Podcast-suositus: Song Exploder

Kirjoitin vajaa pari vuotta sitten aiheesta Kun löysin podcastit. Sittemmin moni podcast on löytänyt minut. Olen harras kuuntelija nimittäin. Myös ala on kasvanut samassa ajassa valtavasti. 

Suuri ongelma, niin harrastajalle kuin ummikollekin, on uuden kuunneltavan löytäminen. Esimerkiksi iTunesin listaamat podcastit eivät ole millään muotoa kuuntelijalle räätälöityjä, eivätkä ”Top-listat” hirvittävästi auta asiaa. Tässä postaussarjassa tarkoituksenani on vinkata lyhyesti omasta sovelluksesta löytyvistä, hyvistä podcasteista. Haluan olla sun puskaradio, beibe.

Ensimmäisenä vinkkinä oli The Infinite Monkey Cage, sitten NPR Politics Podcast, Hardcore History, The Message, ja viimeisimpänä Kaarlen Podcast. Tällä kertaa vuorossa on Song Exploder. Kuuntele podcastin nettisivuilla tai suoraan soundcloudissa. Löytyy myös iTunesista yms.


songexploder

Viime vinkkauksesta on jo hieman aikaan, joten oli aikakin päästä asiaan. Reilu parivuotias Song Exploder on varsin suoraviivainen podcast: tuottaja Hrishikesh Hirway juontaa lyhyehkön intron itse artistille, joka pääsee avaamaan tekelettään juuri niin yksityiskohtaisesti kuin haluaa, ja lopuksi kuunnellaan kyseinen tekele.

Tässä parasta on se, että jotkin muusikot puhuvat paljon instrumentaatiosta – miten ja millaisia soitinvalintoja on tehty –, jotkin muusikot taasen puhuvat paljon itse luomisprosessista – miten päämelodia juolahti mieleen ja mistä sanoitukset lähtivät liikkeelle.

Ehkä paras on kuitenkin se, miten jotkin muusikot puhuvat Easter eggeistä – piilotetuista sisällöistä kappaleissaan – tai miten jotkin elokuva/tv-musiikkia tehneet säveltäjät kertovat käsikirjoituksen teemojen vaikutuksesta omaan sävellystyöhön – oktaavin väärästä nuotista, tai hieman huonosta ajoituksesta, kun jokin on vialla.

Ei. Lempiasiani tässä podcastissa on että lähtökohtaisesti nuivalta kuulostava aihe tai tuntematon kappale avautuu kerros kerrallaan. Artisti pääsee itse ääneen keskeytyksettä. Tällä tavalla se puhuttelee muitakin kuin musadiggareita. Se onnistuu hienosti n. 10-15 minuutin jaksoissa, joissa vieraina ovat olleet mm. U2KelelaThundercatHEALTHHarry Gregson-WilliamsGhostface Killah ymsyms.

Omia suosikkejani ovat toistaiseksi kuunnelluista olleet mm. MGMT (jossa yhtye mainitsee Time To Pretendin tempon olevan sama kuin Abban Dancing Queenin), Ramin DjawadiGame of Thrones -tunnari, Björkin Stonemilker ja Iggy Popin & Josh HommeAmerican Valhalla. Tosin tuntuu että jokainen jakso nousee miltei suosikiksi.

Lähdin Song Exploderin pariin vasta, kun Oskari Onninen suositteli twitterissä. Olin nähnyt tämän podcastin kuuntelulistoilla, mutta ennakkoluuloisesti vähättelin aiheen kiinnostavuutta. Olen kuitenkin tänäänkin jo kuunnellut muutaman jakson. Alla pari esimerkkijaksoa: