Podcast-suositus: The Daily

Kirjoitin 2,5 vuotta sitten aiheesta Kun löysin podcastit. Sittemmin moni podcast on löytänyt minut. Olen harras kuuntelija nimittäin. Ala tuntuu kasvavan, no, alati. 

Suuri ongelma, niin harrastajalle kuin ummikollekin, on uuden kuunneltavan löytäminen. Esimerkiksi iTunesin listaamat podcastit eivät ole millään muotoa kuuntelijalle räätälöityjä, eivätkä ”Top-listat” hirvittävästi auta asiaa. Tässä postaussarjassa tarkoituksenani on vinkata lyhyesti omasta sovelluksesta löytyvistä, hyvistä podcasteista. Haluan olla sun puskaradio, beibe.

Ensimmäisenä vinkkinä oli The Infinite Monkey Cage, sitten NPR Politics Podcast, Hardcore History, The MessageKaarlen Podcast ja viimeksi Song Exploder. Tällä kertaa vuorossa on The DailyKuuntele podcastin nettisivuilla / RSS Feed. Löytyy myös iTunesista yms.

This is how the news should sound. Twenty minutes a day, five days a week, hosted by Michael Barbaro and powered by New York Times journalism.

Oiva tiivistys tuossa podcastin tekijöiltä. Sain kaveriltani Villeltä suosituksen kuunnella New York Timesin The Dailyä, joten luonnollisesti jatkan erittäin onnistuneen vinkin eteenpäin positiivisessa myötätuulessa. Lähtökohtaisesti muiden kuin isojen mediatalojen tai instituutioiden podcastit ovat olleet kiintoisampia. Tällä kertaa kuitenkin osui.

Tosiaan. Viitenä päivänä viikossa, n. 20 minuuttia kerrallaan, toimittaja Michael Barbaro tiivistää NYTimesin päivän puheenaiheet. Ajankohtaisaiheissa kun pyöritään, fokuksen kohteena on viime aikoina ollut usein Trump ja tämän lähipiiri, jopa kyllästymiseen asti. Toisaalta, esimerkiksi amerikkalaisen politiikan normit ja päivittäiset taistelut takahuoneissa saattavat tuntua vierailta ja monimutkaisilta, jolloin Barbaron säestämät selvitykset ja rautalangasta vääntämiset ovat kuulijalle paitsi mieluisia jonkin ajan kuluttuja jopa tarpeellisia.

Erityisen onnistuneena tiivistelmänä minua miellytti edellisviikolla kuultu uutisointi Yhdysvaltojen iskuista Syyriaan. Samalla kerrattiin pitkittyneen kriisin varhaisempia vaiheita, mikä ei ole ollenkaan helppo tehtävä, ylipäätään, saati kun aikaa on käytössä 20 minuuttia. Lähes joka jaksossa Barbaro kuulee oman toimituksen työntekijöitä, kuten kirjeenvaihtajia, vaikkapa sitten puhelimen välityksellä esittäen kuulijalle tarpeelliset kysymykset.

Viidesti viikossa ilmestyvä podcast saattaa helposti ruuhkauttaa feedin, niin käy ainakin itselleni usein, mutta The Daily onnistuu lyhyessä kestossa pureutumaan asioihin siinä määrin, että toivoisi pidempiäkin jaksoja. Mitä tulee keskittymiskykyyn ja kuuntelutottumuksiin, tämä on aivan kuin osaisi lopettaa sipsien syömisen vielä, kun niitä tekee mieli, eikä kun pussi ja olo on tyhjä mutta lyijypainoinen vatsa ei.

Aloitat kenties varovasti tutustumaan podcastiin, mutta pian huomaat, että joka päivä pyörähtävä hieno The Daily -tunnusmusiikki ja saatteena kuultava From The New York Times, I’m Michael Barbaro and this is the Daily” hallitsevat kuuntelutottumuksiasi.

Kuuntele TÄÄLTÄ.