Prinssin uudet vaatteet

POA-album-cover2Slow Show’n kahden miehen peukutuspaneeli palaa Prince of Assyrian toisen albumin myötä. Muutama vuosi sitten ruotsalainen Ninos Dankha pyöräytti kerralla suomalais-yleisön sormensa ympärille. Viime vuonna tämä toi aktinsa Solitin talliin ja julkaiseen tänään (11.4.) Changing Places -nimisen albumin. Alla jälleen tämän palstan rosvojen yhteisesti kootut mietteet ja pointit.

1. Armottoman kova debyytti

– Monelle merkittävin lähtökohta uuden LP:n kuunteluun on ensilevyn laatu, jonka haasteeseen Changing Places vastaa vaihtelevasti. Instrumentteja on karsittu, kokonaisuutta yhtenäistetty, sekä piano ja jouset tuotu suurempaan rooliin. Ero näiden kahden levyn välillä on huomattava.

2. Annika

– Samoin kuin koko levy mittelee Missing Note -debyytin kanssa rinta rinnan, lead-single -kisan vie turvanmitalla Annika. Oleelliseen POA-kappaleeseen, Whatever You Wantiin, nähden Annika ei ehkä ole yhtä helposti lähestyttävä vaan toistuvien kuuntelujen sydänten särkijä. Erittäin kaunis silmäkulman kostuttaja.

3. Kypsyminen & raukeampi tunnelma

– Seuraavat kaksi pointtia voi nähdä saman kolikon kääntöpuolia. Dankhan uudessa tuotannossa kuuluu kypsyminen. Selkeimmin se kuuluu kappaleiden tulkinnassa. Biiseissä on toki melankoliaa vaikka muille jakaa, mutta sydänverellä tulkitut biisit á la Whatever you want ja Waltz Life puuttuvat.

4. Yllätyksettömyys

– Vaikka levyltä löytyy selkeitä hittejä, jää kokonaisuus ehkä hieman tasapaksuksi, etenkin loppupuolella. Olisiko mukana voinut olla vaikka yksi vieraileva artisti? Tim Buckleyn Song to the Siren -versiointi on toisaalta varsin tyylikäs lopetus levylle.

5. Spaghettiwesternimäiset sointukuviot ja äänimaisemat

– Mm. Weekendiä, Bring along joyta ja Shake offia kuunnellessa mieli vie laajoihin maisemiin, purkkipapuaamiaisiin ja mysteerisesti toisiaan tuijottaviin auringonlaskun ratsastajiin.

6. Länsi ja itä kohtaavat

– Juuri edellä mainitussa Weekendissä kohtaavat paitsi rajaseutujen western-henkinen äänimaisema, myös hieman konkreettisemmin itä ja länsi. Yksi kappale toisensa jälkeen tapailee skandinaavista melankoliaa mutta karkaa tarkempaa mielleyhtymää itämaisten jousisovitusten taakse.

7. Livekunto

– Dankha jätti hieman ristiriitaisen kuvan itsestään keikallaan muutama vuosi sitten Turussa. Toisaalta miehen karisma täyttää koko salin, mutta livesovituksesta ei aina välittynyt tunteenpalo samalla tavalla kuin levyllä. Nähtäväksi jää, kuinka käy ensi viikon minikiertueella Suomessa – Juhani menee tsekkaamaan linköpingiläisprinssin Turkuun, Aki Vaasaan.

 

7 ½ / 10

(Slow Show peukuttaa Prince of Assyrian toista albumia ja antaa hienolle Changing Placesille arvosanan seitsemän ja puoli. Soundi striimaa parhaillaan kyseistä albumia. Keikkatiedot löydät alta.)

16.04. Klubi, Turku 
17.04. Klubi, Tampere 
18.04. Tavastia, Helsinki 
19.04. Ritz, Vaasa