Ruisrock-ennakko: Viiden kappaleen Foals

Foals - Neil Krug - Skinny 2014 Press shot – Kopio
© Neil Krug

Koko viikonloppu on viittä vaille loppuunmyyty, hysteria on vallannut Ruissin FB-eventin, lippuja kaupataan hurjalla katteellaa suuntaan jos toiseenkin ja kaupungilla pyörii jo päivettyneitä festaroitsijoita. Ruisrock on täällä! Kohtaloaan on turha valitella: liput ovat olleet jo pitkään myynnissä, mutta ymmärtäähän harmistuksen. Sitä taasen en ymmärrä, että joku vapaaehtoisesti luopuu muutaman kympin tai satasen voittoa vastaan niin halutusta paikasta auringon kylvettämässä kansanpuistossa.

No, kuitenkin, Slow Show’n Ruissi-ennakot jatkuvat, tänään Foalsin voimin! Oxfordilaisyhtye valtaa sunnuntaialkuillasta Rantalavan 18.45 – 19.45. Foals nousi esiin heti omissa silmissäni yhtenä mielenkiintoisimmista esiintyjistä koko ohjelmistossa. Avaan seuraavassa viidellä oleellisella kappaleella bändin erinomaista tuotantoa. Laulaja Yannis Philippakisin tiedetään olevan parhaimmillaan eläväinen keulahahmo, jolle stagedivekaan ei ole vierasta. Saa nähdä millaiseen vetoon tämä innostuu sunnuntaina.

OLYMPIC AIRWAYS

Ensimmäiseltä Antidotes-levyltä löytyy toki listahitti (sekä hieman rasittava renkutus) Cassius, mutta omaan makuun Olympic Airways sopii helpoiten. Varhaisemman Foalsin estetiikkaa esittelevä kappale on melko kepeää ja melodista poprockia verrattuna viimeisimpään touhuihin. Todennäköisesti kuullaan tämäkin Foals-klassikko setissä.

ALABASTER

Bändin toinen levy Total Life Forever on oma suosikkini. 2010 ilmestyneeltä levyltä voisi laittaa tämän sijasta montakin, mutta Alabaster on ensikuulemasta lähtien kaikunut korvissani luonnottoman hienona. Verkkaiseman habituksen kappale on ns. grower, jonka rumputyöskentely on erityisen mieleenpainuvaa. Veikkaanpa, ettei tämä harmittavasti mahdu settilistaan. Alla ensimmäinen liveveto kappaleesta.

INHALER

Kolmas levy Holy Fire töksähti kehnompana minun kuuntelussani joskus kuin olisi aihetta ollut. Vaikkei levyltä löydy yhtä monta laatutekelettä kuin edeltäjältään, Inhalerilla poiketaan erinomaisesti Total Life Foreverin äänimaailmasta. Kitarassakin on raskaampaa otetta kuin melodisen pehmeään tilutteluun totutulta bändiltä yleensä on kuultu. Todennäköisesti sunnuntaisessa setissä.

WHAT WENT DOWN

Uutta (neljättä) levyä vasta odotellaan. Elokuussa julkaistavalta What Went Down-nimiseltä levyltä on julkaistu vasta yksi kappale, sopivasti Ruisrockin alla. Uutukaisen nimikkokappale on todella virtaviivainen ja tuima biisi: tunnelma on aivan huipussaan tällä. Toki tästä huomaa erittäin hyvin miten pitkän matkan yhtye on kulkenut. Nyt jo suosikkien joukossa. Jopa laulaja-Yannis kuulostaa tällä erilaiselta kuin muussa tuotannossa. Erittäin todennäköisesti edustaa uutta tuotantoa Ruissi-setissä.

SPANISH SAHARA

Lopuksi on palattava lempilevyni pariin: Total Life Foreveriltä on saatava postaukseen toinen kappale. Foalsin paras kappale. Nelisen minuuttia introspektistä rauhoittelua, jonka jälkeen se pääsee irti. Turhaan tätä selittelee. Olen vakuuttunut että tämä venyy sunnuntaina megalomaanisiin mittoihin, jopa spektaakkeliksi asti.