Joose Keskitalo – Eräs talo

Joose Keskitaloa kiitellään usein samassa yhteydessä Leonard Cohenin kanssa, eikä uuden levyn kappale Eräs talo ole mikään poikkeus. Keskitalon kappaleiden ambienssi yhdistyy myös vahvasti maalaismystiikkaan, tyhjeneviin maakuntiin ja hilseileviin rintamamiestalojen seiniin. Olen kuunnellut Eräs talo -kappaleen nyt kahdeksan kertaa putkeen, ja joka kerta sen sanoitukset saavat ihoni kananlihalle, joka kerta vieläpä eri tavalla. Erinomaista sanoitusta ja sanoittajaa katsoo ylöspäin aivan eri tavalla, etenkin, kun Keskitalon tekstejä voi lähestyä monista lähtökohdista ja vaatimustasoista – ja saada irti paljon. Tämä mies on kansallisaarre.

Kuuntele alla ja katso Lauri Ainalan tekemä video. Helmi Levyt julkaisee Keskitalon uuden albumin Ylösnousemus 11. huhtikuuta. Alempana myös toinen kappale uudelta levyltä, Ah mikä varjo, josta itselleni tuli mieleen paikoin Sufjan Stevensin äkkiväärät folk-tunnelmoinnit.

4 kommenttia kirjoitukseen Joose Keskitalo – Eräs talo

 1. Jazzpossu Jazzpossu kommentoi:

  Taattua Joose-soundia ja estetiikkaa. Tykkään tosta Ah mikä varjon instrumentaatiosta, Erään talon pelkistetty mies-kitara-ja-ääni on vähän turhan karua pitemmän päälle.

 2. Mikko Toiviainen Mikko Toiviainen kommentoi:

  Ah mikä varjo maistui erittäin hyvältä! Eräs talo pitää kuunnella hetimmiten, kun pääsen kotiin. Eipä Joosen tuotannossa mitään hirveitä notkahduksia ole.

 3. Juhani Juhani kommentoi:

  JP: näinpä, todella taattua Joosea. Ah mikä varjo on tietyllä tavalla näistä kiinnostavampi, esim. just sovituksen suhteen, mutta ’Eräs talo’ omaa yhdistelmässään sellasta karuutta, mikä muhun uppoaa.
  Mikko: oikeassa olet sinäkin, aika harvinaisia nuo notkahdukset Joosella. Kuuntele ihmeessä tuo Eräs talo myös, ja kerro mitä tykkäsit, kun tuo Ah mikä varjo jo vakuutti.

 4. Mikko Toiviainen Mikko Toiviainen kommentoi:

  Tällä kertaa on todettava, että pidin vielä enemmän tuon Eräs talo -kappaleen karuudesta. Mut mun ehkä lempikappale Jooselta onkin Saimaan rannalla, ja erityisesti tykkään siitä ekasta levystä ja sen rujoudesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.