Arvio: Jaakko & Jay – Rauha

JaakkoJay
Kuinka raikasta onkaan kuunnella lauluja, joiden sanoja yhtye oikeasti tarkoittaa. Joita ei ole kirjoitettu vain sen vuoksi, että ne eivät pilaisi bändin soundeja, sävellyksiä, hienoja kitarakuvioita ja imagoa, jotka on luotu muuhunkin kuin vain täyttämään tilaa genren mukaisesti. Jotka ovat valtoimenaan rouhuavasta saarnauksestaan huolimatta tuoreita.

Ei ole mikään yllätys, että Jaakko & Jayn toinen albumi Rauha ottaa vahvasti kantaa ympäröivään maailmaan. Mitä meidän kuuluu muiden mielestä tehdä, mitä meille väitetään, mitkä asiat estävät toimintaamme, miten ympäröivistä kahleista pääsisi vapaaksi. Kysymyksiä kysytään, vastauksia annetaan. Heti albumin avaava F.L.I.M. tekee selväksi, mistä ja mihin sanalliset luodit lentävät.

Who is taking from you, who is messing your mind
Who is pulling the strings, who is running this show
I got some questions, I need some fucking answers

Miltei sekunnilleen 25 minuutin mitassaan Rauha on hengästyttävä rypistys. Musiikillisesti samankaltaiset, noin pariminuuttiset miniesseet seuraavat toinen toistaan ilman suurempia hengähdystaukoja.  Akustinen kitara, intohimoinen laulu, nopeat rumpukompit, kurkku poikki ja kuulemiin.

Yhtyeen debyyttialbumiin War Is Noise verrattuna Rauha on tunnelmaltaan asteen verran vakavampi, lähinnä musiikillisessa mielessä, kuitenkin vahvasti samaa folkpunk-linjaa kulkeva. Debyytillä siellä täällä soineet torvet, ksylofonit, riehakkaat taustakuorot ja sen sellaiset on nyt jätetty pois, ja kaikkiaan Jaakko & Jay on tiivistänyt ja/tai kirkastanut ilmaisuaan.

Albumin huippuhetkiksi nousevat riemastuttava sinkkubiisi Haiku ja levyn päättävä A Few Words of Advice Part 2. Sävellyksinä levyn kappaleita on tosin hankala verrata toisiinsa, sillä ne muistuttavat paljon toisiaan – Rauha onkin vahvasti sanoituspainotteinen levy. Albumia voi pitää myös kiinteästi osana kaikkea sitä muuta, mitä Jaakko & Jay tekevät ja sanovat. Kaksikon sanomisiin voi tutustua esimerkiksi heidän Peaceism-nettisivuillaan, tekemisiin lähinnä riehakkailla livekeikoilla.

Levy on taltioitu Helsingissä E-studiolla yhdessä Jyri Riikosen kanssa. Syyskuussa Jaakko & Jay kiertää Saksaa Disco Ensemblen lämmittelijänä, ja Suomessa duon voi nähdä syyskuun lopusta joulukuun puoleenväliin jatkuvalla kiertueella.

Rauha on Rosvojen ennakkosoitossa Rikospaikalla. Jaakko & Jay Facebookissa, Twitterissä ja Peaceism.netissä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.