Levyvalinta: Ritual Smoker – Not to Dominate, But to Serve

Ritual_Smoker_press1_Johan_LaczPost-punk ja kraut-rock ovat Ritual Smokerin (kuva: Johan Lacz) laajempia kuvailevia viitekehyksiä, bändi itse taasen kertoisi kokeellisen altsuilun asiakseen, mutta tärykalvoillani bändi luo uraa alkukantaisella rockillaan (nimetään genre tässä primordial rockiksi). Mielen synkissä maisemissa vilisee shamaaneja ja seremonioita, kannibaaleja ja kokkoja ihmiskunnan alkutaipaleelta, tai tuon saman liekin hiipumisvaiheissa post-apokalyptisissä maisemissa. Bändin soundi on periksiantamatonta ja säälimätöntä. Popkulttuurin referensseinä itselläni toimivat mm. Avaruusseikkailu 2001:n apinakohtaus sekä jossain määrin Mad Maxit.

Kerrataanpa kuitenkin Ritual Smokerin debyyttialbumin taustaa hieman. Helsinkiläisbändin Not to Dominate, But to Serve julkaistaan perjantaina (29.11.) Around Your Neck –levy-yhtiölle. Yhtyeen omaa käsialaa ovat mm. äänitys ja tuotanto, mutta miksauksen on hoitanut Rubikissa rumpuja työstävä Sampsa Väätäinen. Miltei 40-minuuttinen albumi on eheä ja optimimittainen niin kappalemäärältään kuin kokonaiskestoltaan. Helppo se ei kuitenkaan ole. Siksi se kannattaakin kuunnella yhdeltä istumalta, useampana kertana.

Ritual Smoker — Not To Dominate, But To ServeKuten mielessäni loimuvien kokkojen liekit niin älpeen vaiheet roihuavat välillä räiskyen silmille, välillä hiillokseksi hiipuen. Levyn avaava Light a Fire on levyn päättyessä muuttunut loppukappaleen nimessä jo Annihilating Pyreksi. Liekki on saatu syttymään  hypnotisoivilla bassokuvioilla, kun taas yhtäällä rumpukalvot ovat koetuksella (Marksmen, White Lines). Instrumentaaliosuuksien kautta päästään elämään rauhoittuvampaa tunnelmaa seuraavan kahden kappaleen aikana (Not the Freedom SongWars).  Albumin kuusi kappaletta kuvaavatkin minun mielessäni saman seremonian tai rituaalin eri vaiheita.

Tässä kontekstissa Not to Dominate, But to Serve toimii parhaiten juuri kokonaisuutena, mikä toisaalta vaikeuttaa  single-kappaleiden valintaa. White Lines toimittaakin outolinnun virkaa, se kun on lähestyttävin kappale erillään muista, mutta sopii samalla heikoiten muuhun albumiin tunnelmansa puolesta. Levy on kaikesta huolimatta erittäin tasapainoinen tapaus, jonka anti on parhaimmillaan raskasta ja intensiivistä post-punkia, ei niinkään poljennoltaan vaan tunnelmaltaan, jonka tuuttauksessa Ritual Smoker tarjoaa itselleen ja soundilleen tilaa hengittää instrumentaalivedoin.

Ritual Smokerin debyyttialbumi Not to Dominate, But to Serve on Rikospaikalla ennakkokuuntelussa Rosvojen tarjoamana tämän viikon maanantaista sunnuntaihin. Varsinainen levynjulkaisu on perjantaina, niin kuin levynjulkkarikeikkakin Lepakkomiehessä Helsingissä.