#tbt: Crash OST (2004)

crash

FOXilta alkoi juuri Crash (21.55). Eikä edes se Cronenbergin ohjaama elokuva. Paul Haggisin leffa vei Brokeback Mountainin nenän edestä parhaan leffan Oscarin 2004. Pidin Crashista joskus ihan tosissaan. En ole nähnyt sitä miltei kymmeneen vuoteen.

Leffasta on jäänyt monta muistoa. Käytiin Akin kanssa muinaisessa Kino Thaliassa katsomassa Crash melko arvalla. Se oli sitä aikaa, kun Turkuakin palveli vielä useampi elokuvateatteri. Kultaisia aikoja.

Itse elokuvassa Chris ”Ludacris” Bridges opetti minulle, että on olemassa sellainen loukkaava termi kuin chinaman. Elokuvassa todettiin myös, että ”When did Persian become Arab?”. Aivan kuin etnisyysseminaari olisi käynnissä. Matt Dillon synkisteli neanderteli-ilmeellään vuoroin pahiksena ja sankarina. Oliko ensemble-castillä leuhkiva elokuva todella niin nyyhkysaarnaava kuin muistelen? Näyttelikö Brendan Fraser todella Oscarin voittaneessa elokuvassa joskus?

Elokuvan soundtrackilläkin oli varmasti jotain hyvää, kuten Stereophonicsin mainio Maybe Tomorrow sekä Enya-faneihin vetoava Bird York In the Deep -veisullaan. Mark Isham oli vääntänyt ihan kelpo musat melodraaman taustalle. Vieläkö kymmenen vuoden takaisesta elokuvasta, ja sen musiikista, olisi johonkin?

Eipä auta kuin ryhtyä katsomaan.

EDIT: Aloitin jo katsomisen. EISSAATANA. Heti jeesustellaan rasismista ja Matt Dillon kopeloi Thandie Newtonia. Tästä tulee pitkä leffailta.