Anssi Kela – Nostalgiaa

Anssi Kelalta julkaisi kaksi vuotta sitten eponyymin viidennen albuminsa, joka on yhä edelleen kirjoissani hauskimpia ja riemukkaimpia suomalaisia musiikkijulkaisuja. Se on kliseisesti sanottuna albumi, joka kuulostaa siltä, kun on kevättä rinnassa.

Tulevan levyn ensimmäinen single Nostalgiaa jatkaa samalla riemukkaalla kasaripastissoinnilla aivan yhtä menestyksekkäästi. En tiedä altistuinko Mirkka Kallion ohjaaman videon karatekuvastolle liian aikaisin, mutta ensimmäinen mielikuvani kappaletta kuunnellessa oli Karate Kid. Karate Kidhän on maailman paras elokuvasarja, joten sanoisin, että Kela vetelee täysin oikeista naruista.

Vitsit sikseen, Itseironisesti, mutta lämpimästi keski-ikäisyydelle naureskeleva Nostalgiaa onnistuu kertomaan menneisiin takertuvista henkilöistään lämpimästi. Nostalgianhimo on aihe, jonka voisi lyödä täysin lekkeriksi joko naureskellen tai sitä varauksetta ihaillen, varsinkin kun kappale on nostatuksineen aika ehtaa kasaria, mutta Kela ei tee sitä. Kelan kertomille hahmoille nostalgia on pakokeino aikoihin, jolloin vielä uskalsi unelmoida tulevaisuudesta. Kappaleen päähahmolle ainoat huippuhetket ovat menneissä, mihin on pakko takertua, koska muutakaan ei ole. Sukupuolensa vaihtanut, lauluäänestä motkottanut, musiikinopettajakin näyttäytyy sankarina, kun hän on tehnyt jotain elämällään.

Melankolisesta pohjavireestään huolimatta kappale on menevä ja riemukas kuvaus siitä, kuinka menneisiin ei kannata takertua. Kasarinostatukset ja ”wuu”-huudahdukset jo yksistään peittävät nostalgian, mutta kun Kela käyttää yksityiskohtinaan lauseita kuten ”vanhat pierut vaihtumassa uusiin tuuliin”, niin synkkyys ei nouse pääosaan. Siitä minä tykkään. Ja onhan se tavallaan todella hauskaa, että nostalgiassa vellomista kritisoiva biisi on ehtaa kasaria.

Kappaleen voi kuunnella Spotifysta ja mainion karatevideon voi katsoa Radio SuomiPopin sivuilta yksinoikeudella vielä hetken. Linkkaan videon postaukseen heti, kun sen saa upotettua. VIDEO KEHISSÄ!

Avainsanat: , , ,

2 kommenttia kirjoitukseen Anssi Kela – Nostalgiaa

  1. Mikko Toiviainen Mikko Toiviainen kommentoi:

    Tämähän oli oikein mainio arvio sinkusta! Samoja ajatuksilla oli itselläkin. Mitä diggasit Karateka-Kelasta?

    1. Lauri Lauri kommentoi:

      Diggasin. Vois tulla lyömään sua päähän. Kaikella rakkaudella JUTTUVARAS!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.