Levy: Yournalist – Plays Jazz

(Kuva: Levykauppa Äx / Yournalist)
(Kuva: Levykauppa Äx / Yournalist)

Ja hei hyvää uutta vuotta minunkin puolestani jengi! Täydellä höyryllä mennään tänäkin vuonna totutusti. Viimeiset puolitoista vuotta on paahdettu yli 10 postauksen kuukausitahdilla. Tätä on hyvä pitää yllä.

Jos luulet lukevasi levyarvostelua Yournalist-yhtyeen 7.2.2014 julkaistavasta Plays Jazz-albumista, olet kuolettavan väärässä. Tai no, et ehkä niin väärässä, mutta tämä ei ole levyarvio. Tämä on listaus. Olisitko halunnut lukea levyarvion? No niin minäkin ajattelin. Ei kukaan halua lukea levyarvioita näinä päivinä. Vai onkohan näinkään? Ehkä listaukset ovat kuitenkin jotenkin kivempiä, eli eiköhän mennä. Viisi syytä miksi Yournalist Plays Jazz tulee olemaan yksi juuri alkaneen vuoden kovimmista indierock-levyistä.

5. Paluu juurille

Muistatteko vielä Yournalistin Slippery and Infected-EP:n? Vuonna 2011 ilmestynyt EP räjäytti allekirjoittaneen maailman. 5 biisiä, toinen toistaan sekopäisempiä ja kovempia. Nigerian Girl -sinkku pyöri jopa Yle X:llä melko tiuhaan, muttei soittolistautunut. EP:n lopettava Powercock Fantasia on erinomaisen nimensä lisäksi priimaesimerkki paahtamisesta. EP:llä ei pelätty hakea suuntaa, tai työntää rajoja. Vaikka se olikin kriitikoiden mielestä ärsyttävää, rajattomuus on osa Yournalistin juttua. Debyyttialbumi Horror and Terror oli askel järkevämpään ja hallitumpaan suuntaan, mutta yhtye ei kuulostanut levyllä itseltään. Plays Jazz  taas näyttää kriitikoille keskisormea. Yournalist on järjettömämpi ja hallitsemattomampi kuin koskaan.

4. Häikäilemättömät koukut

Ja niitähän muuten on. Yournalist on harvinainen yhtye siitä, että heillä tuntuu mahtuvan yhden biisin sisälle ainekset kuuteen kappaleeseen. Hauskaa, että Yournalistin vihaajana kunnostautunut Oskari Onninen kirjoitti melkein samaa Rubikista liittyen yhtyeen joulukuiseen jäähyväiskeikkaan. Yournalist, toisin kuin Rubik käyttää kuitenkin koukkuja häveliään överisti mitään häpeämättä. Plays Jazzin jokaisessa biisissä on joku kohta, joka herättää ”ei hitto tää oli tää biisi”-fiiliksen. Olen huomannut kyseisen fiiliksen johtavan siihen, että levy tulee kuunneltua kokonaisuudessaan lähes joka istumalla. Jotenkin sitä jää aina janoamaan lisää.

3. Tyylitaju, tai sen totaalinen puute

Kun puhutaan bändin soundista yleensä tarkoitetaan äänikuvaa, joka nivoutuu bändin vaikutteisiin lukeutuvien eri musiikkityylejä edustavien yhtyeiden blendistä. Tämä soundikäsitys kuitenkin kuvaa vain osaa bändeistä. Lähinnä sellaisia, joiden musiikissa kyseinen sekoitus kuuluu kautta linjan. Millä termillä kuvataan yhteyttä, jonka lähes jokainen biisi edustaa eri musiikkityyliä ja on syntynyt erilaisista bleideistä vaikutteita? Ehkä linjattomaksi, mutta Yournalistin tapauksessa myös  tyylitajuiseksi. Yhtye on terävä kuin kettu, kun kyse on erilaisten soundimaailmojen yhteenniputtamisesta. Plays Jazz haltuunottaa rockin, metallin, funkin, räpin, popin, soulin, balladit, virren, viisun, tangon, valssin, r ’n’ bn, rautalangan, discon, electron, housen, teknon ja kaiken siltä väliltä. Paitsi jazzin. Sitä yhtye ei osaa soittaa. 

2. Turkulaisuus

No eihän sitä voi loputtomasti kierrellä. Yournalist on turkulainen yhtye. Toisten mielestä turkulaisuus on kirous, toisten mielestä rikkaus. Vanhemmalla iällä tamperelaistuneena turkulaisena en ole vielä valinnut kantaani, mutta Yournalistin kohdalla kyseessä on ehdottomasti rikkaus. Yhtye ei kuulosta helsinkiläiseltä, yhtye ei näytä helsinkiläiseltä, eikä todellakaan tarvitsekaan. Bändi ei tarvitse helsinkiläistä viileyttä, tai totista tulkintaa. Yournalistin musiikissa kuuluu länsirannikolle ominaisen ankeutta vastaan käytävän kamppailun kauit. Plays Jazzilla ne kaiut ovat positiivisia, aurinkoisia ja poikamaisella tavalla riemastuttavia.

1. Omakustanne on aina omakustanne

Vieläkään ei tullut iso paha major levy-yhtiö ja kussut poikain systeemejä. Ja äärimmäisen hyvä niin, sillä yhtyeen levyn julkaisee totuttuun tapaan jo melko ansioituneeksikin pienlevy-yhtiöksi noussut, rumpali Mikko M. Koskisen luotsaama Drink Tonight Records. Voit olla varma, että kaikki Plays Jazziin satsaamat pennisi menevät siis suoraan lyhentämättöminä yhtyeen soitinharrastuksen tukemiseen.

Näillä sanoilla suosittelen sinuakin hankkimaan yhden vuoden kovimmista indierock-levyistä. Vaikka täältä tilaamalla julkaisupäiväksi kotiin, tai kaverille piristykseksi. Tämähän ei sitten ollut maksettu mainos (toisin kuin suuri osa tämän blogin postauksista, läppä läppä), vaan ystävällinen kehoitus.  Hyvää alkavaa vuotta!