WNSAC <3 Reverbnation: Mental Monky Ballet (SWE)

(Kuva: Mental Monky Ballet / facebook.com)
(Kuva: Mental Monky Ballet / facebook.com)

No niin, verhot on auki. Tätä on kokkailtu pitkään. Sovin viime vuoden syyskuussa yhteistyöstä jenkkiläisen bändialusta Reverbnationin kanssa. Sovittiin että tehdään skaba, johon bändit voivat osallistua ja osallistujien joukosta valitsen kymmenen bändiä jotka esittelen blogissa. Onneksi moni osallistui ja lopulta kymmenen sopivinta löytyi. En halunnut valita kymmentä suomalaista indiebändiä, tarjolla oli niin paljon kaikkea muutakin. Päädyin lopulta valitsemaan vain kaksi suomalaista, loput taitavatkin olla sitten ihan laidasta laitaan ympäri Eurooppaa. Esittelen Reverbnation-bändejä läpi tammikuun. Tänään ruotsalaisen Mental Monky Balletin.

Ja nyt on kova. Mental Monky Ballet oli itseasiassa alkuperäinen syy siihen, miksi en esittelekään pelkästään suomalaisia bändejä Reverbnation-kisan yhteydessä. Heissä oli jotain sanoinkuvailemattoman nättiä. Olikohan syynä bändin oudohko musiikki, vai mielenkiintoinen habitus, mutta tässä bändissä on sitä jotain. Kaksi kundia ja neljä mimmiä, fuckin’ mental-meno. Yhtye kuvailee itseään rikkinäistä rock-runoutta esittävänä porukkana, joka kertoo synkkiä, hulluja, jopa käsittämättömiä, mutta silti kauniita tarinoita hengellisestä maailmasta. Ok.

Tukholmasta kotoisin olevan yhtyeen perustamisesta on alle vuosi aikaa. Viime vuoden helmikuussa solisti Vivi Lundström nykäisi tulevaa aisapariaan Jan Fretmania hihasta ja kysäisi ”perustetaanko bändi?”. ”Perustetaan vaan”, vastasi Jan ja Mental Monky Ballet oli syntynyt. Oikeiden soittajien löydyttyä nuori yhtye lähti etsimään yhteistä soundiaan. Vaikutteikseen Mental Monky Ballet löysi perinteisten bändien sijaan heimomusiikin, pumppaavan trash-rockin, postpunkin ja grungen, sekä värikkään ja melankolisen unipopin. Ei paha.

Bändi soitti ensimmäisen keikkansa viime vuoden kesäkuussa, josta ilmeisesti löytämäni Youtube-pätkäkin (alla) on peräisin. Tällä hetkellä yhtye on valmistelemassa debyyttialbumiaan samalla keikkailen lähitienoilla. Debyyttialbumin julkaisusta vastaa amerikkalainen, Woodstockissa majaa pitävä Applehead, jonka nokkamies Peter Donald päätti sainata yhtyeen seurattuaan Janin töitä eri proggiksissa vuosikymmenen ajan. Levyä äänitetään Tukholmassa ja ensimmäisen singlen pitäisi tulla pihalle ihan minä päivänä hyvänsä. Levyä ollaan luvattu vuoden 2014 alkupuoliskolle. Toivottavasti yhtye tulee albuminsa myötä myös Suomeen keikoille!