SSHG’s Joulukalenteri! #1 / #24

124
Elämme siinä mielessä kovia aikoja, että mikä tahansa tekosyy kelpaa joulukalenteriksi. Esimerkiksi se, ettei musabloggari ole koskaan ryhtynyt postaamaan järjestelmällisesti klassikkoina pitämiään kappaleita, vaikka halu olisi ollut kova. Mutta nyt ovat tähdet oikeassa linjassa! Voi pojat, miten ovatkaan! Pyhitän joulukuun omien supersuosikkibiisieni esittelyyn, joulukalenterimaisesti biisi per päivä -tahtia.

Aloitetaan powerpop-genren superkillerillä vuodelta 1998.

Splitsvillen perustivat rumpali Brandt Huseman kaksoiveljensä, kitaristi Matt Husemanin ja basisti Paul Krysiakin kanssa Baltimoressa vuonna 1996. Alun perin yhtye oli The Greenberry Woods -bändin sivuprojekti, mutta päätyi lopulta julkaisemaan useita (epätasaisia) albumeita.

Bändin debyyttilevy Spiltsville USA oli vielä pitkälti kieli poskessa taltioitu tapaus, mutta kun Splitsville kirjoitti vuonna 1997 levytyssopimuksen Big Deal -labelin kanssa, Huseman & Huseman & Krysiak alkoivat ottaa projektinsa vakavasti. Yhtye julkaisi kakkosalbuminsa Ultrasound ja kiersi Amerikkaa japanilaistyttötrio Shonen Knifen kanssa. Legendan statuksesta ei tässä vaiheessa vielä puhuttu.

Kolmas albumi Repeater ja erityisesti sen kakkosbiisi I Concentrate On You muutti asian, ainakin Suomessa. Tästä on kiittäminen Miettisen Räkärodeo-radio-ohjelmaa, jonka Kansan ääni -äänestyksessä biisi oli ykkösenä viikkokaupalla, mahdollisesti kauemmin kuin mikään muu koko ohjelman historian aikana.  Tiukasti sahaavat kitarat, kauniit, jopa lyyriset sanoitukset, yllättävästi kompin katkaiseva stemma-väliosa,  Matt Husemanin antautuva laulusuoritus ja taivaallisen kaunis melodia tekevät kappaleesta yhden kaikkien aikojen powerpop-helmistä.

Splitsville julkaisi vielä neljännen studioalbumin The Complete Pet Soul, mutta ei onnistunut toistamaan I Concentrate On Youn täydellisyyttä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.