo. Pitää vain sallia iCloudin käyttö Musicille ja homma natsaa toimii.

Johtopäätös: raakile.

Päivän käytön perusteella Apple Music vaikuttaa keskeneräiseltä. Ideoita on Beats 1:n ja Connectin kautta asioihin, mihin kilpailijat eivät pysty, mutta Suomesta katsoen palvelu vaikuttaa hyvin amerikka- ja brittikeskeiseltä. Toivoisinkin, että suomalaisten pienlevy-yhtiöiden osalta kokoelmiin tulisi paikkauksia ja Connectiin tulisi myös suomalaisia artisteja. Samoin toivoisin, että kappaleita saisi paremmin muistiin kuin screenshoteja nappaamalla.

Jos siis etsit Spotifyn korvaajaa Apple Musicista, niin harkitse vielä kerran. Spotifyn etuna on ainakin vielä paljon kattavampi suomalaisen musiikin valikoima, omat soittolistat ja suosikoinnit sekä vastikään alkaneet suomalaisille kohdennetut soittolistat. Etuna Applelle taas paremmin toimivat algoritmit, joille uskaltaa antaa ohjat, jos haluaa vain tasaisen hyvää musiikkivirtaa tietystä genrestä.Käytettävyydenkin osalta antaisin pisteet Spotifylle, mutta lienee enemmän makuasia. Itse olen vain mieltynyt käytössä Spotifyn todella hyvään hakuun, jolla saa nopeasti mieluista musiikkia kuultaville, kun mieli tekee jotain muuta kuin juuri silloin kuultavaa. Applen osalta homma ei toimi ihan yhtä jouhevasti.

Palannen blogissani Apple Musicin pariin vielä kolmen kuukauden kokeilujakson aikana, kun toiminnot ja palvelut ovat entistä paremmin tulleet tutuksi.

5 kommenttia kirjoitukseen Apple Music – päivän testin kokemukset

 1. triani kommentoi:

  hey Lauri
  it seems that some catalogs are late being added and i’ve been told Soliti stuff will be there within the week.
  Nick

  1. Lauri Lauri kommentoi:

   Thanks Nick! I’ll add that to the post.

 2. alu lommeknive kommentoi:

  Hi, I d᧐ think yߋur blog might be having internet browser compatibility issues.

  When I take a look at your web site in Safari, it
  looks fjne but when opening in IE, it’s got some overlappіng issues.

  I ϳust wanted to provide you ѡifh a գuick
  heads up! Besides that, wonderful website!

 3. EdgarBex kommentoi:

  Interview by Cliff Jones, Arena Homme Plus , Fall 1997.
  This is especially good for you if you are into design as you get to spark your creativity by getting new ideas that you can borrow from.
  Baby, baby, it s a dream here with you Alright Don t do it Alright.
  You ll have perfectly creamy mashed potatoes.
  Book parking near Tralf Music Hall for Jingle Bell Jazz on 12 09 2018 and save with SpotHero.

  http://thiosigawelldisttos.tabrelamicrebucotuvimogothe.co/

 4. sex kommentoi:

  Hookup Women Utilizes Free of charge Matters? An Incredible Horizontal Advantage!

  Cost-free hookup ladies sex
  on the web is the solution if you’re tired with gonna night clubs and clubs simply to be ignored, and even worse, laughed at.
  I am aware what it’s like because I’ve been there. I used
  to be one and desperate back in the day time — I needed a new partner — but I continued
  seeking because I had not one other choice. If you’re an individual
  gentleman who wishes to hookup with sexy girls without planning to those places the location where the
  girls are alone, this write-up may just change your daily life.
  It would explain why courting on the internet is the perfect option if you’re a guy who may be too shy to technique a wonderful
  woman inside a bar or team.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.