Michael Kiwanuka – Black Man In A White World / Love & Hate

michael kiwanuka

Me ollaan Michaelin kanssa viimeksi kohdattu Third Man Recordsin You’ve Got Nothing To Lose -seiskan parissa: hän teki biisin ja minä ostin. Kiwanukahan julkaisi joskus 2011 tienoilla upean eepee-triplan Tell Me A Tale, I’m Getting Ready ja Home Again (vai lasketaanko viimeisin singleksi?), voitti BBC Sound of 2012 -äänestyksen ja julkaisi lopulta LP:nkin. Nyt kuullaan uutta materiaalia pitkästä aikaa ja näillä kurkotetaan eri sfääreihin kuin pienemmillä, omakustannehenkisillä aiemmilla tuotannoilla.

Nähkääs Michael Kiwanuka on julkaisemmassa uutta levyä nimeltä Love & Hate toukokuun lopulla (27.5.). Onhan viime kerrasta siis jo neljä vuotta!Tälle albumille on artistin itsensä mukaan haettu kokeelliseempaa suuntaa, mm. Danger Mousen tuotantoavustuksella, minkä osoittaa aiemmin keväällä huomioni saanut Black Man In A White World. Sehän soi jo jotensakin kaukana esimerkiksi I’m Getting Readyn folk-soulin ilmavuudesta.

Alkuclappi osoittaa tahdin, kertsissä on vetovoimaa – Kiwanuka on kasvanut henkisesti. Olenkin kalvahtavaan orvasketeeni nähden laulanut kenties sopimattoman tulisesti ja sopimattoman monesti ”I’m a black man in a white wo-o-rld!”. Kappale on salakavalasti ”iso” kappale, joka heijastelee ja/tai kumpuaa zeitgeistista. Se on ensimmäinen uudelta Love & Hate -levyltä irroitettu kappale. Kannattaa tsekata alta tuo ylistetyn Hiro Murain ohjaama upea videokin:

Niin mukaansatempaava kuin Black Man in a White World, alan kallistua tästä biisiduosta jälkimmäisen, eli Love & Hate puoleen. Se on rakenteeltaan verkkainen, eikä sytytä heti, mutta nyt n:nnellä kuuntelukerralla sen hiljainen käynti ja herkkyys kääntyy suoranaiseksi vahvuudeksi. Minusta alkaa kovasti tuntua, että nämä Kiwanukan uudet kappaleet osoittautuvat vielä ajattomiksi tekeleiksi. Toisaalta kokonaisuuden hahmottaminen jää toukokuun loppuun.