Podcast-suositus: Kaarlen podcast / Kaarlen maailma

kaarlenpodcast

Mä tiedän, että Kaarle Hurtig päälliköi YLE2:lla, ja että nämä (uudet) podcastit ovat oikeastaan tuon Kaarlen Maailma -ohjelman kuunnelmaversioita, mutta podcast-suosituksiksi ne kelvannevat myös. Varsinkin kun mukaan mahtuu myös pelkästään podcast-formaattiin tehtyjä ”jaksoja”. Aiemmista jaksoista esim. Sacha Remling -haastis oli hyvä. Valitettavasti niiden äänenlaatu saattaa olla huono: esim. Pyhis-jakso olisi kiinnostanut mielettömästi, mutta minun kuulokkeissani taustaäänet ja kolina kuuluivat niin voimakkaasti suhteessa keskusteluun, ettei kuuntelu tuntunut mielekkäältä.

En ehdi tai ikinä muista katsoa Kaarlen maailmaa, joten minun on tyytyminen podcast-versioihin. Se sopii omaan mediaseurantaan paremmin, ja siksipä olen viettänyt niiden parissa viime viikot. Tällä hetkellä olen aikamoisen fanipoikamaisesti vakuuttunut niin ohjelmasta kuin Hurtigista itsestään. Ohjelmassa kun käsitellään yhteiskunnallisesti merkittäviä aiheita ja yhteiskunnan muutosta. Aiheet kuten ”Maaseudun tulevaisuus”, ”Sota huumeita vastaan”, ”Työn tulevaisuus”, ”Aivodoping” jne ovat omia suosikkejani, sillä niissä keskustellaan kiihkottomasti ja asiantuntevasti. Näitä varten ohjelman vieraatkin on erinomaisesti valittu. Näin soisi kaikkea yhteiskunnallista keskustelua käytävän.

Hurtigin miellyttävä ääni sikseen – tunnustan että kyseessä on makuasia ja että Hurtig mediapersoonana miellyttää –, mutta haastattelijana tämä fasilitoi vieraiden osaamista hyvin: antaa tilaa, erityisesti juuri maatalous ja huumeet -jaksoissa, ja jättäytyy taustalle. Toki Hurtig esittää mainioita jatkokysymyksiä, jotka ovat onnistuneita kahdelta kantilta katseltuna: ensinnäkin, koska nk. asiantuntijavieraatkin joutuvat vastauksiaan pohtimaan; toiseksi, koska kysymykset on puettu niin, että arkinen mieleni ymmärtää mistä puhutaan, muttei välttämättä olisi osannut niin välkkyä ajatusta muodostaa. Arkisessa muotissa syvällinen kysymys, siis.

Varsinkin meille, jotka emme ehdi aikataulutetun ohjelmiston pariin, podcast on formaattina oiva tapa saavuttaa lisäyleisöä. Mitä tulee nykyhetken polttavien kysymysten hahmottamiseen ja tulevaisuuden suuntaviivojen vetämiseen, on Kaarle Hurtig harvinaisen selväsanainen asioiden esittelijä. Jatketaan kuuntelua.