Levyvalinta: Kotoisat Sävyt – Halki synkkien maisemien

Kotoisat SävytSuomenkielisen rockin kukoistuskausi ei ota laantuakseen, ja Kotoisat Sävyt -yhtye osoittaa kyllä miksi: itsevarmasti soiva uusi albumi pelaa niin johdonmukaisesti, että se miellyttänee niin nostalgiannälkäisiä kuin rockin ystäviä ylipäätäänkin, vaikkei listasijoitusta tipahtaisikaan. Halki Synkkien Maisemien (Kioski Records, 2.5.) julkaistaan tämän viikon perjantaina, ja Rosvot ovat onnellisia, sillä onnistuivat kaappaamaan tämän Ranualta lähtöisin olevan yhtyeen kolmannen levyn ennakkokuunteluun.

Kirjoittelin ensisinglestä mm. seuraavasti:

garagelle silmää iskevä rock polkee energisesti laulaja Antti Karjalaisen hypätessä ”joojoo!” -huudahduksen myötä varauksetta mukaan.  Puolessa välissä haukataan hetki happea, kunnes ollaan valmiita Yournalistia mukailevaan suomirock-lopetukseen”.

Retki onkin ehdottomasti hienoimpia vetoja ja ilmiselvin single-valinta levyltä. Omiin suosikkeihini lukeutuu myös albumin avaava Valopatsaat, jonka myötä paljastuu heti myös bändin kortit psykedelian suhteen. Soundissa noin ylipäätään sattuu olemaan juuri edellä mainittua garagea suomirockin höysteeksi pirun komeasti, mutta kokonaisuuden kannalta ensimmäisen kappaleen rauhallisempi, suriseva ote kantaa pitkälle kuuntelukokemuksessa.

Toisaalta Sade kadut hiljentää ja Halki synkkien maisemien -kappaleet sementoivat Kotoisat Sävyt suomenkielisen, yhtyevetoisen rockin revivalin, uuden tulemisen, jopa etulinjaan. Näillä kappaleilla se onnistuu parhaimmillaan maalailemaan rehellistä rockia. Mainitsin aiemminkin bändin ja Pimeyden välisestä yhteydestä, joka on albumin myötä mielessäni entistä vakuuttavammin läsnä. Soundin puolesta yhteistä ei ole kovin paljon mutta näiden kyvyssä ammentaa suomirock-perinteestä tähän päivään onnistuneesti yhtymäkohtia on sitäkin enemmän. Lopputuloksena genre ’suomirock’ ei enää ole yhtä pohjamudissa kuin ennen. Sen kirjo voi uusien tulijoiden myötä paremmin kuin pitkään aikaan.

Erityisen riemastuttavaa Halki synkkien maisemien –albumissa on se, että siitä voi nauttia niin kesän päihdyttämä festarikävijä denim-univormussaan kuin vanhan koulukunnan Poko Recordsin ystävä. Kaikkien pirtaan Kotoisat Sävyt suoraviivaisella rockillaan ei välttämättä sovi, mutta ei sen tarvitsekaan. Uudella levyllään yhtye soi yhtenäisesti, ilman krumeluureja, vähän nostalgisesti, mutta täysin siemauksin tätä päivää hengittäen. Alla Pauli Hokkasen ohjaama video toiselle singlelle, Rauhan tyyssija, ja linkki ennakkokuunteluun Rikospaikalle.

HALKI SYNKKIEN MAISEMIEN ENNAKKOKUUNTELU