Podcast-suositus: The Infinite Monkey Cage

Kirjoitin noin puolitoista vuotta sitten aiheesta Kun löysin podcastit. Sittemmin moni podcast on löytänyt minut. Olen harras kuuntelija nimittäin. Myös ala on kasvanut samassa ajassa valtavasti. Täysin vakuuttuneita ei podcast-piireissä olla siitä, kuuntelevatko vanhat kuuntelijat entistä enemmän, vai onko uusia kuuntelijoita todella onnistuttu houkuttelemaan lisää.

Suuri ongelma, niin harrastajalle kuin ummikollekin, on uuden kuunneltavan löytäminen. Esimerkiksi iTunesin listaamat podcastit eivät ole millään muotoa kuuntelijalle räätälöityjä, eivätkä ”Top-listat” hirvittävästi auta asiaa. Omatkin helmet löytyvät lähinnä suositusten tai puskaradion avittamana. Tätä ongelmaa moni startup mm. Yhdysvalloissa ja Ruotsissa yrittää korjata. Ei huolta, en aio pistää rahoitussivustoa pystyyn. Haluan vain olla sun puskaradio, beibe.

Tässä postaussarjassa vinkkaan lyhyesti omasta sovelluksesta löytyvistä, hyvistä podcasteista. Ensimmäisenä kuullaan The Infinite Monkey Cage, joka on BBC Radio 4:n  tiedettä popularisoiva radio-ohjelma/podcast.


infinitemonkeycageSen asetelma käy ilmi jo kokoonpanosta: toinen on ihkaoikea tieteilijä, ja toinen koomikko. Brian Cox on fysiikan brittiläinen rokkistara, joka työskentee Manchesterin yliopistossa, ja Robin Ince stand-up-koomikko. Kaavahan on selvä: Cox kansantajuistaa  tieteen ilmiöitä, ja kun se käy liian raskaaksi, Ince hyppää peliin usein jonninjoutavalla ja epätieteellisellä huomiollaan – joko hauskasti tai raskaasti.

Cox on kunnostautunut tieteen ilmiöiden arkipäiväistäjänä kirjoittamalla kirjoja ja juontamalla tiedeohjelmia, ja samaa työtä hän jatkaa show’ssakin. Cox & Ince -parivaljakko isännöi muutamaa vierasta jaksoa kohden, usein paria tieteilijää ja yhtä koomikkoa, jolloin tämä helpostilähestyttävä aura saadaan pidettyä. Julkkisvieraat ovat tosiaan usein koomikoita kuten Jo Brand, Dara Ó Briain, Tim Minchin, Stephen Fry, Ed Byrne jne, jotka eivät jää kenellekään brittipaneeliohjelmia seuranneelle vieraaksi.

Parhaimmillaan The Infinite Monkey Cage on silloin, kun asiantuntijavieraat pääsevät ääneen sopivasti, ja näiden kemiat pelaavat yhteen. Cox esittää oikeanlaisia kysymyksiä tieteilijän näkökulmasta, mutta kuitenkin itselleen vieraasta alasta. Parhaimmillaan hauska Ince onnistuu tällöin myös pidättelemään itseään, eikä yritä liikaa olla hupaisa.

Tässä kaksikko onnistuu vaihtelevasti. Aiheet ainakin ovat kohdallaan: Artificial IntelligenceWhat Is Race?ApocalypseWhat Is Death? ym. Mutta ennakkoon aiheen ja vieraiden perusteella on mahdotonta ennustaa, miten nautinnollinen podcast-kokemus sinua odottaa. Tiede ja komiikka eivät tietenkään sulje toisiaan pois – nehän sopivat onnistuessaan mitä mainioimmin yhteen. Suosittelen aloittamaan vaikkapa juuri tuosta tekoälyjaksosta, tai suhteellisuusteoriajaksosta.

 +TILAA