Aino Vennan Tin Roof biisi biisiltä

410479

Ensi perjantaina Aino Venna julkaisee toisen levynsä, jota ainakin allekirjoittanut on odottanut varsin kovin odotuksin. Olinkin onnekas ja sain mahdollisuuden tutustua levyyn jo ennakkoon pari viikkoa sitten Kino Tuliossa järjestetyssä ennakkokuuntelussa. Sain myös levyn kuuntelusessiossa mukaani nimikirjoitusten kera. Lopetan humblebragailun tähän ja siirryn asiaan. Ensin tosin lisään kuvan nimikirjoituksesta tähän, koska sain nimikirjoituksen.

Kuva, jonka Lauri Ojanen (@ojalauri) julkaisi laitteella

Levyä pari viikkoa sulateltuani ajattelin, että se olisi hyvä purkaa kappale kappaleelta osiin. En nimittäin ollut saanut levystä hirveän hyvää otetta useasta kuuntelusta huolimatta. Ei muuta kuin levy soimaan ja ajatuksia keräämään kasaan.

Mockingbird

Levyn avausraita soi pelkän sähköisen pianon ja Vennan laulun varassa. Raukeudessaan ja dramaattisessa haureudessaan se on todella vangitseva avausraita, joka pakottaa aloilleen. Kertosäkeen ”She made this song so it stays in your head / She made this song so you would never forget her” -laini kertoo olennaisen teemasta.

Une Ètude en Rouge

Levyn toinen kappale alkaa myös dramaattisesti, mutta runsaammin äänenpainoin. Jouset tuovat kauniisti sointuvaan ranskaan hienoa lisäsävyä ja tekevät kappaleesta vahvan.

Tin Roof

Singlenäkin julkaistu levyn nimikappale tuo jo mukaan bändin. Leikittelevä kitarariffi sopii hyvin kappaleen sanoihin, jossa vaihdellaan rooleja ”kissa kuumalla katolla” teeman alla. Sopii hyvin edustamaan raskaiden teemojen ja leikittelevän soinnin kanssa toimivaa levyä.

I Forgot You

Neljännellä kappaleella siirrytään bossa novaan, tosin chansonmaisella kulmalla. On soinniltaan levyn kevyimpiä kappaleita, vaikka sanoissa käsitelläänkin eroa jopa katkerin äänenpainoin.

Women on Horizon

Kappaleen akustinen kitaraintro tuo jostain syystä Metallican. En vain saa mieleen kappaletta, mikä on häirinnyt ennakkokuuntelusta saakka. Kappale ei tosin räjähdä Metallicamaiseen vyörytykseen, vaan on jälleen rauhallisempi kappale. Ehkä jopa vähän liiankin, koska on kuuntelussa jäänyt välikappaleen asemaan. Toisaalta vinyylimuodossa kappale erottaa selkeästi a-puolen b-puolesta. Jos siis levyn kuuntelisi vinyyliltä.

Sons of Nakhimov

Syntikkamatolla alkava kappale on noussut itselleni yhdeksi levyn avainkappaleista. Ei pelkästään rakenteensa vuoksi – vähäeleisesti alkava kappale yltyy loppua kohti melkoiseen pauhuun. Dramaattinen kappale sopii hyvin traagisiin sanoihin, joka viittaa Krimin sodassa kuolleeseen Pavel Nakhimoviin ja hänen mukaansa nimettyihin sotalaivoihin.

Madeira Song

Levyn ainoa valssi, johon yhdistyy myös kivasti marssirytmi. Mikäpä on yhdistyessä, kun sanoissa kuoleva sotilas tyytyy kohtaloonsa. Synkkyys ja iloittelu taas kivassa kontrastissa.

List By Steven

Ainoa kappale, joka jäi kunnolla mieleen ennakkokuuntelussa. Jälleen mennään rauhallisella kitarariffillä ja aaltoilevalla melodialla, jonka annetaan kasvaa rauhassa, mutta maltillisiin mittoihin. Sanojen toisteisuus listojen kautta on hieno tehokeino, mikä jää vahvasti mieleen.

They Have Escaped

Näppäilevä kitara ja Vennan laulu pistävät jälleen kappaleen rauhallisesti alkuun. Kertosäkeessä on taas bändi mukana, mutta tällä kertaa tehokeinona käytetään hiljaisuutta nostamaan dramaattisuutta. Sanoissa erotaan jälleen, mutta nyt repiydytään kappaleiksi. Herkän soiton takia kappale ei kumminkaan ole liian synkkä.

Gravity

Hieno pianovetoinen kappale nykymaailmasta. ”We buy things we don’t need / with the money we don’t have / to impress the people who don’t care”. Sopii hyvin levyn päätöskappaleeksi. Sopivan kevyt, mutta silti jättää tyytyväiseksi. Mitä nyt levyn piiloraidaksi ollaan jätetty kesällä julkaistu Kesäyö.

Kokonaisuutena Tin Roof on eheämpi kuin debyyttilevy Marlene, mutta vähäeleinen raskaus on pidemmän päälle, no, raskasta kuunneltavaa. Levy olisi kaivannut vähän enemmän leikittelyä ja keveyttä, jotta se ei olisi niin – kerta kiellon päälle – raskas.

Silti voin sanoa pitäväni levystä. Venna osaa luoda kappaleisiin draaman kaarta ja päästää soittajansa lisäämään ilmaa sointiin. Se on keino, jolla raskautta kevennetään. Ei vain välttämättä ihan tarpeeksi.

Tin Roof on kaupoissa ja oletettavasti streamauspalveluissa huomenna (7.11.). Kiertuepäiviä voi käydä tutkimassa Stupido Bookingsin sivuilta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.