Pariisin karnevaalit ja italialainen kesä – MM-kisabiisien topit ja flopit

Pariisin karnevaalit ja italialainen kesä – MM-kisabiisien  topit ja flopitKuulun siihen joukkoon jossain määrin rationaalisia ihmisiä, jotka menevät hysteeriseksi jalkapallon arvokisojen äärellä – sekä hieman myös muiden urheilutapahtumien yhteydessä, jotkut saattaisivat väittää. Valtava innostus valtaa taas alaa, vaikka FIFAn korruptiosotkut märkivät päivittäin julkisuuteen. Vaikka brasilialaiset – tunnetusti jalkapallouskovaisia – itsekin vastustavat yllättävän suurissa määrin kotikisojaan. Kuudetta maailmanmestaruuttaan metsästävä Brasilian maajoukkue avaa vuoden 2014 maailmanmestaruuskisat ottelulla Kroatiaa vastaan tänä iltana.

Joka MM-kisoja yhdistää myös musiikki jossain määrin: jokaisia kisoja varten sävelletään kurainen kisabiisi, jota renkutetaan taukoamatta maalikoosteissa, mainoksissa ja kisapaikkakunnilla, ja toisaalta kaivetaan vanhat kisatunnarit naftaliineista esiin. Yhtä usein virallisen kisatunnarin leiman saavien rinnalle nousee vaihtoehtoisia suosikkeja, aivan kuten joukkueiden kannatuslauluiksi.

Futisniilojen lauluvalinnoissa ennustettavuus ei ole helpointa. Siitä kertoo vaikka White Stripesin nyt jo legendaariseksi noussut Seven Nation Army, jonka Club Bruggen, belgialaisen seurajoukkueen, fanit ottivat omakseen 2000-luvun alkupuolella laulaen kappaleen mukana. Toisaalta Italian MM-kisoissa 1990 Luciano Pavarottin esittämä Puccinin Nessun Dorma nousi brittilistoille BBC:n käytettyä tätä koosteissaan. Lopputulemana ei vain kappale vaan myös Pavarotti tuli entistä suositummaksi, ja Kolme tenoria esiintyivät toistuvasti 1990-2002 järjestettyjen MM-kisojen aikaan. Niin Seven Nation Armyn kuin Nessun Dorman suosio osoittaa, ettei urheilutunnelman nostattaja todellakaan ole se ilmiselvin.

Niistä, jotka taasen ovat olleet virallisia kisakappaleita, ei onnistumisia montaa löydy, mutta valitsimme Akin kanssa suosikkimme. Noin ylipäätään iloinen poikkeus tuntuu olevan, että mitä kauemmas ajassa mennään, sitä kultaisemmat muistot ja kisabiisit ovat. Meksikon kisoihin vuonna 1986 valikoitui Arrow’n kappale nimeltä Hot Hot Hot, joka on sävelletty tosin ’82, mutta on sitäkin timanttisempi. Huippusuorituksiin lukeutuu ehdottomasti.

Huippuluokan suorituksia löytyy myös vuoden 1998 Ranskan MM-kisojen yhteydestä. Vaikka suosikkijoukkueeni (Suomen rajojen ulkopuolella) Englannin tie päättyi tuolloin jälleen rangaistuspotkukisan jälkeen, kun Argentiina jatkoi neljännesvälierään, vuosi ’98 ja Ranska muistuvat mielessäni parhaina seuraaminani MM-kisoina, joten kappalevalintojenkaan puolesta kyseinen seikka ei ole samantekevää. (Vaikka olenkin edelleen katkera Argentiinan Diego Simeonelle ja tanskalaiserotuomari Kim Milton Nielsenille, kun David Beckham ajettiin ulos).

