Podcast-suositus: NPR Politics Podcast

Kirjoitin noin puolitoista vuotta sitten aiheesta Kun löysin podcastit. Sittemmin moni podcast on löytänyt minut. Olen harras kuuntelija nimittäin. Myös ala on kasvanut samassa ajassa valtavasti. 

Suuri ongelma, niin harrastajalle kuin ummikollekin, on uuden kuunneltavan löytäminen. Esimerkiksi iTunesin listaamat podcastit eivät ole millään muotoa kuuntelijalle räätälöityjä, eivätkä ”Top-listat” hirvittävästi auta asiaa. Tässä postaussarjassa tarkoituksenani on vinkata lyhyesti omasta sovelluksesta löytyvistä, hyvistä podcasteista. Haluan olla sun puskaradio, beibe.

Ensimmäisenä vinkkinä oli The Infinite Monkey Cage. Tällä kertaa vinkkauksen kohteena on NPR Politics Podcast. Näiden välille taukoa tuli enemmän kuin olisin halunnut, mutta yritetään kiristää tahtia. Tilaa: iTunes / NPR.org


nprpolitics

NPR:n Politics Podcastissa parasta on se, miten vaikkapa Yhdysvaltain presidentinvaalien kiemuroita niputetaan ajankohtaisseurannassa muutaman eri toimittajan voimin eri tulokulmista kuuntelijalle selkeiksi. Millaiset mahdollisuudet Bernie Sandersilla todella on; suostuisiko Marco Rubio Trumpin varapresidenttiehdokkaaksi; mistä Clintonin yhteydessä mainittavissa superdelegaateissa oikeasti on kyse – kaikkiin näihin kysymyksiin tämä ohjelma vastaa ilmestyessään 1-3 kertaa viikossa. Tiheys riippuu tietysti esivaaliviikon kiinnostavuudesta.

Seuraan itse kohtalaisen paljon USAn presidentinvaaleja. Uutisoinnin suhteen on kiinnostavaa verrata vaikkapa HS:n ja amerikkalaisviestimien näkemyksiä. Tätä täydentää myös Redditin Bernie-huuma. Tällä vaalikaudella on helppoa todeta, ettei 2016 presidentinvaali jätä ketään kylmäksi. Kaipasin näiden rinnalle silti selkeyttävää ja kokoavaa, mutta myös asiantuntevaa analyysiä kunkin ehdokkaan kampanjan etenemisestä ja todellisista mahdollisuuksista. Internet sumentaa kokonaiskuvan, kuten Haaviston vaalikampanjan aikaan Suomen presidentinvaaleissa saatiin huomata.

Tähän huutoon NPR:n,  eli National Public Radion, politiikkajaoston podcast vastaa huomattavan hyvin. USAn public radio -järjestelmä voi toisinaan olla hankala sekin hahmottaa, mutta käytännössä NPR toimii osin julkisella, osin yksityisellä rahalla ja tuottaa jäsenradioasemilleen sisältöä. Niin NPR kuin sen jäsenradiotkin toimivat voittoa tavoittelemattomin perustein – niillä ei esimerkiksi mainoksia kuulla.

Vaikka NPR toimii itärannikolta käsin, ja se saa samaa media bias -lokaa niskaan kuin moni muu jenkkiviestin, toimii tämä podcast nähdäkseni mukavan neutraalisti. Usein maanantaisin podcastissa on vuorossa Quick Take -mahdollisten debattien tai esivaalien jälkeen ja perjantaisin koko vaaliviikon Weekly Roundup -osio, jossa katsotaan kummankin puolueen esivaalitaistelun silloinen asetelma. Vaikka symppaan jossain määrin Bernie Sandersia, osaan arvostaa miten tylyn suoraan (ja mielestäni objektiivisesti) tämän OIKEITA mahdollisuuksia Clintonia vastaan ruoditaan: missä pitää voittaa, minkälainen momentum kääntyy ehdokkaan eduksi. Ja samalla suoruudella kohdataan republikaanien vääjäämättömältä tuntuva presidenttiehdokas THE DONALD.

Erityisen kiinnostavana esimerkkinä käyköön se, miten sinnikkäästi ja ovelasti republikaanijohto yrittää kamppailla vastentahtoista ehdokasta, eli Trumpia vastaan. Nk. brokered tai contested convention voisi olla Trumpia vastustavien tavoitteena, jolloin republikaanien puoluekokoukseen mennessä kellään ehdokkaista ei olisi nk. simple majorityä, jolloin puoluejohto voisi mahdollisesti vaikuttaa ehdokkaan valintaan enemmän. Mutta tähänkään mahdollisuuteen ei yleisesti uskota.

Tämä podcast ei suinkaan ole hiirenharmaata asia-asiaa pelkästään, vaan on tällaiselle maallikollekin erittäin viihdyttävää ja kiinnostavaa.


P.S. Noin muuten kotimaiset, lähinnä YLEn, ohjelmistot ovat vallanneet podcast-feedin: niistä saisikin varmasti oman postauksen, mutta käsittääkseni esim. Sarasvuolla on jo nyt melko suuri kuuntelijajoukko, ja Aristoteleen KantapääPasi Heikuralla name recognitionia Alivaltiosihteeri-taustansa vuoksi. Yritin myös päästä käsiksi Voxista tutun Ezra Kleinin samannimiseen show’hun, mutta tämän keskustelupääoma ei toistaiseksi maksanut vaivaa. Seuraava suositus saapuu nopeammin: tämä on lupaus.