Super Bowl 50: tylsä peli, keskinkertainen show ja ennätykselliset katsojaluvut

superbowl50Oletko koskaan tilannut ravintolassa salaattia? Kuvittelepa että olet päätynyt tällaiseen ratkaisuun. Tässä kuvitteellisessa salaattiannoksessa luvataan olevan vaikkapa halloumia, pähkinöitä, rucolaa, papuja, siemeniä sekä herkullinen vinegretti. Annoksen saavuttua lautastasi peittää runsaahko keko jäävuorisalaattia, tuota kasvihuoneiden seitiä. Monotonista annosta luodessaan ravintola uskoo säästävänsä tuotantokuluissa, kun sinä ongit sitä cashew-pähkinän puolikasta ja kuivunutta halloumi-siivua, joiden sinun on vakuutettu olevan siellä.

Tässä vaiheessa on syytä teroittaa, etten nyt todellakaan ole kirjoittamassa ravintola-arviota yelpiin, vaan puhun tietenkin Super Bowl 50 -tapahtuman puoliaikashow’sta. Coldplay, Bruno Mars ja Beyoncé vastasivat musiikkiesityksestä, mutta itse ottelussa kävi niin kuin usein käy kun huippupuolustus ja huippuhyökkäys kohtaavat – puolustus vie pidemmän korren. 71 000 ihmistä paikan päällä, ja ennätyksellinen 167 miljoonaa amerikkalaista vastaanottimien ääressä seurasivat, kun Denver Broncosin puolustus (ja kokemus) päihittivät Carolina Panthersin.

coldplay super

Kokoonnuimme maanantaiyönä jokavuotisiin Super Bowl -valvojaisiin ja alku olikin hyvä: Lady Gaga veisteli kansallislaulun ja hävittäjät suorittivat ylilennon Santa Clarassa, Kaliforniassa, hurraa-huutojen saattelemana. Tästä oikeastaan alkoikin lähetyksen alamäki. Vaikka olikin oikeastaan aika hienoa, miten Von Millerin johtama Broncos-puolustus nollasi liigan parhaan hyökkäyksen, oli ottelu kovin tylsä. Eikä tänä vuonna apua löytynyt puoliaikashow’stakaan.

Me katsojat olimme tilanneet ensiluokkaisista aineksista tehdyn salaattiannoksen, mutta saimme jäävuorisalaattia. Saimme Coldplayn. Emme kromipantterilla ratsastavaa Katy Perryä, saati Left Sharkia. Ensin tämä maailman suurimmaksi tituleerattu yhtye soitti pikapotpurrin joistakin hiteistään. Sitten esiin marssitettiin, Coldplayn kannalta harmillisesti, jopa karismaattiseksi sähköisessä tanssiesityksessään yltynyt Bruno Mars, ja show’n totaalisesti varastanut Beyoncé.

beyonce SUPER

Näiden pyyhkiessä Coldplayllä lattiaa karismallaan brittiyhtye tyytyi hengailemaan taustalla, ja odottamaan vuoroaan. Hetken kuluttua saatiin vähän vielä myötähäpeää, kun Chris Martin yritti näiden ’sivuaktien’ vauhtiin. Ihan lopuksi katsojien nostamat kyltit muodostivat tekstin ”Believe in love” tai jotain muuta yhtä syvällistä á la Coldplay. Voi tsiisus.

Sikäli harmittaa, kun Coldplay on kaikesta keräämästään vihasta vielä minulle rakas yhtye, vaikkeivat viime levyt ole sytyttäneetkään samaa fanituksen liekkiä. Edes uusimman levyn Adventure of a Lifetimea en ole inhonnut. Coldplay tuntui olevan yksinkertaisesti väärässä paikassa Super Bowlin puoliaikashow’ssa. Suurimman virheen tekivät ne, jotka buukkasivat Coldplayn. Toiseksi suurimmaksi virheeksi yltää ’feattaajien’ buukkaus – nämä kun jättivät brittiyhtyeen seinäruusuksi omassa show’ssaan.

”Bey” taasen keräsi laajalti suitsutusta paitsi uudesta kappaleestaan ja kiertueuutisista myös esiintymisilmeestään, jota joko juhlittiin tai paheksuttiin – poliittisena. Vuoden 2016 Super Bowlissa ”superia” ei ollut kuin Beyoncéssa ja tapahtuman nimessä, ei pelissä saati pääesiintyjässä.