Levy: Astrid Swan – Astrid4

(Kuva: Mikko Rasila)
(Kuva: Mikko Rasila)

Toiset Rosvot ovatkin jo puhuneet Astridin uudesta Astrid4-levystä blogeissaan. Maria kehui Four Months To Killin olevan erinomaista syysmusiikkia. Granlundin Antti päätyi kirjoittamaan levystä oman bloginsa lisäksi myös neljän tähden arvostelun Soundi-lehteen. Olen tarkoituksella pysynyt taka-alalla. Kun sain Astrid4 kuunteluun jonkin aikaa sitten, en oikein osannut muodostaa siitä mielipidettä. Levyarviot ylistivät, mutten osannut löytää omaa tarttumapintaani levystä. Vaikka levy periaatteessa oli juuri sellainen, kuin toivoin sen olevan.

Annoin sille aikaa ja oikeastaan vasta viime viikolla näkemäni Telakan keikan jälkeen levy alkoi aueta. Nyt  olen kuunnellut sitä päivittäin. Olen sekä hymyillyt, että haikeillut  sen tahdissa. Olen juonut iltateetä ja kuunnellut sitä. Olen juonut olutta yöllä ja kuunnellut sitä. Olen juonut aamukahvia ja kuunnellut sitä. Jokaisella kerralla se on avannut itsestään uuden puolen, koska se vaan on yksi sellaisista levyistä. Olisin tehnyt karmean virheen, jos olisin yrittänyt kirjoittaa siitä aiemmin. Lopputuloksena olisi ollut vaivaantunutta sanahelinää.

Astrid4 on monisyinen levy. Astridin monipuolisin, heittämällä. Se on lämmin ja pullan tuoksuinen. Se tuo mieleen isoäidin olohuoneen. Se on se levy, jota ei isoäidin savikiekkojen joukosta löydy, mutta jos löytyisi, olisi sen kuunteleminen aikaa nähneessä ja liian pehmeässä vanhustuolissa parasta mitä voisi tapahtua. Levy ei kuitenkaan ole mitenkään turvallinen, tai edes yltiö mukava. Se itseasiassa välillä jopa vähän vaivaannuttaa.

Osa Astrid4 melodioista on todella petollisia. Ne iskevät niin salakavalasti ja niin syvälle, että niiden herättämiltä tuntemuksilta on mahdoton ehtiä suojaan. Näitä melodioita on viljelty pitkin levyä, esimerkiksi The Looniin, Your Last Songiin ja Rabbit Catcheriin. Melodiat ovatkin tällä levyllä pääosassa. Astridille ominainen indierock taas loistaa poissaolollaan. Ja samoin Spartan Picnicillä kuullut pommit kertosäkeet. Mutta ehkä juuri näiden vanhojen elementtien puuttuminen on avannut tilaa uudelle lähestymistavalle. Astrid on muuttunut ja Astrid4 on kuva artistista, joka tekee juuri sitä mitä haluaa.