Sunnuntaiviihdettä tunnettujen kappaleiden a capella -versioista

outkastJossain määrin tämä ilo ja ilmiö on mennyt miltei kokonaan ohi. Ainakaan sen kliimaksi ei saapunut koskaan tähän osoitteeseen: Isolated vocals.

Interneetsissä ladataan tietysti tunteja materiaalia kumpaankin suuntaan, mutta viime aikoina trafiikkia ovat taas kerännyt tunnettujen kappaleiden a capella -versiot. Tovi sitten erityisesti Beatlesin tuotannon eristetyt vokaalit ilahduttivat nettikansaa. Kokonaisia alalajeja tuolla ”isolated vocals” hakusanalla löytyy biitlesin lisäksi erityisesti räppäreistä. Sunnuntai menee kivasti näitä selatessa.

Herää varmaankin kysymys miksi kukaan haluaisi ’nauttia’ pitämistään kappaleista ilman niille ominaista tuotantoa. Noh, tietysti, joissakin tapauksissa se on suorastaan huvittavaa ja viihdyttävää, kuten Still DRE ja Bills, Bills Bills -kappaleissa. Kuitenkin, Beatlesin ja Beach Boysin tapauksessa harmoniat pääsevät erityisen kirkkaasti esille, toisaalta esimerkiksi OutKastin B.O.B. -kipaleen räjähtävästi tikkaava riimittely on nöyristävä kokemus. Luonnollisesti myös äänen suhteen tehdyt tuotannolliset ratkaisut ja hienosäädöt ovat selkeämmin läsnä tällaiselle tavalliselle kansalaiselle.

Joissakin koko muun orkestraation puuttuminen vesittää osittain vokaalitkin (esim. Love Will Tear Us Apartjolla Ian Curtis kuulostaa epävarmalta 60-luvun TV-robotilta – vai onko se tarkoituskin?), mutta kuuntelukokemus on silti kiintoisa. Alla joitakin suosikkejani: Beatlesin harmoniaa, Adelen vaivatonta leikittelyä, Marvin Gayen sielua, Andre3000:n riimittelyä sekä Kurt Cobainin huikeaa tulkintaa yms. Ei tunnu Smells Like Teen Spirit enää yhtä kalutulta a capellana. Brandon Flowersin mukana laulaminenkaan hullumpaa ole.

Tsekkaa myös Isolated Vocals soundcloud-tili, LA Timesin juttu sekä Faster Louderin 20 parasta.