Podcast-suositus: The Message

Kirjoitin noin puolitoista vuotta sitten aiheesta Kun löysin podcastit. Sittemmin moni podcast on löytänyt minut. Olen harras kuuntelija nimittäin. Myös ala on kasvanut samassa ajassa valtavasti. 

Suuri ongelma, niin harrastajalle kuin ummikollekin, on uuden kuunneltavan löytäminen. Esimerkiksi iTunesin listaamat podcastit eivät ole millään muotoa kuuntelijalle räätälöityjä, eivätkä ”Top-listat” hirvittävästi auta asiaa. Tässä postaussarjassa tarkoituksenani on vinkata lyhyesti omasta sovelluksesta löytyvistä, hyvistä podcasteista. Haluan olla sun puskaradio, beibe.

Ensimmäisenä vinkkinä oli The Infinite Monkey Cage, sitten NPR Politics Podcast ja Hardcore History. Tänään on vuorossa The Message, sci-fi-podcast. Tilaa iTunes / soundcloud.


themessage

Podcastien iTunes-listauksessa kymmenen suosituimman joukkoon melkeinpä heti julkaisussa ampaissut The Messagen toistaiseksi ainoa, viime vuoden puolella ilmestynyt tuotantokausi koostuu kahdeksasta, melko lyhyestä jaksosta. Kuten The Atlanticin ja monen muun viestimen jutuissa on hienosti havaittu, The Message on modernisoitu paluu 1950-luvun radiokuunnelmien ääreen.

Sarjasta on oikeastaan hankala kirjoittaa pilaamatta sen sisältöä. Pitää korostaa, että podcastille poikkeuksellisesti The Message on täysin fiktiivinen – joskin se yrittää hämärtää todellisuuden ja kuvitelman rajaa.  Pääosassa on, aika metasti, podcastaaja. Osaltaan tämän sarjan hämärtävistä rajoista esimerkkinä käyköön päähenkilön nimissä tehty ’blogi’ samannimiseen domainiin, täällä.

Nicky Tomalin, sarjan päähenkilö, pääsee suoraan pääkallopaikalle hallituksen/armeijan salaiseen projektiin, jossa yritetään tulkita ulkoavaruudesta yli 70 vuotta sitten saapunutta viestiä.  Tämä syöksyy uusmedian innokkuudella tutkimusryhmän  tragedioihin ja draamoihin. Siksi kannattaa kuunnella tämän kronologisesti etenevän sarjan jaksot numerojärjestyksessä.

Vaikka alunperin kuunnellessa olikin hankalaa asemoitua juuri kuunnelman pariin, fiktiiviseen podcastiin, varsinkin kun olin siihen asti keskittynyt miltei yksinomaan asiapitoisiin ohjelmiin, näyttelijätyö on laadukasta, jaksot sopivanpituisia ja niiden draamankaari sopivan napakka. Genreä vierastavalle tämän sarjan sci-fi-ulottuvuus on aika maltillista: turha siis odottaa alienia tai invaasiota.

Nämä kaikki mainittuani ei pitäisi olla yllättynyt – mutta yllätyin silti! – miten koukuttava The Message lopulta oli. Olen jopa salaa tyytyväinen, että kuuntelin kaikki kahdeksan jaksoa putkeen melko lyhyellä aikavälillä, eikä tarvinnut odotella mysteerin ratkaisua useita viikkoja. Alta pääset ensimmäisen jakson makuun heti.