Vuoden ’98 kisojen virallinen kisatunnari oli Ricky Martinin La Copa de la Vida, mutta se ei suinkaan ole onnistuminen johon viittaamme, vaikka omaakin kisahuumaa kohtalaisen onnistuneesti, ainakin jos vertaamme sitä 2010 Shakiran Waka Waka -hirvitykseen. Samana vuonna julkaistiin brittituottaja Dario G:n kappale Carnaval de Paris, jota ei tarvitse yhdellekään jalkapallon ystävälle esitellä. Se nousi myös listoille ja sitä myöten jokaisen arvokisan soittolistalle. Aki muistikin erikoisen yksityiskohdan, että Carnaval de Paris sisältää livesoitantaa jokaisen osallistuneen maan instrumenteilla: brasialaista rummutusta ja skotti-säkkipilliä ymsyms.

http://www.youtube.com/watch?v=dYw-fxJBE9o

Elvis vs. Junkie XL -yhteistyö Little Less Conversation päässee rimaa hipoen mukaan onnistumisien joukkoon, sillä  vaikka se soi vuoden 2002 Japanin ja Etelä-Korean kisojen yhteydessä lähinnä mainoksissa, se osuu kuitenkin – tolpankin kautta – huimasti paremmin maaliinsa kuin väkisin väännetyt Anthemit sun muut.

Floppeja ei tarvitse niitäkään etsiä kaukaa. Vuoden 2010 Etelä-Afrikan kisoihin sävelletty Waka waka on kisabiiseistä niitä hirveimpiä. Itselleni ei avaudu, miten siinä on yritetty saavuttaa jotenkin afrikkalainen elämänmeno, saati miksi juuri Shakiran pitää esittää jo valmiiksi katastrofaalinen veisu. Tässä näpytellessä alkoi ärsyttää niin paljon, etten sitä edes suostu upottamaan, kuten en myöskään muuan Crazy Frog -kappaletta. Sen sijaan mennään Akin vintage-floppauksella, eli vuoden 1990 Italian kisojen virallisella tunnarilla. Katselkaa ja kuunnelkaapa alta, miten tehdään kisakappale italialaisittain. Gianna Nannini ja Edoardo Bennato asialla.

Tämän vuoden kisojen kappaleen, We Are One (Ole Ola), esittävä Pitbull, Jennifer Lopez ja Claudia Leitte. Sanotaanko nyt, että yllätyin hieman: se ei ole ihan wakawaka-huono, joskaan ei kovin kummoinen. Brasilialainen Leitte on päätynyt feattaamaan, myönnytyksenä isäntämaalle, mutta eikö olisi ollut paikallaan antaa virallisen kisabiisin mantteli jollekin rehellisen brasilialaiselle sävellystyölle ja esitykselle? Tuskin bossa novakaan olisi saanut kisatunnelmaa muilla kuin itselläni nousemaan, mutta jotain muuta kuin väkinäistä listasuoritusta lahjojaan isompien nimien esittämänä olisi kaivannut. Floppi siis tämäkin.

Kunniamaininnat annetaan vielä. Oma valintani on vuoden ’96 Englannin EM-kisojen kappale Football’s Coming Home, jonka surkuhupaisuus on sitä, mitä angleilta odottaa saattaakin. Akin valinta on FIFAn toimintaan nähden humaani. Matkalla tämänvuotisiin kisoihin järjestettiin Street Child World Cup, johon brittilafka Hospital Records auttoi säveltämään tunnarin. Osallistujamaita näissä maaliskuisissa kisoissa oli yhdeksäntoista, Argentiinasta Zimbabween. Täältä lisäinfoa: LINKKI.

Lopuksi kisaveikkaukset. (Laita omat veikkauksesi kommentteihin mitalikolmikosta ja maalikuninkaasta – ja toki mielipiteesi kisabiiseistä!).  Laitas BelliniSamba de Janeiro taustalle, sillä eihän mikään maali-/kisakooste/-ennakko ole mitään ilman sitä.

AKI: Välierissä Brasilia – Italia  // Argentiina – Belgia. Finaalissa: Brasilia – Argentiina. Mitaleilla ARG, BRA, BEL. Maalikuningas Belgian Romelu Lukaku.

JUHANI: Kolmen kärki: Saksa – Espanja – Englanti. Maalikunkku: Miroslav Klose.

KEITÄ ITSE VEIKKAAT MITALEILLE? TAI MAALINKUNINKAAKSI? KOETKO WAKA WAKAN TRAUMAATTISEKSI, VAI OLIVATKO VUVUZELAN VÄRITTÄMÄT KISAT HERKKUA JOKA AISTILLE? KERRO MIELIPITEESI KOMMENTEISSA!

http://www.youtube.com/watch?v=3h3idmczJZM